Кръстниците на севернокорейската ядрена програма
Кръстниците на севернокорейската ядрена програма / БГНЕС

Кръстниците на севернокорейската ядрена оръжейна програма са трима старци - ядрен физик, генерал и посредник в контактите с Пакистан. Съобщено беше, че посредникът е починал през 2014 г., но тримата заедно са помогнали за полагане на основите, довели до четвъртия ядрен тест на изолираната страна, извършен в сряда.

Според доклад от 2009 г. на южнокорейския Институт за политики в областта на науката и технологиите в севернокорейската ядрена и ракетна програма работят около 6000 души и това са елитни служители. На мнозина от тях бяха дадени чисто нови къщи, а висшите й ръководители получиха медали и бяха обявени за герои на държавата.

Водородната бомба - най-мощното и разрушително оръжие в света

"Също като при проекта "Манхатън", за да създадеш ядрена бомба, ти трябват учени, логистичен персонал и военни", казва Майкъл Мадън, експерт по севернокорейските лидери. "Необходими са хора като Со Сан-гук, Джон Пьон-хо и О Кук-рьол", допълва той.

Дори по стандартите на потайната Северна Корея, тримата винаги са били зад кулисите. Но отделни детайли показват, че те са играли определена роля в ядрената програма на изолираната страна.

Мозъкът на програмата Со Сан-гук

Мозъкът на програмата, според експерти, е 77-годишният Со Сан-гук, висококвалифициран учен, доктор на науките, издигнал се до декан на Факултета по ядрена физика в университета "Ким Ир-сен".

Според севернокорейската държавна агенция Со е автор на четиридесет книги, сред които трудове като "Квантова механика" и "Теория на елементарните частици".

Отличен със званието "Герой", през 1998 г. по повод 60-годишнината му тогавашният лидер Ким Чен-ир дава богато угощение в негова чест, научаваме от държавните медии.

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба (ВИДЕО)

"Со беше дългогодишен съветник на Ким Чен-ир по въпросите на ядрената физика и ядрените науки", посочва Майкъл Мадън.

Со е бил назначен в Организационния отдел (на ЦК на КТП - бел. БТА), таен орган, използван от Ким Чен-ир, за да измъкне властта от баща си, преди да стане севернокорейски лидер през 1994 г.

"Той беше назначен в този отдел, за да контролира персонала и да назначава хора в оръжейната програма на Северна Корея", казва Мадън.

"Постът му е давал и достъп до необходимите му секретни документи", допълва експертът.

Използвайки връзките, създадени по време на следването му в СССР, Со е пътувал после сам за Русия, за да договори сделка за внос на части, необходими за ядрената програма, съобщи през 2006 г. южнокорейската новинарска агенция Йонхап.

Дъщерята на Со е била приета да учи във водещо музикално училище благодарение на ходатайството на баща си, според Джан Джит-сун, севернокореец, избягал от родината си през 2004 г. и учил заедно с дъщерята на Со.

"Веднъж тя се оплака, че не можела да учи в чужбина, защото баща работел по голям, засекретен проект", казва Джан.

Со попадна в списъка с финансови санкции на ЕС през 2009 г.

Генерал О: Военният

Покойният лидер Ким Чен-ир, който възнаграждаваше верните си хора с подаръци, около 2001 г. е подарил на двама от най-доверените си сътрудници в ядрения сектор по един голям американски ван, казва Джан.

Едната кола получил Со, а другата по думите на Джан била подарен на О Кук-рьол - слаб мъж, с оредяла коса и тъмни очила, за когото се твърди, че е военният координатор на ядрената програма на Северна Корея.

Реакциите след предполагаемия севернокорейски опитс водородна бомба

"Вманиачен на тема здравословен начин на живот, изминаващ по няколко километра дневно, 85-годишният О е "аномалия" сред севернокорейския елит, защото избягва да участва в тържества и забавления", казва Мадън. О е бил произведен в чин генерал през 1984 г. Според южнокорейското министерство на обединението той е роден в Китай. О бързо се издига в йерархията на севернокорейската Народна армия, за което му помага фактът, че негов роднина е участвал в партизанската война и се е сражавал редом с основателя на Северна Корея Ким Ир-сен по време на японската колонизация. През 2013 г. О беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу Северна Корея, наложени й, за да попречат на напредъка на нейните програми за разработване на оръжия за масово поразяване и на балистични ракети. За последно бе видян на обществена проява през ноември миналата година на кадри, разпространени от държавните медии редом до Ким Чен-ун.

Джон Пьон-хо: Логистикът

През юли 2014 г. севернокорейската държавна агенция съобщи за кончината на Джон Пьон-хо, бюрократ от управляващата Корейската трудова партия, на който според информациите се дължи развитието на балистичната ракетна програма на Пхенян.

Джон е помогнал за договаряне на сделката с Пакистан през 90-те години, чрез която Исламабад достави на Пхенян важна технология за програмата й за обогатяване на уран, твърдят експерти. Джон е бил главното лице за свръзка на Северна Корея с Абдул Кадир Хан, бащата на пакистанската ядрена програма, който през 2004 г. призна, че е продавал ядрени тайни на Иран, Северна Корея и Либия.

Хуан Ян-йоп, бивш ментор на покойния Ким Чен-ир и най-високопоставеният беглец от Северна Корея, който почина през 2010 г., каза веднъж пред японски вестник, че Джон веднъж се свързал с него и го попитал дали могат да "направят още няколко ядрени бомби".

"Можем ли да купим още малко плутоний от Русия или от друго място?", попитал Джон.

Ким Чен-ун дал заповедта за провеждане на изпитанието на водородна бомба

През есента на 1996 г. той му казал: "Решихме голям проблем. Този път не ни трябва плутоний. Благодарение на споразумението с Пакистан, ще използваме уран", каза Хуан.

Завършил Московския държавен университет и близък съветник на Ким Чен-ир, Джон е работил четири десетилетия като висш ръководител в областта на производството и разработването на севернокорейски оръжия, преди да се оттегли от обществения живот през 2011 г.

Джон е бил логистикът, който е контролирал предприятията, учените и техниците, работещи по ракетната и ядрената програма на Северна Корея, според Мадън.

"Въпреки кончината му, подвизите му, извършени в името на партията, на революцията и на страната, няма да бъдат забравени", се казваше в некролога за Джон, публикуван от държавната информационна агенция.

Източник: БТА