Мерките за сигурност в САЩ са все така затегнати и оспорвани
Мерките за сигурност в САЩ са все така затегнати и оспорвани / netinfo

Проследяване на международни телефонни разговори без разрешение на съда. Следене на книгите, които хората купуват или взимат от библиотеките. Снемане на пръстови отпечатъци на чужденците, преди те да влязат в САЩ.

От 11 септември 2001 г. американското правителство рязко увеличи правомощията на силите на реда и разузнаването. Това доведе до дълбоки промени в страната, пострадала от най-тежката терористична атака на собствената си територия.

Критици обвиняват президента Джордж Буш в ограничаване на гражданските права чрез засиленото наблюдение, разширяването на правомощията на ФБР за контрол над имиграцията и установяването на расово-етнически профили за борба с тероризма.

Въпреки всичко това, засилените мерки за сигурност ще останат в сила - особено след като Великобритания обяви, че миналия месец е осуетила терористичен заговор за взривяване във въздуха на пътуващи за САЩ самолети.

"Страхувам се, че колкото повече време ни дели от 11 септември 2001 г., се появява изкушението да спрем борбата с тероризма", каза вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни в реч на 29 август. "Врагът, който ни нападна на 11 септември, е отслабен и разединен, но е все още смъртоносен и решен отново да удари", каза той.

И все пак вътрешната война на правителството на Буш срещу тероризма е оспорвана - както от съображения, отнасящи се до гражданските права, така и заради лошо управление. Нанасяйки удар срещу политиката на Буш, американски федерален съдия постанови миналия месец, че програмата на правителството за проследяване на информация по телефонни разговори и електронни писма между хора в САЩ и техни познати в чужбина, е противоконституционна.

Делото беше провокирано от отказа на правителството да иска съдебно разрешение за наблюдението, което според Белия дом е предотвратило нападения срещу американски граждани. Правителството ще обжалва съдебното решение. Що се отнася до други мерки за сигурност след 11 септември, Буш и съветниците му твърдят, че се нуждаят от изключителни правомощия, за да се борят срещу новия враг - глобалния тероризъм на ислямските екстремисти.

"Ние нямаме "радари" срещу бомбите на терористите, каквито имахме през 20 век срещу съветските бомбардировачи", каза министърът на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф. "Нашият радар е разузнаването". През март американският Конгрес продължи действието на "Патриотичния акт" на САЩ - главния антитерористичен закон, който даде на федералните служители широки правомощия да подслушват телефонни разговори и да следят заподозрени терористи след самоубийствените самолетни атаки срещу Ню Йорк и Вашингтон.

Пет години по-късно дори и републиканците на Буш разкритикуваха закона като посегателство срещу личните свободи. В резултат Конресът ограничи властта на ФБР да иззема документи на библиотеки и книжарници при разследване на терористи - частична победа за защитниците на гражданските права.

Законите обаче стигат само дотук. Когато Буш реорганизира агенциите за сигурност и разузнаване, за да предотврати повтаряне на неуспехите отпреди атаките през 2001 г., избухнаха бюрократични битки за преразпределяне на правомощията им. Преразходите, лошото управление и слабото планиране са широко разпространени в министерстовто на вътрешната сигурност, което след атаките обедини 22 агенции - "тромав бюрократичен хипопотам", както го нарече нюйоркският "Дейли Нюз".

Бавната и неорганизирана реакция на правителството след бедствието, причинено от урагана Катрина преди година, накара много хора да се запитат как то би се справило с друга терористична атака. Министерството на вътрешната сигурност предизвика присмех това лято със списъка от 77 000 потенциални мишени за терористите, между които не само очевидни инфраструктурни обекти и паметници, а и магазини за сладолед, булеварди и офиси на търговци на коли.

Доклад на Конгреса установи, че министерството на вътрешната сигурност е пропиляло огромни суми за технологии и услуги, които не са свършили работа и е сключило неизгодни договори за 34 милиарда долара. Следователи заявиха, че служители от министерството на вътрешната сигурност са харчили пари за дигитални музикални уредби или за техника за варене на бира за партитата на Академията за брегова охрана.

По-общо казано, според оценка на министерството вътрешната сигурност за готовността на САЩ да реагират при бедствия са налице "основания за значително безпокойство на национално равнище" - само 27 на сто от плановете на федералните власти и 10 на сто от плановете на местните власти отговарят на стандартите.

Според оценката от юни "настоящото планиране за действия при бедствие е хаотично и не е обобщено в национална система. Това е несъвместимо с предизвикателствата, пред които 21 век изправя вътрешната сигурност". /БТА/