Михаел Ханеке: Белязано от омраза към мъжете, #MeToo тръгва на лов на вещици

Михаел Ханеке
Михаел Ханеке / Gulliver/Getty Images
Австрийският режисьор Михаел Ханеке, два пъти носител на Златна палма на кинофестивала в Кан, обвини движението срещу сексуалното насилие #MeToo (Аз също), че тръгва на "лов на вещици", а това може да навреди на креативността в киноиндустрията, предаде Франс прес.

Срещу сексуалния тормоз: Черни рокли „наводниха“ червения килим на Златен глобус 2018 (СНИМКИ)

"Налице е ново пуританство, белязано от омраза към мъжете, което се присъединява към движението #MeToo и буди у мен тревога!", заяви кинодеецът пред австрийския вестник "Курир".

"Като творец, започвам да се страхувам от този кръстоносен поход, насочен срещу всяка форма на еротизъм", заяви Ханеке. Той изтъкна, че предвид създалата се ситуация, шедьовър като "Империя на чувствата " на Нагиса Ошима не би могъл да бъде заснет в наши дни.

Бриджит Бардо: Някои актриси флиртуват с продуценти за роля, а след това стават „жертви“

"Разбира се, че всяко изнасилване или сексуална принуда трябва да бъдат санкционирани. Но намирам за отвратителни истерията и осъдителните присъди, издадени без съд, на които ставаме свидетели в наши дни!", възмущава се Ханеке.

Той счита за недопустимо медийното линчуване на хора без никакви доказателства, при което се разсипва техният живот и кариера.

Уди Алън: Секс скандалът с Уайнстийн не бива да предизвиква „лов на вещици“

"Заподозрените актьори са изхвърлени от филмите, за да не се губят зрители", припомня режисьорът. Подобен климат е вреден за киното и за общество, изтъква създателят на филма "Любов" /2012 г./, отличен с Оскар и със Златна палма на кинофестивала в Кан. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА