Кадафи вдига цената в наддаването за българските медици
Кадафи вдига цената в наддаването за българските медици / netinfo

Дали е на път да се реши съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия за заразяването на 426 деца с вируса на СПИН? Този въпрос задава вестник "Фигаро" в публикация, озаглавена "Българските медицински сестри: Кадафи вдига цената в наддаването".

В понеделник вечерта след гала вечеря по случай срещата на върха на Африканския съюз в Адис Абеба новият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун се срещна насаме с либийския ръководител Муамар Кадафи, което направи силно впечатление, продължава френският всекидневник.

Изявленията на сина на Кадафи също са много коментирани, посочва изданието, имайки предвид интервюто на Сейф ал Ислам пред българския вестник "24 часа", в което той посочва, че българките няма да бъдат екзекутирани и че баща му също е против екзекуцията и иска да бъде намерено окончателно решение.

Вестник "Фигаро" се спира специално на думите на Сейф ал Ислам, че "Както вие имате право да искате завръщането на вашите сестри, ние имаме право да настояваме за завръщането на Ал Меграхи в Либия".

Либиецът Абдел Басет Али ал Меграхи излежава в шотландски затвор доживотна присъда за взривяването на самолета на американската авиокомпания "Пан ам" над шотландското село Локърби през 1988 година, при който загинаха 270 души.

Сделката, изглежда, се оформя, продължава публикацията. Френският министър на външните работи Филип Дуст-Блази твърди, че такава размяна не е обсъждана в разговора му със Сейф ал Ислам в Париж миналата седмица, изтъква "Фигаро". Вестникът посочва, че министърът е изразил задоволство да научи, че смъртните присъди няма да бъдат изпълнени, благодарил на Сейф ал Ислам Кадафи и изразил надежда, че ще има добри новини в близко бъдеще.

За Муамар Кадафи освобождаването на Ал Меграхи би било голяма победа, изтъква всекидневникът. Кадафи винаги е твърдял, че Ал Меграхи е невинен, а адвокатите на българките и международната научна общност твърдят същото за сестрите и палестинския лекар.

Либийският върховен съд скоро ще трябва да се произнесе, но решението трябва да бъде взето другаде, продължава "Фигаро". Вестникът цитира адвокат Антоан Алексиев, един от френските защитници на обвиняемите, който заявява: "В известен смисъл сме доволни от думите на сина на Кадафи. Те добре показват, че наистина става въпрос за политически процес".

Либия обаче, иска да вдигне много високо летвата, коментира изданието. Специалният пратеник на вестника на срещата в Адис Абеба цитира близък съветник на либийския ръководител - историка и политолога Мофта Мисури, който не смята, че става въпрос за пазарлъци. "Защо не се прави такава медийна кампания за несправедливо затворения либиец Абдел Басет Али ал Меграхи?", казва той.

"Защо международното обществено мнение не се вълнува за този политически заложник? Защо международният печат съчувства на съдбата на българките, а мълчи, когато става въпрос за правата на човек, който не е бял и не е западен гражданин?", продължава с въпросите си либийският политолог. Той изтъква, че ако причината за заразата е само в лошите хигиенни условия, както твърди професор Люк Монтание, то тогава би трябвало да има подобни случаи и в други болници, не така добре оборудвани като тази в Бенгази.

Мофта Мисури признава, че остават още "стотици въпроси" във връзка със случая, сред които и този: "Защо Западът винаги намира какво да оспори в областта на правосъдието, когато то се раздава от други, а не от него?" Според него обаче основният въпрос е следният: "Защо тези медицински сестри са инжектирали вируса? Какъв интерес са имали от тази злокобна операция? Либийският народ, международното обществено мнение и Европа имат правото да узнаят защо и от чие име е извършено това безобразие", заявява либийският политолог, цитиран от "Фигаро". /БТА/