Китайският парадокс в играта срещу Путин
Китайският парадокс в играта срещу Путин / снимки: BGNES

Андрей Угланов, "Аргументи недели"

Тези дни Кремъл взе решение за създаване на работна група с оглед на промени в действащата конституция на Руската федерация. Нейният анализ трябва да открои належащите поправки в основния закон и да посочи възможните последици. Групата ще бъде оглавена най-вероятно от първия вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев, професионален юрист.

Подготвените проекти за промени в конституцията се очаква да бъдат внесени в Държавната дума още на сесията тази есен. Не е изключено дотогава редица губернатори да приемат и обръщение към депутатите. Те ще предложат бъдещата норма, която ще увеличи броя на президентските мандати, да е в сила и за настоящия държавен глава.

На пръв поглед информацията изглежда доста съмнителна - Владимир Путин неведнъж се е изказвал по този повод. Работната група на Медведев обаче е необходима не само за евентуално обмисляне на "президентски" поправки. Отдавна е време например в конституцията да се запишат имената на новите субекти на федерацията.

А до есента и самият президент може да промени някои свои гледища за живота. Защото западните партньори на страната ни все повече изпадат в истерия заради растящата независимост на Русия във външната и вътрешната й политика. И ако страстите продължат да се развихрят, може би ще е непозволен лукс да се остави страната в ръцете на някой "новак" - политик без дълъг опит, още неизкушен.

Страните от ЕС и САЩ засега не са задействали с пълна сила срещу Русия своите политически и икономически лостове. Според Брюксел и Вашингтон Кремъл блъфира, плашейки Запада с нови ракети. Но всяка конкретна стъпка на Москва в тази посока би довела до качествено различна консолидация на страните от НАТО срещу Руската федерация.

В обкръжението на новия британски премиер казват така: или ще пречупим Путин, или ще се пречупим заедно с него. Последното означава надпревара на "асиметрични отговори". Като отговор на радара в Чехия ще видим ракети със среден обсег в Калининград. Като отговор на пусковите установки в Полша ракети с малък и среден обсег ще се появят в Беларус.

Критиките срещу Кремъл на Запад не идват само от политици. По данни на "Аргументи недели", между 20 и 30 юни в големи американски вестници ще бъдат публикувани поне 20 статии под общото мото "Никакво доверие на Путин!". Статиите ще излязат в навечерието на очакваната среща между президентите на Русия и САЩ в ранчото на г-н Буш и ще бъдат платени от редица петролни компании, чиито лицензи за добив на газ и петрол са отнети за нарушения на руското законодателство.

Някой би се запитал защо му е на Запада да взема "на мушка" руския президент, чийто мандат изтича. Ето отговора - там не знаят истинските му планове и същевременно не желаят Путин да остане в политиката. Европа и САЩ са отвикнали Русия да има самостоятелни ръководители.

Москва възприема всичко това спокойно. Тук бе огласена формулата "да живеем със Запада, но и без него". Тя означава, от една страна, че не желаем да се караме, а от друга - че вече не усещаме западните страни като жизнено необходими. Вижте сами - руските златно-валутни резерви са стигнали 402 милиарда долара. Само за петте месеца от текущата година в Русия са дошли чуждестранни инвестиции за 40 млрд. долара. Ето го известният "китайски парадокс" - колкото повече една страна е смятана за авторитарна, толкова повече се инвестира в нея - естествено, ако тя прояви желание.

При все това никой не желае да се вдига напрежението. Според правителството на САЩ Москва не бива "да прекрачва чертата" - не трябва да се оттегля от договорите за обикновените въоръжени сили в Европа и за ракетите със среден обсег, не трябва да разполага ракети в европейската територия на Русия. В отговор на това, на срещата между Путин и Буш в САЩ може да бъде обявено, че разполагането на елементи от американската ПРО в Европа се отлага.

Засега обаче европейските столици и Вашингтон изчакват дали Путин ще смени своята риторика с помирителен тон. Това ще стане ясно на срещата на лидерите на Г-8 в Германия и от словото му на предстоящия икономически форум в Санкт Петербург. Западът обаче собствената си сигурност. Там просто не чуват какво казва Путин и най-вероятно истерията само ще нараства.

Трябва ли да се чудим, че точно сега в Москва започва работа комисия за промяна на конституцията? Опитните бойци днес се броят на пръсти. /БТА/