Берлинале е първият от големите европейски фестивали след секс скандала, който се разрази в Холивуд и намери отзвук по света
Берлинале е първият от големите европейски фестивали след секс скандала, който се разрази в Холивуд и намери отзвук по света / Gulliver/Getty Images
Движението #МеТоо (Аз също) срещу сексуалния тормоз е подтикнало мъжете, гости на Международния кинофестивал в Берлин, да преосмислят собственото си поведение, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Михаел Ханеке: Белязано от омраза към мъжете, #MeToo тръгва на лов на вещици

Актьорите Брайън Кранстън, Джеф Голдблум, Бил Мъри и Боб Балабан, озвучаващи персонажи във филма "Островът на кучетата" на Уес Андерсън, с който започна проявата, споделиха размишленията си по темата.

Брайън Кранстън

Брайън Кранстън
Брайън Кранстън Gulliver/Getty Images

"Обнадежден съм, че движението #МеТоо ще накара хората да проявяват по-голямо уважение едни към други. То ме накара да се замисля дали и аз не съм допринесъл по някакъв начин за възникването му. Дали съм реагирал адекватно, когато съм бил свидетел на нечие непристойно поведение. Сега нагласата ми определено е: "Дайте да изкореним проблема!", казва 61-годишният Брайън Кранстън, познат с ролите си в хитовите сериали "Малкълм" и "В обувките на Сатаната".

Боб Балабан

Боб Балабан
Боб Балабан Gulliver/Getty Images

"Сега гледам на поведението си по различен начин. Замислям се дори когато ме помолят да позирам за селфи", казва 72-годишният актьор Боб Балабан.

Джеф Голдблум

Джеф Голдблум
Джеф Голдблум Gulliver/Getty Images

65-годишният му колега Джеф Голдблум, известен с ролята си във филми от поредицата "Джурасик парк", на свой ред споделя: "Да се надяваме, че вече сме "обърнали страницата" и уважението към дамите и равнопоставеното отношение към тях ще бъдат правило без изключения. В това отношение кампанията #Аз също се явява мощен двигател. Самият аз искам да съм сигурен, че всяка среща и връзка в живота ми се основава на максимално уважение и разбиране".

Бил Мъри

Бил Мъри
Бил Мъри Gulliver/Getty Images

"Проблемът далече не касае само развлекателната индустрия. Ако вървите в Ню Йорк след някоя жена, ще забележите как мъжете я "разкъсват" с поглед", казва 67-годишният Бил Мъри ("Ловци на духове", "Омагьосан ден"), описвайки поведението на съвременния "сексуален хищник".

Берлинале е първият от големите европейски фестивали след секс скандала, който се разрази в Холивуд и намери отзвук по света, и наблюдателите очакваха как ще реагират организаторите.

Поискаха черен килим на Берлинале в знак на съпричастност към #MeToo

Призивът червеният килим на кинофестивала да бъде заменен с черен в знак на съпричастност с жертвите на сексуален тормоз не беше възприет.

Организаторите обаче решиха да засвидетелстват подкрепата си за кампанията под формата на дискусионни прояви.

Срещу сексуалния тормоз: Черни рокли „наводниха“ червения килим на Златен глобус 2018 (СНИМКИ)

На церемонията за откриването на Берлинале много от звездите последваха примера на актрисите, преминали по червения килим за наградите Златен глобус с черни тоалети. Актрисата Тилда Суинтън, известна привърженичка на "андрогенния изглед", заложи на смокинг.

Тилда Суинтън
Тилда Суинтън Gulliver/Getty Images

Фестивалният директор Дитер Кослик засвидетелства подкрепата си, явявайки се без обичайния си червен шал.

Звездите, които игнорираха призива за черни рокли на Златен глобус (СНИМКИ)

"Смятам, че проява като нашата трябва да покаже солидарност с движението и всички тези хора. Светът дискутира горещата темата, ние ще направим същото. За себе си сметнах, че черният шал ще "говори" повече от червения", сподели Кослик.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА