Има начини, но трябва и съвест
Има начини, но трябва и съвест / netinfo

Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването

Тази седмица имаше протест в "Пирогов". Знаете ли кога беше последният?

Знам, разбира се.

Преди този. При Жан Виденов.

А, не. Имаше и преди това. Те си протестират от време на време пироговци. Защо го свързвате с Жан Виденов?

Ами, понеже вестниците бяха направили тази връзка в някои коментари, че от Виденово време такъв протест не е имало.

Не. Имаше протест преди няколко месеца. Примерно, струва ми се, че беше през март или... март, ми се струва, или април.

А, при вашето правителство е имало, да, но...

Да.

...предишните две нямаше.

Това са... това е втори протест.

Вярно ли е, че пари за спешна помощ изобщо не са били предвидени?

А, не. Значи, грешка. Не става въпрос, че не са предвидени пари, а че са недостатъчно парите, това е вече друг въпрос.

Само да...

А пари са предвидени - 51 млн. Вижте, 51 млн. са предвидени само за спешна помощ, тъй като в България имаме 28 областни спешни медицински центъра плюс 188 филиала. Това е една огромна армия от здравни служители, така че, ако не бяха предвидени нали си представяте какво ще се случи.

Защото това, което четох, са обяснения, че когато е договаряно какви пари ще се дават на болниците, било предвидено, че на болница ще се дават пари само ако легне болният в нея, а в случаите с "Пирогов", с други големи болници, които приемат болни само за да им окажат спешна помощ и после ги пускат, те не получават пари.

Да. Сега, вижте, това е един може би философски въпрос тук в случая и философският въпрос се състои в това, че това са хора, които идват като спешни, а всъщност не са спешни. Те са прескочили личния си лекар, специалистите в ДКЦ-тата и идват директно в болница.

Да ви дам един пример. Детето ми пада на главата си от кошарката си, бебето. Ами, аз го карам в "Пирогов", защото то плаче, аз не знам какво му е и дали няма да е фатално. Според вас трябва да тръгна да...

И те установяват.

Те му правят снимки, установяват, дават указания какво трябва да се прави, но на мен този случай ми изглежда спешен. Вие, ако детето ви падне от кошарката, ще започнете да обикаляте по личните лекари ли? И след това те го изписват.

Не.

В смисъл не го задържат в "Пирогов".

Точно така. Установяват, че му няма нищо.

Да, и според... Ами, няма му нищо, ама пък ако имаше нещо? Нали трябва да се провери.

Ами ето. . . Ето затова казвам.

Според вас трябва ли да се плати за това, че са се занимавали с тази работа в "Пирогов"?

Ами, трябва да се плати, разбира се.

А не са били предвидени пари за...

Сега, точно за това става въпрос. Ето това казвам, че... тук един въпрос, който ние не можахме да го разрешим още в самото начало, тъй като в началото имаше 120 пътеки, а миналата година, след като прехвърлихме всички пари, те отидоха в касата. Преди това министерството е плащало тези пари, а сега понеже всичките пари отидоха в касата трябваше... умуваше се дали касата да плаща или министерството. Министерството не може да плаща по простата причина, че това не е спешен случай, а касата пък не иска да плаща, затова защото за тях това не може да се оформи като пътека. Пътеката е обикновено една диагноза, а тук могат да дойдат, примерно, на ден 200 души с ръчни диагнози и тук...

Ами, добре, де, ама 230 хил. пациенти минали миналата година в "Пирогов" и едва 35 хил. са хоспитализирани. Значи, това се разбира човек примерно със счупен пръст, гипсират го и той не лежи в болница заради това. Според вас той трябва да обикаля...

Да.

...личния лекар... да го боли всичкото това време ли?

Не, не, не. Той по принцип правилото е да минат най-напред през личния си лекар, ако е необходимо и...

Е, вие сега, ако си строшите пръста, ще тръгнете ли личния лекар да търсите, нали, и той да ви каже... виете от болка през това време...

Да, да... Не... Много добре ви разбирам и точно затова ние казахме, че не е уреден точно този, така, казус... Не казус, а казуси. Те не са уредени и търсим начин сега да направим нещо, за да дадем на хората парите, тъй като те са си свършили работата, изразходвани са средствата, защото тук се изразходват средства. Ние не говорим само за това, че е извършено действие, че свършена някаква работа, а изразходвани са определени финансови средства.

Ами бинтове...

Ами, разбира се, не само бинтове. Направена е рентгенова снимка, която струва пари. Направено е едно ЕЕГ, а както вие казвате за детето например, трябва да му се направи може би ЕЕГ, т.е. електроенцефалография, ако има нужда, разбира се, и в случая се установява, че му няма нищо, връща се, а парите са изразходвани. Тези пари ние трябва да ги възстановим на болницата и не само на "Пирогов". Това...

Сега, преди да говорим как мислите да го решите този въпрос, аз да ви попитам - възможно ли е в една европейска държава това нещо да се разбере юли месец?

Не, не.

И юли месец да стане ясно, че шест месеца "Пирогов" е работил и тези хора, ако не бяха протестирали, може би никой никога нямаше да им плати.

Не, и да не бяха протестирали, и да бяха протестирали, едно и също е. Ние от началото на годината търсим начини как да го решим този въпрос, разбирате ли, защото той, освен че е финансов, той е и правен казус, т.е. трябва да намерим източника, откъдето да вземем парите, защото в края на краищата хората са свършили работата. Това не е изникнало сега като проблем.

Напротив, ние го знаем от самото начало и този въпрос се поставяше многократно, а това, че пироговци отидоха да протестират, те са в абсолютното си право да искат тези пари да им се възстановят и между другото още преди няколко месеца ние бяхме говорили с директора и с борда на болница "Пирогов", когато им казахме да намерят начина. Начинът е... те могат да си направят един техен медицински център, в който, когато дойдат хората там, да си плащат и те могат да плащат вече чрез... по много начини - чрез тези талончета...

Искате да кажете, че аз с тези луди осигуровки, които плащам за себе си, за семейството си, което правят много хора , ще трябва, когато ти се наложи веднъж на 3 години наистина да получиш такава спешна помощ, една снимка рентгенова, да ти бинтоват счупения пръст, ще трябва да си платя?

Не, не ме разбрахте.

А кой ще плаща?

Става въпрос, вие си вземете направлението от личния лекар, отивате в медицинския център...

Ще имате ли време да ходите до...

Ама няма друг начин. Няма да ви прегледа. Той няма да ви преглежда, ако е необходимо. Вие просто си вземате едно направление и отивате.

Вие кога за последен път сте ходил при личния си лекар на опашките, които има отпред. Значи, аз съм със счупен... детето реве, аз не знам дали не му се е случило нещо много страшно.

Ама, няма нищо страшно. Г-н Вълчев, изслушайте ме сега.

Така, и вие ми казвате - идете при личния лекар първо. Това звучи абсурдно, г-н министър.

Ама, вижте, няма начин друг. Вие това не може да го разберете тогава. Значи, вие си взимате талончето, няма да се бавите, просто минавате през личния лекар, взимате си талончето отивате и всичко е в ред вече. Какво толкова има? Какво има? Кое е трудното? Ще си вземете едно талонче, което е примерно за 5 минути. Той няма да го преглежда. Вие казвате...

Хубаво. Паднал съм на улицата със счупен крак. Не е нужно да лежа в "Пирогов". Достатъчно е да ме бинтоват и ще ме пуснат. Няма да съм хоспитализиран.

Да, ами ето това е другият начин вече, когато пък човек го докарват от улицата. Ето пък сега се разбрахме с директорите на болниците - ще им намерим пари. Ние им даваме вече както беше по-рано - определена сума. Те ни казват примерно "за тази година при нас минават средно 50 хил. човека например, в болницата. Ние можем да им предадем пътеката". То не може да бъде вече казано, че това е пътека, но да речем, по тази група...

То не е пътека, защото не са се хоспитализирали.

Да, значи... Не, не. Може пак да не е хоспитализиран, но ние определяме, примерно, на един такъв преминал болен средна цена 20.00 лв.

А, добре, аз ви зададох...

И даваме, виждате ли сега, изслушайте ме сега.

А защо не сте определили вече? Аз това ви питам. Аз мислех, че живея в европейска държава. Шест месеца по въпрос, който изглежда спешен, българското здравеопазване няма решение.

Ама, нали трябва да вземете тези пари отнякъде. Откъде да ги вземем? Разбирате ли?

Защо януари не ги направихме тези дебати?Защо тогава не поставихте този въпрос, ако имате проблем с парите?

Ние дебатираме не от януари, а от септември месец миналата година, разбирате ли? Но в здравеопазването са влезли 2 млрд. и от тези 2 млрд. ние всичко трябва да направим. Значи, ако трябва сега например да дадем тези пари, ако са минали 100 хил. примерно, като говорим за "Пирогов". Ние говорим примерно. Сто хиляди минават, по 20.00 лв., значи, това са 2 млн., значи, ние тези 2 млн. трябва да ги извадим от системата и да ги дадем на "Пирогов", но не е само въпросът за "Пирогов", 2 млн. ще ги намерим за "Пирогов", но тук става въпрос...

Вчера започнали протести и в Пловдив, белодробната клиника.

Там е друг въпрос. След малко може да говорим и за него, ако искате. Сега всичко става за пари. Значи, ние трябва да дадем на болниците в Пловдив, те са няколко, Варна, Русе и т.н., и сметнете да видите за какви пари става въпрос. Значи, тук не говорим за 1-2 млн., а става въпрос за около 30 до 40 млн., които ние трябва да ги извадим от здравната система и да ги дадем ето по тази линия. Хайде вие ми кажете откъде да ги взема, примерно министърът или, да речем, министерството откъде да вземе 30-40 млн., когато те са разпределени предварително точно. Например аз трябва да дам определена сума за трансплантации, определена сума за хемодиализни центрове, за хемотрансфузиологии, за болните с ментални, психиатрични увреждания, за туберкулозата. Точно пари трябва да се дадат... Всичко това е разпределено, разбирате ли?

И искате аз да ви кажа откъде да ги вземете?

Значи, трябва... Аз знам откъде да ги взема.

Разликата е, че аз не съм министър на здравеопазването. Нали, аз разчитам... най-съвестно си плащам тази вноска, която сте ми казал - 6 процента.

Така. Точно така. Така.

Вие сте ми казали срещу това, че аз ще получавам, така твърдите, затова ви ги плащам тези пари... В този фонд, организиран от държавата, че аз ще получавам здравна помощ. Сега, вие почвате да ми казвате, че няма да получавам здравна помощ.

Не, напротив, всички получават здравна помощ...

Че в "Пирогов" трябва да ходя през личния лекар и ако не умра по пътя...

Не, няма да умрете, ако... Аз това ви казвам, ако сте много спешен и сте си ударили главата и кървите например, не е необходимо да отидете при личния си лекар и да стоите на опашка.

Ако ми кърви главата се счита, че е спешно. Ако не кърви, може да е по-зле...

Може, разбира се. Значи, вие ще отидете при... директно в болницата, когато се налага действително такава свръхспешност, тогава вече ние ще вземем тези пари, за които говорим 20.00 лв. При другите случаи, когато не искате да отидете да ви прегледа примерно личният ви лекар, но все пак смятате, че ви боли коремът, но смятате, че там ще получите по-добра помощ, ще минете и ще си вземете картончето.

А кой ще ги преценява тези случаи кога трябва да мина, кога не трябва да мина? Разбирате ли, хората не са доктори, за да преценят дали имат време, преди да умрат, да идат за талон.

Ами, вижте сега, ами, ето вие сам преценихте. Вие сам преценявате и си противоречите затова, защото когато нещо е свръхспешно, ще отидете директно. Но когато примерно ви боли коремът, защо да не отидете при личния лекар да си вземете талонче?

И вие смятате, че тези 200 хил. души са такива глезотници, които са отишли директно в "Пирогов"...

Не, никога... Не...

...а половината от тях са можели да минат през личния лекар за талон.

Не, не употребявайте думата глезотници. Вие го казвате. Аз никога не съм казал такава дума и никога не мога да кажа.

А защо според вас тези 200 хил. са отишли директно в "Пирогов"?

Никога... Ами, защото в момента това е най-лесното. Всеки се е научил и си вика - абе, хайде, понеже "Пирогов" работи 24 часа, ухото да го засърби, отива в "Пирогов"... там няма ушни лекари. Очите да го болят - отиват... Също няма очни лекари... Нека си отиват там, научили се хората и отиват там. От толкова години, колко години съществува "Пирогов", хората ходят така там. Защо сега трябва това да се обръща, а да не се реши по друг начин въпросът - "Пирогов" да си получава парите за тези, които ги преглежда без да се прави това с талони.

Ама, ще ги получи.

Ще ги получи "Пирогов", защото ние сме намирали начина как да се дадат тези пари, защото, аз пак казвам, аз не съм против да си получат хората парите и съм за това хората да бъдат платени добре, защото те работят денонощно и никой, така, началник няма нищо против тези хора да си получат онова, което заслужават.

Да ви питам друго нещо. В "Пирогов" пък примерно може да не иде никой. Цял ден ето такъв късмет, да има такова щастие да не отиде никой да бъде прегледан, само че "Пирогов" е болница за спешна помощ. Ако вие плащате само за случаите, в които някой е бил прегледан в "Пирогов", тогава как ще се поддържат тези лекари, които, как да ги сравня, като пожарна...

А, не, не.

Които трябва да имат различни профили лекари там.

Не, не. Значи тук бъркате. Става въпрос, ние, освен че плащаме за спешните случаи, ние плащаме и за тези, които са планови. При тях се оперират, например жлъчки, язви, хернии, апандисити и те си получават...

Ама те поддържат дежурни кабинети непрекъснато, в които не правят планови операции.

Не, те си получават парите за... не става въпрос само спешната... спешната помощ е едно от действията в "Пирогов". Всички останали случаи те си оперират, получават си парите по пътеките и т.н. И сега между другото, когато говорим за "Пирогов", трябва да стане ясно - в "Пирогов" има няколко клиники, които по една или друга причина не могат да балансират приходите и разходите си, обаче има една друга голяма част и те затова не... това трябва също да се знае, че няколко клиники например са изключително добре. Те си имат парите, имат много големи приходи и много малки разходи и сега при преразпределението на тези пари става конфликтът, защото някои от клиниките получават по-малко пари, други - повече. Ето тук вече е болният въпрос и нали видяхте, че "Пирогов" е 2500 човека, 2400 и колко бяха, там, и 60 ми се струва, че бяха, участваха в протестите около 200-300 човека. Даже нямаше 300. Казаха, че били около 180 човека, защото едните в "Пирогов" са много добре, а други са по-зле. Ето затова става въпрос и този, така, случай не е еднозначен и там, ако забелязахте, нямаше лекари, почти нямаше лекари. Имаше тук-таме. Бяха повече сестри, санитари, защото те са най-онеправданите, защото по един или друг начин лекарите си докарват някаква заплата, но...

Кой е другият начин?

Ами, с работата, с работата.

Е, нали не им плащате за тия стотици прегледи, които правят. Той, другият, начин е сигурно по друг начин...

Вижте сега, това няма... Не, аз не съм казал, вие казахте...

Е вие казахте по един или друг и аз ви питам кой е другият. Единият е с работа - заплата. А другият начин кой е?

Другият начин могат да отидат например работят следобед в ДКС-та, могат да работят в частни кабинети и т.н.

И те затова не протестират.

Не че не протестират, просто си докарват заплатите.

Аз съм чувал, че е тежко дежурството в "Пирогов" или вие мислите, че не е тежко?

Не.

Сутрин изкарваш едно дежурство и после почваш, обикаляш - ДКС-та, частни кабинети.

Не, напротив, тежка е работата в "Пирогов", доста тежка и отговорна. Но могат да... Аз ви казвам - ето го другия начин, понеже вие ме навявате на ония другите начини, но не е онзи начин.

И други начини имате вие предвид, аз не ви навявам нищо. Вие за някакви други начини говорите.

Ето, точно за... Не, вие навявате за другите начини. Аз говоря за другите начини, примерно може да си има частен кабинет, и доста хора от тях имат частни кабинети, работят в тия ДКС-та и си изкарват хората пари.

А в Пловдив каква е драмата? А там според вас защо започват там протести в тази белодробна клиника?

А, там вече... Да ви кажа честно, в Пловдив, когато вие сте научили сигурно вчера, и аз научих за първи път, че там има даже такова заведение. Защото в България знаете, че има над 300 болници, и аз ходя непрекъснато от болница на болница, но не знаех, че има и такава болница. Тя е общинска. Тук... там вече нещата са от съвсем друг характер. В България много от докторите не знаят към кого да се обърнат. Те знаят, че има Министерство на здравеопазването и каквото и да стане, плюят Министерството на здравеопазването и министъра. Тези хора изцяло принадлежат... и цялата болница е общинска болница, Те се финансират по съвсем други правила.

Какви други правила? Имат ли те по клинични пари?

Те се обръщат... Имат, обаче имат само четири клинични пътеки, доколкото аз разбрах. Защото аз също научих вчера за тези протести. Те никой към мен не се е обръщал до вчера. Вчера, и то не те към мен, а аз към тях, след като научих, че има някакви протести, аз се обадих на главния доктор там, изпълнителния директор да питам какво става. Защото този директор досега не се е обръщал нито към мен, нито към някой друг да му обясня, че той е общинска болница, че тази общинска болница трябва да си търси парите от общината. Защото в консолидирания бюджет на Министерството на здравеопазването има параграф, в който ние разпределяме парите на общините. И тези пари си отиват там. Тия пари, аз като министър не мога да й взема на общината един лев. И сега, в зависимост от това как са организирали здравната помощ в общината и в болницата, така си получават и парите. Ето, давам ви пример веднага. В Русе същата болница, абсолютно същата болница, забележете, хората, освен че са много доволни, те са си направили даже със същите пътеки фитнес център. Идете, ако имате път към Русе, идете и вижте тяхната болница, която е за туберкулоза, и в Русе хората си имат и фитнес център и са много доволни.

Предполагам, че ако правят и хубави ресторанти в болниците, ще се печели още повече. Нали идеята е да се печели все пак от дейност? Защото фитнесът е, така...

Ама ето, ама не, не говорим за фитнес да идват отвън, а хората, аз говоря за фитнес център за самите болни са направили.

А кой плаща за тоя фитнес? Касата плаща ли?

Никой не плаща, те са си направили хората фитнес център в самата туберкулозна болница за самите болни, за възстановяване.

Аз ви разбрах, че от фитнеса се печели.

Не, не става въпрос за плащане.

Добре, че имат фитнес, това искахте да кажете.

Да, да направили са си, да, за възстановяване на болните, понеже те имат нужда от физически движения и т.н.

Е, как си го обяснявате, че едните имат фитнес, другите нямат пари за заплата?

Ами те да го обяснят, аз това искам - да дойде главният, техният мениджър да каже защо така се получава например в Русе, да има толкова пари. Идете да видите какво са направили със сградите, вътре, самият център е по-хубав от много хотели в България, тази болница. Същата туберкулозна болница. В... обаче в Сливен е още по-тежко състоянието, отколкото е в Пловдив. Значи, зависи много и от самите хора, които работят там. Какво ми казаха? Аз съм пратил сега... днес директора, който отговаря за медицинската дейност в министерството, доцент Стоян Александров. Там единственото нещо, което разбрах, че има голяма разлика, не голяма разлика, но има разлика в заплащането на тези пътеки. Не пътеките, а на преминал болен. В София на туберкулозната болница плащали 600 лева за месец на преминал болен, а в Пловдив - 500 лева. Не мога да ви кажа защо е станало това. Това не е сега. Значи това е методика, която е разработена, преди да дойде нашето правителство. Но досега, ето, аз вчера научавам това нещо. За първи път ми го казват, и то не те, а ми го казаха моите хора. И аз питам защо, никой не можа да ми отговори защо онази болница ще получава 500 лева, а в София - 600 лева. Най-вероятно може би заради това, че тук са по-квалифицирани кадрите или нещо друго, но аз не знам.

Да ви попитам направо - подкрепяте ли Националната здравноосигурителна каса за намаляването на парите за 57 от клиничните пътеки?

Сега, и тук въпросът...

Така, като почнете - сега... Значи подкрепяте или не подкрепяте и след това кажете сега.

Ама ето това ви казвам, че не може да се каже веднага. Аз като министър не би следвало да подкрепям тази мярка, затова, защото...

Не подкрепяте?

Не трябва да я подкрепям, не трябва да я подкрепям тази мярка затова, защото тази мярка удря финансово болниците. А аз имам доброто желание болниците да бъдат добре във финансово положение. Обаче какво се получава на практика? Някои от болниците са си позволили да надписват в определени пътеки. И ето давам ви пример - миналата година с едно решение казахме, че не са достатъчни парите за децата, новородените деца. И не е справедливо например да се дава една и съща сума за едно дете, което е родено нормално и на третия или четвъртия ден си отива, и за едно детенце, което е недоносено и е примерно два килограма или килограм и половина. И затова разделихме децата и казахме - недоносените деца да получават, да се плаща примерно по-голяма сума. Миналата година... и сега забележете какво се получава оттук нататък, миналата година в България са родени 1700недоносени деца. Тази година до месец май от 25 хиляди новородени 15 хиляди са недоносените. Пътеката е прехвърлила 1320 процента. Е това е обяснението.

Вие има... Това е обяснение, но някои политизирани ще кажат - дойде вашето правителство и почнаха и децата да не се доносват.

Да.

Други пък ще кажат, че масово ви лъжат, което пак не е...

Е, хайде, вие кажете, ето вие сте арбитърът, ето вие сте арбитърът, аз съм страна, която все пак не мога да кажа и за това хайде кажете вие. Ето вие сте гражданин, вие сте гражданин...

Аз не съм никакъв арбитър. Вие разполагате с цялата власт

в...

...и вие кажете - ето аз ви давам казуса.

Вие искате да кажете никой не може да ги хване тия лекари, които лъжат, така ли?

А, не.

Ами тогава има ли ред, по който да бъдат хванати?

Ами има.

Иначе те всички ще ги пишат, че са на умирачки по болниците, за да взимат повече пари.

Има ред и точно това правим сега.

Е как ще ги хванете?

Има си начин.

Кой е начинът?

Сега, как да ви кажа, да разказвам по ефира как да ги хванем крадците например? Все едно Румен Петков да ви каже какви методи ще използва например, за да хване бандитите.

Той каза - камери слага. Вие камери ще сложите ли в болниците и да го гледате детето колко е доносено?

Не, ние камери няма да слагаме, но например... знаете, че се работи по въпроса за така наречената информационна система, която вече няма да даде възможност за такива масови отклонения от пътеките.

Е как ще стане точно при това? Те, както се казва, там е лекарят, акушерката, една сестра, колко души са, родилката, която... и те й казват моля ти се... Тя разписва ли даже нещо? Пишат го детето, че има проблем, и казват - хванахме проблема и го оправихме. Е кой ще ги хване?

Не, при самото раждане то детето отива и се измерва на кантарче, нали знаете? Мери се на кантара.

Мери се, ами хубаво, то кой го мери? Тия, дето го мерят, трябва да сложите по един контрольор.

Е, чак пък контрольор да сложим. Е, тогава ще ни стане по-скъпа работата, пътеката.

Е, как? В тоя случай аз ви питам какво ще правите?

Има си начини.

Значи колко казвате - 15 хиляди са ги измерили, че не са доносени?

Има, има начини. Вижте сега, освен това трябва и съвест, защото, ето, вие веднъж ме питахте в началото, нали ме питахте, на коя страна...

Той един лекар на 500 лева заплата знаете ли какво ще ви каже - каква съвест, бе, професор Гайдарски? Вие ни давате тук, сестрата взима 250 лева заплата, вие за съвест... Ако това е начинът да си докараме по още 10 лева, ще пишем не че е недоносено, а че едва се е родило.

Вижте сега, аз съм съгласен, че голямата част от лекарите не са добре платени и непрекъснато, където ходя, и сега им казвам - вие непрекъснато... Те са свикнали както по тоталитарно време - дайте министъра, министърът няма пари. Те са тия два милиарда. Ами да се борят.

Е, два милиарда и да нямат пари. Това са пари.

Два милиарда за цялата система? Ама недейте да ме карате да ви кажа например колко получава Словакия, която е 5 милиона и половина, а има три милиарда и половина евро, т.е. седем милиарда, а България - два милиарда.

Като проценти от брутния вътрешен продукт, че така по-вярно се смята. По-малко ли получава България от Словакия?

Разбира се, че по-малко, два пъти.

Вие защо стоите в това правителство, в което нямате явно политическа подкрепа да се получат достатъчно пари за здравеопазването?

Тук не е въпрос на политика. Ако ставаше въпрос за политика, аз си отивам още утре. Тук не е политика. Те просто са разделили навремето за всяко едно министерство по проценти. И Министерство на здравеопазването от 20 години получава толкова - 3,9, 4,1, 4,2...

Нямате ли политическата подкрепа на министър-председателя и останалите министри и на управляващата коалиция това, дето са го направили лошо преди 20 години сега да го оправят?

Има, особено с министър-председателя се разбираме много добре, той ме разбира.

Е той, като ви разбира пари защо няма?

Той не може сега да хване калема и да каже, понеже нали си представяте едно кръгче? И в това кръгче има 18 парчета.

А как е кръгчето в Словакия?

Кръгчето в Словакия така са го решили хората и там има повече.

Дайте да вземем словашкото кръгче.

Аз да не ви говоря например за Словения, която е 2 милиона, а пък има 4 милиарда. И разбирате ли за какво става въпрос сега? Вие като кажете "ама дайте, не ви ли стигат парите"? Ами не стигат, разбира се. И аз това съм го заявявал многократно. Няма телевизия, няма радио, няма вестник, в който аз да не съм казвал, че парите в здравеопазването са малко и че парите не достигат. И тия пари... трябва действително да се намерят отнякъде повече пари.

Откъде да се намерят? Значи, едното е да се вдигне здравната вноска. Защо не я вдигнахте? За сметна на данъците примерно? То тъй и тъй ние плащаме данъци, вие сега ще вземете колко - 130 милиона няма да стигнат, вие ще ги вземете...

Няма да стигнат, разбира се.

Така, и вие ще ги вземете от държавния бюджет, държавният бюджет се е пълнил с данъците. Вместо да си играем на тези сложни схеми, защо не се намали данъкът върху общия доход с 2, 5 процента и тия пари да отидат за здравна вноска?

Значи, виждате ли, много добре се разбираме с вас. Защо не вземете вие да отидете, журналистите, които вие тия работи ги разбирате по-добре даже от мен, що не се вдигнете и да кажете - ние сме водещите...

На кого да кажем?

Ама на правителството, бе...

Ето, вие сте в правителството - е, казвам ви.

Кажете го например в Народното събрание. Аз го казвам. Но те ми казват така - добре, хайде кажи от кое министерство да вземем, за да ти дадем на тебе примерно?

Аз затова ви питам - защо стоите с тия, дето така ви говорят?

Хубаво де, аз тръгвам, ето, аз си отивам. Идва друг - същото положение. Ще оправим ли нещата? Аз поне направих нещо. Вие нали знаете, аз вече го заявих неколкократно. Миналата година 220 милиона имаше преразход в системата, 220 милиона. Тази година при по-добри условия... сме създали за лечение, в момента имаме 16 милиона плюс.

Е, като не сте платили на "Пирогов" спешните, то...

Е, на "Пирогов" са 4 милиона или 5 милиона, не, тук изобщо не играе "Пирогов". Добре, значи едното е здравната вноска. Колко да стане? Колко да идем да кажем на вашите хора, дето не ви слушат?

Сега, между другото за здравната вноска навсякъде се движи между 8 и 10. Има, разбира се, в Германия е 14.

В България е 6.

Какво ви казва Орешарски, като му кажете така?

Понеже парите идват главно от брутния вътрешен продукт, дали ще я вдигнем на 8 или на 10, мисля, че кой знае какво голямо значение няма да има за подобряване на здравеопазването. И заради това аз престанах да говоря за увеличение на тази здравна вноска. Защото в края на краищата парите идват от брутния вътрешен продукт. Колкото по-голям вътрешен продукт, толкова повече пари ще влязат в здравната система. А с тази вноска, за която непрекъснато говорим, ще влезе там някой милион, но не вярвам да е много.

Тоест, ако ходим на бригади в събота и неделя да работим повече и вдигаме продукта, ще се вдигат парите за здравето? Какво да направим с тоя продукт сега?

Ако ходите на бригада и се плаща, а ако ходите на доброволно и пак не се плаща, и парите не влизат никъде, пак няма да се вдигне, така че не си трудете толкова много за бригадите.

Добре, тая идея за доплащане от пациента да има някакъв ред? Нали да не е на принципа - ходи си купи игла, купи си бинтче...

Сега, доплащането, аз съм казвал, аз съм за доплащането в смисъл - само онова, което не влиза в пътеките. Примерно, както вие казахте, човек отива в спешната помощ, иска нещо, определени са тия 20 или 30 лева, които ще получи заведението, но искате и още нещо да ви се направи примерно, което не влиза в това малко там определено пакетче и тогава трябва да...

То аз няма да искам повече от това да оздравея, нали? Тоест вие би трябвало пакетчето да го направите да оздравея?

Естествено, естествено, че... Ние слагаме в един пакет, то не аз, защото те всичките мислят, че министърът или там някой от министерството прави тия пакети - не, има си специалисти. Ето сега вчера бях в Благоевград и там имаше доста критични бележки по отношение на пътеките. И аз им казах "дайте да седнем заедно със специалистите", защото специалистите, и това са високо специализирани специалисти, това са професори, доценти, които правят тези пътеки. Не ги правят примерно в министерството или не ги прави лекарският съюз или само касата, това са специалисти, които касата и лекарският съюз ползват за изработването на тези пътеки.

Да ви питам за лекарствата, макар че какво да ви питам за лекарствата, вие ще кажете - пари няма. Да ви обяснявам, че нямало... сега, хората с бъбречна недостатъчност се оплакват, че техните лекарства ги нямало. Имам един любим въпрос...

За еритропоетина ще ме питате, нали?

Да.

Нали това ме питате?

Да...

Ами, ето, аз веднага ви отговарям. Ами има еритропоетин. Има еритропоетин, обаче сега какво се получи? Сега, всеки един, който е с бъбречна болест и има хронично бъбречно страдание, почва да иска еритропоетин. Защо? Затова защото примерно му е паднал хемоглобинът от 14 или 12 милимола отива на 11 или 12 и вика - дай еритропоетин, защото ще стане по-тежко и...

Е добре де, вие... на вас, ако ви падне, недай боже, така, хемоглобинът или сте с това заболяване, няма ли и вие да го искате това? За себе си, ей така, с ръка на сърцето кажете или ще викате аз ще подходя към системата с отговорност и ще карам на друго.

Ама ние не можем да осигурим на всеки, който му падне хемоглобинът под примерно 12 - 11, на всеки българин да му дадем еритропоетин. Такова чудо няма и в Америка. Няма и във Франция. Има си критерии, има критерии, които... В тези критерии, когато човек попадне, ние му осигуряваме еритропоетина. Сега обаче, какво се получава? Вчера разговарям и един спортист ми казва - знаете ли колко купувам еритропоетина? Викам "че как ще го купувате, той... държавата, само ние го осигуряваме. Той не се продава по аптеките". "Е, казва, знаете ли, че ние даваме по две до пет хиляди лева за ампула еритропоетин. И аз се гръмнах. Значи, той върви вече и на черния пазар, защото това е хемоглобин. Всъщност, нали, той усилва хемоглобина. И оттук започвам вече да си мисля, че нещо става и с него, значи, изтича, има някакво изтичане. И сега съм наредил да се направи проверка, ето сега, изпуснах се да го кажа по радиото, но да направим проверка на всички тези заведения, които работят с еритропоетина. Защото... затова защото еритропоетинът е един доста скъп препарат и понеже не се продава в аптеките, отива на черно. И това е особено полезно за спортистите, понеже те... той не е влязъл още в списъка на дрогите, масово се използва при тези, силовите спортове.

Какво направихте с млякото на алергичните бебета? Как имахте ръка да разпишете този списък без млякото на алергичните бебета?

Как... в какъв смисъл сме разписали?

Ами Министерството на здравеопазването, подписана от вас наредба, отпадат тези "Фризопеп" и други лечебни млека, които се даваха, а това са хиляди бебета в България. Нали вашето правителство щеше да насърчава раждаемостта? Едно такова мляко струва 20-25 лева.

Не.

Ами толкова струва.

И тук пак заради, пак глупавите пътеки, за които ви говоря...

Трябва да ги махнем тези пътеки, аз и така...

Не можем да ги махнем, то е хубаво... засега не могат да се махнат. Няма начин.

Ама са глупави, викате?

Ами има, има някои такива пътеки, които и мен ме дразнят. Аз съм хирург например, и аз правя едни от най-скъпите операции в света - черен дроб, панкреас, това са най-скъпите, те са трикратно по-скъпи от сърдечните. Примерно знаете ли колко ще получа например, ако направя един панкреас?

Колко?

Пет операции се включват в него - 50 хиляди долара струва на Запад, 3700 лева в България.

То и затова министър станахте.

Не, не.

Не е такава отговорност.

Не, напротив, министерският пост е по-отговорен, защото виждате какво се получава. Всеки плюе по министерството и...

Само за млеката не казахте, защо махнахте млеката на бебетата?

Не, никой не ги е махнал, а пак по критерии... разбирате ли?

Не, вижте, от гледна точка на една майка, сега, която няма... Тя мляко няма да получи и никакви теории...

Не, напротив, няма теория и практика, аз ви говоря от практиката. В първия момент, когато дойдоха и ми казаха, че тези млека са отпаднали... откъде ще знам аз, че примерно в някаква си пътека това мляко, защото там било...

Аз на ваше място веднага излизам по телевизия и казвам - върнах ги.

Да, върнах ги...

Върнахте ги?

Ами, разбира се. В смисъл, съм казал, веднага...

Така кажете и да приключим. Върнахте ги млеката?

Да, ама трябва всичко... да научавам за нещо, както миналия път, ето, сега за трансплантациите на тези деца. Ами ние многократно говорихме за децата и му казах, на Любо Спасов...

За Авигея, Йоана и Ивайло?

Да. Аз му казах още... ние говорихме с него преди цял месец...

Тези в университетската болница, където трябвало да дадете 270 хиляди лева от министерството, ама сте казали "те първо да ви дадат милион и 300 хиляди".

А, бе, няма... няма да им дам 270 хиляди лева. Никой не е определил точно колко са, може да станат и 300. Аз съм казал - оперирате децата, има си пак система...

Той не ви вярва обаче, аз така разбирам...

Не, не, не. Той иска стари пари един милион и двеста за старите оперирани болни. А няма никакъв договор, свързан между болницата, защото там има строги закони. Нали разбирате, аз съм от същата болница, ако аз му дам парите сега например, на Любо Спасов, този милион и двеста, следващият министър, като дойде след мен, ще каже "о-о-о, ама те са си делили парите". И оня може да ме вкара в затвора за това нещо.

Да, ама го докарахте доктор Спасов да каже в "Труд" - импотентни ни правят на маймуни... импотентните има предвид Министерство на здравеопазването.

Не, вижте сега, това са много силни думи и той обижда... там работят, в министерството, много по-високо квалифицирани по отношение на здравната реформа специалисти по... много по квалифицирани от Любо Спасов. И той няма право да произнася такива думи. Такива думи може...

Оперираха ли децата или не ги оперираха?

Ами, не мога да ви кажа. Това е работа вече на...

А дадохте ли парите ви?

Ама те не се дават парите предварително. Той може... ето, например сега г-н Гергов му заяви вчера - докторе, вземи децата, оперирай ги. Ами да ги вземат и да ги оперират. Сега, едно е аз да говоря, например "дайте ми, аз ще оперирам, ама дайте ми парите". Вие, като почнете да правите къщата, ако си правите къща, всичките пари имате ли ги наведнъж? Нямате ги. Тук е същото нещо, за болниците. Значи...

Къщата става тухла по тухла, а може покрив да не сложиш, дограма, ама...

Ами веднага, значи експлантация и трансплантация - пет хиляди лева получава, веднага ще му ги дадем за това... примерно три деца, 15 хиляди лева му превеждаме. И има, обявили сме, и е казано - до един месец от завършването с всички пари, които има, които са изработили в болницата, веднага му се плащат на ръка. Пак ги даваме.

А за предишните трансплантации какво ще правите? Сега, вие казвате не съм касиер да раздавам пари.

Ами няма начин, няма начин.

Е, добре, сега какво ще правим с тези трансплатнации?

Ами той си е поел отговорността да прави трансплатнации, това е... защото. Вижте сега, има...

Той си е поел, нали, както се казва, от гледна точка на тези, дето са им ги трансплантирали, те пък сигурно викат добре, че ги е поел.

Да ви обясня още нещо. Болницата "Лозенец", плюс болница МВР, Военна болница, те са в съвсем друг раздел на Закона за лечебните заведения. Те са по така наречения член пети. Те не са в групата на преобразуваните здравни заведения в търговски дружества. И министерството не може да финансира болниците, които не са преобразувани по Търговския закон. Ако примерно решим да им дадем пари, допълнително, за някаква друга услуга, не говорим за трансплантация, тук това вече е нещо, което е, нали, животоспасяващо, така, много престижно пред хората и т.н. Ако ние решим да им дадем пари по... примерно аз съм, аз работя също в болница "Лозенец", и казвам "ще помогна на тази болница, понеже аз се водя там". Давам им два милиона, заделяме от парите. Знаете ли какво ще се случи след това с мен, като изляза оттук?

Следващият, който дойде... хайде сега да видим къде са изразходени неправомерно парите. Ще ме тикнат в затвора, затова защото има правила, има закони. И аз съм министър, и трябва да спазвам тези закони. Не мога да раздавам пари. Това съм го обяснил. Но ето, тук в случая, поемам отговорността за тези дечица да платим, ако не 270 хиляди, ако излязат 300 хиляди, ще дадем и 300 хиляди.

Пак ще платите.

Но нека да ги трансплантират.

Да ви питам - професор Чирков пак дава интервю тази седмица срещу вас.

Той ще дава много пъти.

Гайдарски, реформи - забравете. Цял живот му е стигало да си слага парите в джоба като оперира 4-5 души, после му донесат едно печено агне и толкова - така казва той. Нали, това са личните нападки. Аз да ви задам сериозния въпрос. Вследствие на махането на професор Чирков сега "Св. Екатерина" няма дългове, нали?

Не го наричайте професор, нали знаете, че той никога не е бил професор.

Така, вие сега да му го върнете за печеното агне. Добре.

Ама аз не отричам да съм получавал печени агнета. И аз съм ял по едно печено агне навремето, така, случвало се е, донесе някой благодарен пациент. Когато оперираха майка ми, аз също занесох едно печено агне. Да, няма проблем за това. Но не съм...

Какво стана с дълговете на "Св. Екатерина", разбира се, и другите болници, но "Св. Екатерина" , така, има ли дългове, като махнахте този дългообразувател.

Така, ето ви един хубав въпрос, който ми задавате. Г-н Чирков е натрупал 30 милиона миналата година дългове. Ние върнахме миналата година точно най-много пари от дълговете на "Св. Екатерина". Но обаче останаха още 13 милиона натрупани благодарение на него.

А как е с новия, трупа ли новият директор?

Миналата година "Св. Екатерина" е трупала всеки месец 2 до 2,5 милиона разходи...

А сега трупа ли? Сега?

Сега няма натрупване. Напротив, имат 1 милион 256 хиляди лева плюс. И понеже имат повече пари в системата си, аз им разреших да си направят... понеже изгоря тръбата на рентгена, на скенера, купиха си тръбата, ремонтираха сградата, защото тя нямаше никакви... тя е една куха сграда, няма вътре нито кислород, нито въздух и т.н. Разбирате ли? Не натрупват. Хайде сега вие ми обяснете как така миналата година са трупали по два милиона и половина на месец, два, средно два, защото 12 месеца по два са 24. За да станат около 30, значи по два - два и половина. В различни месеци е различно. Правили са две до три, най-много средно операции четири са стигали. Сега правят четири до пет операции и нямат дългове. Вие като гражданин как ще ми обясните тази голяма разлика. Освен това там трансплантираните, които той трансплантира, в момента непрекъснато трябва да живеят в София, да се обслужват тежко и т.н. Професор Начев направи, трансплантира болния, болният си замина на 20-ия ден, живее спокойно човекът, в Шумен. Идете го проверете. Хайде, вие като гражданин вземете позиция.

Чудя ви се, вие поне сте известен като един голям български лекар и специалист, такива вражди си спечелихте - професор Чирков, ето, д-р Спасов за импотентните, дето правят на маймуни... професор Миланов, той ръководи клиниката по спешна анестезиология в "Пирогов", казва "за другаря Гайдарски медицината е сергия с домати на Женския пазар". Нали, такива реплики предизвикахте по своя адрес. Сега разбирам, че и коалицията не стои зад вас, нали, пращате ме мен аз да им кажа... Аз сега почвам, те ще идват тук един след друг от всички... министри, да видим как... от всички партии министри и почвам да питам сега министъра на здравеопазването, министъра да бедствията защо не давате на Гайдарски?

Ами питайте ги. Ама тук не зависи само от министрите, а зависи и от депутатите, защото те...

И депутатите, значи цялото правителство твърдо...

Ама това вече е въпрос на желание примерно един министър да каже "а, бе, ние ще дадем примерно на Министерство на здравеопазването, 0,2 процента от примерно от парите, които са заделени за него".

На Даниел Вълчев, ако го кажа това...

Е, Даниел също е беден като Министерството на здравеопазването, той няма да се съгласи.

Кой е богатият, кой да даде?

Ами, няма такова богато министерство.

Кой, кой?

Между другото Народното събрание, депутатите, те трябва да решат. Но понеже... да се върнем на краставиците и за сергиите. Вижте, спешната помощ, за която в момента няма такава слава и е лошо организирана, главните виновници са ето тези господа, за които... те непрекъснато сега, нали, така, се опитват по някакъв начин да ме унизят, да кажат, че няма реформи и т.н. Напротив, цяла Европа, нали разбрахте, че Европейският съюз казва, че от реформите, които се правят в България, вървят много добре точно в здравната реформа. Само тези господа, които по някакъв начин понатиснахме, отстранихме ги, те не могат да участват вече, защото те докараха до това дъно здравната система... какво да кажат хората. Да ми се радват ли? Ами, напротив, аз съм очаквал от тях, но само че такава простотия, каквато те от време на време бълват, не съм очаквал. Защото все пак някои ги наричат и професори.