Ким Чен-ун дал заповедта за провеждане на изпитанието на водородна бомба
Ким Чен-ун дал заповедта за провеждане на изпитанието на водородна бомба / снимка: БГНЕС

Изпитанието на водородна бомба от Северна Корея е било извършено по заповед на лидера на страната Ким Чен-ун от 15 декември в качеството му на върховен главнокомандващ, съобщи държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС. На 3 януари той е подписал лично и окончателната заповед за провеждането на теста, отбелязва агенцията.

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

В резултат на проведеното днес изпитание на водородна бомба "КНДР излезе на по-високо равнище на развитие на ядрените сили", са казва в декларация на правителството, разпространена от КЦТА. В нея се посочва, че то е било извършено "изключително с цел самоотбрана за надеждна защита на суверенитета на страната и на жизнените права на нацията в условията на засилващ се ядрен шантаж и заплахи от страна на оглавяваните от САЩ враждебни на КНДР сили".

В декларацията се отправя рязка критика към САЩ, които провеждат спрямо Пхенян курс на "политическа изолация, икономическа блокада и военен натиск единствено защото в народната република съществува различна идеологическа и социална система". В документа се подчертава още, че заради агресивната политика на Вашингтон "Корейският полуостров се превърна в гореща точка, където по всяко време може да избухне ядрена война". Затова решението на КНДР "да си осигури достъп до водородна бомба е законно право на суверенна държава с цел да си осигури самоотбрана", се казва в документа.

При това се отбелязва, че КНДР е "отговорна ядрена държава", която ще употреби ядрено оръжие само в случай, че възникне "непосредствена заплаха" за нейния суверенитет. Пхенян освен това уверява, че "няма намерение да предава ядрени технологии на на трети страни" и "няма да се откаже от своята ядрена програма, докато САЩ провеждат враждебна политика спрямо народната република".

В КНДР смятат, че в света е "настъпило такова сложно време, когато всеки трябва да защитава своята съдба, опирайки се изключително на собствените сили".

Тълпи севернокорейци, облечени в дебели зимни палта, се събраха въпреки студа пред огромен видеоекран край гарата в Пхенян, за да приветстват и да снимат на мобилните си телефони как държавната телевизия обявява извършването на ядрен опит от страната, предаде Асошиейтед прес. Някои вдигаха ръце и аплодираха. Мнозина се усмихваха и се поздравяваха.

Източник: БТА