/ iStock/Getty Images
Протеин, ориз, зеленчуци и прясно мляко: задължителните съставки на обяда в японските училища. Там децата се хранят срещу само 2 евро за порция обяд. В училище те изграждат здравословни навици, които се пренасят у дома, пише Deutsche Welle.

Всеки ден децата в начално училище номер 6 в Кодаира край Токио получават здравословен и балансиран обяд. В училищната градина, която прилича по-скоро на селска нива, учениците засаждат различни зеленчуци - като сладки картофи и репи.

"Децата би трябвало да познават храните не само от супермаркета", обяснява учителката Хидеко Шиари. В училището тя отговаря за хранителния режим и редовно придружава класовете до училищното опитно поле. За децата всяко посещение там се превръща в приключение. Второкласничката Ико Натака казва:
"За пръв път прибирам реколтата от зеленчуци. Това ми достави огромно удоволствие".

Две евро за порция обяд

В Япония темата за здравословното хранене е част от учебния план във всички начални и средни училища. В училището в Кодаира са особено активни в тази сфера. Картофите от училищната градина се превръщат в изследователски обект за децата, а после отиват в казана с училищния обяд. Всеки ден в училището се готви пресен обяд за над 600 деца.

Съвместният обяд е неотменна част от ежедневието на учениците в държавните японски начални и средни училища. Обичаят, възникнал във времена на недоимък, междувременно показва положителното си въздействие и в едно заможно общество. Дори самият факт, че всички ученици обядват заедно в постоянен час, се отразява добре на здравето на децата. Не на последно място по този начин се оказва неоценима помощ и на родителите - те плащат за един обяд само по около 2 евро.

И чаша прясно мляко

В училищното хранене Япония залага на система, която е била усъвършенствана в продължение на десетилетия. За разлика от класическия обяд в едно германско училище, който се състои от едно основно ястие и десерт, в японските училища обядът е комбинация от различни компоненти: по правило винаги има ястие, което е богато на нишесте - често ориз, към него се добавя храна, която съдържа предимно протеини - например риба или месо, както и вегетарианска гарнитура от зеленчуци. Към обяда задължително се предлага и малка бутилка с прясно мляко.

Училището в Кодаира отдава голямо внимание на баланса между отделните хранителни съставки и постоянно експериментира с нови рецепти. Много от учениците виждат тук някои храни, с които вкъщи не са свикнали, но готвачът не прекалява в това отношение. Основното правило е храната да е вкусна и децата да я хапват с удоволствие.

Предварително се пресмята хранителната стойност на всеки отделен обяд - в началното училище той трябва да има между 600 и 700 килокалории. Не е желателно и не се разрешава децата да си носят храна от вкъщи, защото "чуждата храна", независимо дали от училищната лавка или от родителите, може да разбърка училищния хранителен режим.

Всички печелят от това

Общият обяд в училище се подчинява на строго определени правила: децата сами сервират храната. Обядва се в класната стая и по време на храненето не е желателно да се разговаря, а това е улеснено от факта, че учениците в началния курс седят само по един на чин. Правилата в японските училища са строги и учат на дисциплина, но в начално училище номер 6 в Кодаира атмосферата е доста свободна. По време на обяда звучи приятна музика, а чиниите на децата обикновено бързо се изпразват.

"Възпитателните въздействия по отношение на здравословното хранене оказват влияние и над семействата", казва Наоко Маекда от японското аграрно министерство. "Онова, което децата научат за хранителните продукти, оказва влияние над храненето им и извън училище. В резултат на това например се повиши делът на децата, които редовно закусват вкъщи", казва тя.
Deutsche Welle