Маркос е на 7, когато заживява сред вълци. Остава с тях чак до 19-тата си година. Днес испанецът е на 72. И като гледа какво вършат хората, в сърцето си се чувства повече вълк, отколкото човек. Ето неговата необикновена история:

Маркос е истинско дете на природата. Той буквално е израснал в гората сред вълците. На 7-годишна възраст попада сред глутница вълци в една затънтена долина на Сиера Морена и веднага се сприятелява с малките вълчета. „Влязох в пещерата при малките и бързо заспах. После обаче дойдоха родителите им и сигурно са си рекли: дали да го изядем или да го осиновим? Играе с децата и това е добре. Взех да се мия с кал и да се подсушавам с листа. Постепенно замирисах като тях. Миризмата ме направи един от тях“, разказва той.

Историята на Маркос се превръща във филмов сюжет. Мащехата бие детето, бащата не може да го изхранва и малкият е поверен на грижите на един овчар, който не след дълго умира. Така Маркос попада сред вълците. Няма контакт с хора до 19-тата си година, когато полицията го извежда от пущинаците.

Децата Маугли: 5 истории на деца, отгледани от животни (ВИДЕО)

Днес Маркос е на 72. С много усилия се научил отново да говори, но и до ден днешен не може да свикне с лошата страна на цивилизацията. „Хората са истински зверове. Аз съм израснал сред природата и ме боли, когато гледам всичките тези боклуци“, с тъга споделя Маркос.

вълци
ThinkStock/Getty Images

Поради това той няма много приятели. Един от малкото е Хосе - лесничей, който споделя с него страстта към природата и страха от унищожението и. Според двамата за повечето от горските пожари са отговорни хората Властите са арестували няколко заподозрени, но горските пожари не спират. Маркос е ужасен, защото тук нищо вече не може да вирее - нито дърво, нито птица. И никакви вълци, естествено. „Ако продължава така, то вероятно половината от човечеството ще измре. Умре ли природата - всичко умира. Тя ни дава толкова много“, казва испанецът.

Как от вълка е направен мопс или дакел?

Маркос не се предава и въпреки разочарованието той продължава да убеждава хората, че трябва да се грижат за природата. Вече много години изнася открити уроци в училищата и разговаря с децата. Той има един много силен коз - невероятната си лична история. А от него може да се научи много – на уважение към природата, към животните, околната среда.

Но според него е трудно да промениш хората. От вълците той се е научил да пази природата, а хората са му показали как умеят да я унищожават. Затова днес Маркос се пита - дали в сърцето си е повече човек или повече вълк.

Вижте още:

Защо отгледаният от маймуни Тарзан се бръсне и носи препаска?

Откриха момиче, отглеждано от маймуни в индийска джунгла (ВИДЕО)

"Маугли от Виетнам": Мъж прекарал 40 години в джунглата с баща си

Жената от джунглата се събра със семейството си

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук