Най-интересните изказвания на Доналд Тръмп за Русия и Путин
Най-интересните изказвания на Доналд Тръмп за Русия и Путин / Guliver/Getty Images

В изявления, интервюта и по време на дебати през цялата предизборна кампания Доналд Тръмп неведнъж се връщаше към темата за Русия и за отношенията с нейния президент Владимир Путин.

*** През юли 2015 г., когато съобщи, че смята да се кандидатира за поста президент на САЩ, Тръмп каза: "Смятам, че ще се разбирам чудесно с Владимир Путин. Просто така смятам".

В Москва се обидиха от предизборен клип на Тръмп (ВИДЕО)

*** Впоследствие Тръмп повдигаше неведнъж темата за отношенията си с президента на Русия. През октомври 2015 г. например той отново заяви, че няма пречки двамата да се намерят общ език. "Едва ли ще имаме такива проблеми, както сега", отбеляза милиардерът.

*** През декември 2015 г. Владимир Путин се изказа с одобрение за Доналд Тръмп, а той отвърна на комплимента. "Винаги е голяма чест да те хвали човек, толкова уважаван в собствената си страна и в чужбина. Винаги съм смятал, че заедно Русия и Съединените щати биха могли да надвият тероризма и да възстановят мира. Освен това бихме могли да търгуваме помежду си, да не говорим за другите изгоди, произтичащи от взаимното уважение", каза Тръмп.

Защо Путин харесва Тръмп?

*** В интервю за Ем Ес Ен Би Си, по време на което водещият каза, че Путин убивал журналисти, Тръмп отговори: "Той ръководи страната си, в крайна сметка е лидер, а не както е у нас". "Мисля, че нашата страна също убива доста хора", добави той.

*** През февруари 2016 г. Доналд Тръмп каза, че няма никакви отношения с Путин. "С него нямам никакви отношения, освен че той ме нарече гений. Той каза, че Доналд Тръмп е гений и че той ще стане партиен лидер и ще стане лидер на целия свят или нещо подобно. Освен това нали би било добре да сме в добри отношения с другите страни. Мисля, че ще бъдем в добри отношения с Путин. Всъщност кой знае", каза Тръмп.

Доналд Тръмп: Мога да се разбера много добре с Путин

*** През април 2016 г. Тръмп каза: "Ако успеем да направим за страната си едно толкова чудесно нещо - да се разберем с Русия, това ще е страхотно, много бих искал да опитам".

*** През юли 2016 г., когато американският печат критикуваше Русия все по-остро заради операцията й в Сирия, Тръмп заяви: "Бих се държал твърдо с Владимир Путин, но не се сещам какво повече да искам от една приятелски настроена Русия, а не както е сега".

По същото време Тръмп заяви, че не смята да настоява Путин да не се меси в изборите в САЩ: "Няма да казвам на Путин какво да прави. Защо да му казвам какво да прави? Защо трябва да проявявам твърдост спрямо Путин? Не зная нищо, освен че той не уважава страната ни".

10 от най-интересните идеи и убеждения на Доналд Тръмп

Тръмп предсказа освен това, че американско-руските отношения ще се подобрят, ако той спечели изборите. "Президентът Тръмп ще е от помощ за американско-руските отношения", каза той и добави, че "те няма как да бъдат по-зле".

*** Най-голям отзвук предизвика юлското изявление на Доналд Тръмп, направено, след като Вашингтон обвини руски хакери, че са разбили сървърите на Демократическата партия. Тогава Тръмп заяви: "Русия, ако ме чувате, надявам се да откриете 30-те хиляди изчезнали имейла". Наблюдатели съзряха тук призив към хакери от чужбина да се намесят в политическия процес в САЩ.

Източник: БТА