/ Thinkstock/Getty Images
Навремето Енцо Ферари е искал да произвежда само състезателни автомобили. Въпреки това преди 70 години пуска на пазара първия модел за масовия потребител. Ето няколко любопитни факти от 70-годишната история на Ферари:

Бизнесът

След няколко кризи в своята история, Ферари отново се радва на отлично здраве. Концернът приключи последната година с рекорден успех: докато през 2015 година делът на печалбата от общия оборот възлизаше на 15,6 процента, сега той надхвърли 19 на сто. В това отношение Ферари е на първо място в автомобилния бранш.

Тъй като фирмата е значително по-малка от други автомобилни концерни, печалбата ѝ в абсолютни числа не може да се мери с техните доходи: през 2016 печалбата на концерна е била в размер на 400 милиона евро, което е почти двойно повече, отколкото преди четири години. Увеличението се дължи не на последно място на този факт: броят на богатите хора по света непрестанно расте. А и тъй като са любимци на колекционерите, автомобилите на Ферари поскъпват с всяка изминала година.

Вижте ретроавтомобил Ferrari за милиони (ВИДЕО)

Марката

Кон, изправен на задните си крака - емблемата на Ферари е една от най-известните в света. А и никой не предлага тази перфектна комбинация между лукс и мощност, твърдят познавачи. Цените варират между 130 000 евро и няколко милиона за колекционерските модели. А това означава, че Ферари не е автомобил за всеки. И още нещо: концернът разработва съвсем умишлено лимитирани модели - с цел да засили още повече интереса на потенциалните купувачи.
През 2016 фирмата е пуснала на пазара общо 8014 автомобила. За сравнение: при Порше бройката надхвърля 237 000.

Спортът

Имиджът на Ферари е свързан и със спортните успехи в състезанията от Формула 1. И макар последните години да не бяха особено успешни, Ферари си остава символ на Формула 1. "Скудерия Ферари" е единственият отбор, който участва в състезанията още от основаването им през 1950 година. И никой друг отбор не е постигал толкова много победи - Ферари е печелил Гран При цели 227 пъти. А Михаел Шумахер е спечелил пет от седемте си световни титли именно на волана на Ферари.

Най-луксозните предмети, които могат да бъдат купени с пари

Биберони и още нещо

Концернът печели много добре и от други продукти с марката Ферари. Един биберон "Ферари" струва 12 евро, лигавникът - 35 евро, а бебешкият гащеризон - цели 65 евро. Ферари печели и от музеите си, които миналата година са били посетени от половин милион души. В тях 7-минутното пътуване в симулатора на Ферари струва 25 евро, а за снимка в някой луксозен модел музеите прибират по 20 евро. Наскоро концернът откри и голям тематичен парк в Испания. Входният билет струва 60 евро.

ЗИЛ направи руско ферари на име "Маруся"

Национална светиня

Ферари е открай време национален символ на Италия. Автомобилите все още се произвеждат в Маранело - малко градче близо до Модена, което буквално живее от Ферари. Михаел Шумахер е почетен гражданин на 18-хилядния град. Дори германската канцлерка Ангела Меркел вече е ходила там.
Deutsche Welle