Путин обеща подкрепа за Асад в Сирия
Путин обеща подкрепа за Асад в Сирия / Guliver/Getty Images, архив

На изненадваща среща с гостуващия в Москва сирийски външен министър Уалид ал Муалем руският президент Владимир Путин обеща подкрепа за сирийския президент Башар ал Асад и призова държавите от Близкия Изток да се обединят за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Политиката ни на подкрепа за Сирия, за сирийското ръководство и за сирийския народ остава непроменена", посочи Путин. Той добави, че контактите на Русия със страните от региона, включително с Турция и Саудитска Арабия, "сочат, че всички са готови да помогнат за борбата с това зло". Ние виждаме през какви перипетии минава ситуацията в Сирия, преди всичко заради агресията на международния тероризъм. Разбираме, че в такава обстановка успехът винаги се съчетава и с някои проблеми, може да има и военни неудачи. Убедени сме обаче, че в крайна сметка сирийският народ ще победи", подчерта руският лидер.

Сирийският външен министър Уалид ал Муалем разговаря в руската столица с външния министър Сергей Лавров, преди да отиде в Кремъл за срещата с Путин.

"Политиката налага колкото се може по-бързо да отложим всичко онова, което няма отношение към борбата с тероризма, и да концентрираме общите си усилия за борба с "Ислямска държава", "Джабхат ан Нусра" и другите (екстремистки) групировки", подчерта министър Лавров. "Осъзнаването на общата заплаха трябва да вземе връх над индивидуалните геополитически замисли и едностранните цели. Тези разногласия може да бъдат уредени в рамките на диалог, но е сложно да се води диалог по спорни въпроси между държави, самото съществуване на които е поставено на карта заради заплахите на терористите", подчерта Лавров.

Според него исканията за смяна на режима в Сирия противоречат на Женевското комюнике и са в полза на терористите. "Външните играчи трябва да избягват всякакви действия, които не способстват за политическото уреждане. Затова "днес искаме да продължим усилията по формирането на съгласие. Може би това няма да бъде коалиция в класическия смисъл, а съгласуване на действията между всички, които се борят с терористичната заплаха", поясни той.

Дамаск подкрепя идеята за създаване на международна коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава" с участието на САЩ и Турция, но това не е лесно осъществимо, заяви Муалем. "Прекрасно зная, че президентът Путин и Русия успяха да да постигнат истински чудеса, но да се състави коалиция с участието на Турция, Саудитска Арабия, САЩ и Катар е необходимо още по-голямо чудо, защото тези страни, вместо да се борят с тероризма, го поощряват. Въпреки това бихме искали да обединим усилията си", посочи сирийският външен министър по време на съвместната си пресконференция с руския си колега.

Муалем зададе и риторичен въпрос на журналистите: "Колко още хора трябва да загинат в Саудитска Арабия, Кувейт, Тунис, във Франция, за да разберат онези страни, които подкрепят тероризма в Сирия, колко погрешни и опасни са техните действия?" Той каза, че по време на визитата му Русия е обещала политическа, икономическа и военна помощ на Сирия.

Източник: БТА