Мирът в Сирия не си струва споразумение с Путин
Мирът в Сирия не си струва споразумение с Путин / Guliver/Getty Images

В. "Таймс" публикува авторски коментар на Роджър Бойс, който казва, че в стремежа си да реши сирийския проблем, Западът не трябва да жертва принципите си и трябва да продължи да се противопоставя на амбициите на Путин в Близкия изток, съобщава руската секция на Би Би Си.

Бойс пише, че макар и в своя неотдавнашна реч британският премиер Дейвид Камерън да е обосновал използването на безпилотни самолети срещу присъединилите се към групировката "Ислямска държава" британци в Сирия (в чийто военен конфликт Великобритания официално не участва), самата семантика в речта на премиера показва, че колкото по-често той използва думата "ясно", толкова по-очевидно е пълното отсъствие на яснота какъв може да е новият етап в тази война.

Русия предлага единен фронт срещу "Ислямска държава"

Щом бежанците се появиха на прага на Европа, започна моралната паника. Сега за жителите на континента случващото се в Сирия не е някаква далечна война, а нещо, което е част от ежедневието им. Трябва ли Европа да приема бежанци с основанието, че не сме в състояние да действаме срещу Башар Асад? Трябва ли други страни, включително САЩ и много страни от Близкия изток, да споделят бремето от бежанците с нас? Трябва ли бежанците да имат възможността да избират коя страна да им предостави убежище?

Войната бушува от почти пет години, но ние едва сега се опитваме сериозно да се заемем с решението на всички свързани с нея проблеми. С изпращането на британски безпилотни самолети срещу британски джихадисти, ние фактически признахме, че това вече е наша война. Значи трябва да разберем, че удрящата се в бреговете ни миграционна вълна ще отстъпи едва когато в Сирия настъпи подобие на мир.

Путин знае как да се справи с „Ислямска държава?

Поради това най-голямата дилема не е срещу кого трябва, а срещу кого не трябва да изпращаме безпилотните си самолети. Основният въпрос е трябва ли да започнем сътрудничество с Асад в борбата срещу "Ислямска държава". Камерън заяви в парламента, че е действал едностранно в Сирия, тъй като там няма "власти, с които да можем да взаимодействаме". И е прав.

Единственото, което остава на западните политици, е да игнорират съществуването на режима на Асад, докато се борят против ИД. Това е единственият действен начин да се задържат Саудитска Арабия и Турция в широката коалиция срещу ИД. Питайте сирийските бежанци в Европа от какво са се спасили. В зависимост от верската си принадлежност те ще обвинят или диващината на ислямистите, или ужасите на асадовите бомбардировки. Очевидно е обаче, че победа над ИД в Сирия е възможна само с помощта на съвременни сухопътни сили. Единствените налични са екипираните с руско въоръжение сили на Асад, които са дееспособни с подкрепата на ливанското движение Хизбула и руски съветници.

Путин обеща подкрепа за Асад в Сирия

Объркването на Запада, неспособността му да нанесе съкрушителни удари по групировките на джихадистите, не останаха незабелязани от Путин. Русия изпрати техника на войските на Асад, модернизира летища и изглежда се готви за "сирийски ендшпил". Съдейки по преговорите му с гости от арабски страни, Путин смята, че Сирия ще бъде разделена. А частта, която се окаже под контрола на Асад, ще се окаже под защитата на Москва. И подкрепящите Хизбула иранци, и руснаците нервничат да не вземе техният клиент-диктатор да избяга. Тогава ще настъпи масово избиване на алауити и те ще изгубят важен стратегически съюзник, отбелязва Роджър Бойс.

Путин иска да предложи на Барак Обама възможността за обединяване, привличане на Асад и унищожаване на ИД. След това Русия ще го доведе на масата за преговори, за да се създаде правителство на новата сирийска конфедерация. Съгласно "кремълската готварска книга", защитата на Асад е изгодна за всички. И изгнаниците, и бежанците ще се завърнат и ще възстановят всичко.

За Запада, който се умори да наблюдава страданията на Сирия, такъв вариант може да се окаже примамлив. Не трябва обаче да се забравя, че такова "решение" ще дойде от един от най-циничните световни лидери. Такова "решение" ще доведе до разделение на Европа и реабилитация на Путин (ще бъде удобно да се забрави за Украйна и е възможно да се допусне и тя да се опропасти), опасява се в. "Таймс". Асад може дори да бъде заменен от друго руско-иранско протеже. В обновяването на Сирия ще има демокрация колкото я има в някое гробище.

Мнозина, сред които съм и аз, ще кажат: "Само през труповете ни!" Труповете обаче никога не са безпокоили Путин, както безпокоят нас. Нашата гнусливост е неговата сила, заключава Роджър Бойс в коментара си в "Таймс".

Източник: БТА