/ Gulliver/Getty Images
Емпайър Стейт Билдинг е съществен елемент от силуета на Ню Йорк и е смятан за един от най-известните символи на града.
 

Gulliver/Getty Images


Небостъргачът на остров Манхатън е с височината си от 381 м (443,2 м с антената) и в продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света. Наречена е на Имперския щат - едно от наименованията на щата Ню Йорк.

През 1799 г. общината на Ню Йорк продава голям празен терен на Джон Томпсън, който построява на него ферма. През следващите десетилетия земята сменя многократно собствениците си, докато е придобита от семейството на Джон Джейкъб Астор, първият американски милиардер.

Gulliver/Getty Images


През 1893 г. неговият внук Уилям Уолдорф Астор построява на мястото на сегашната Емпайър Стейт Билдинг първия хотел Уолдорф-Астория. През 1928 г. хотелът е продаден, а година по-късно е основана компанията Емпайър Стейт Инкорпорейтед, чиято цел е изграждането на нова административна сграда на мястото на стария хотел. Проектирането на сградата е възложено на архитектурното бюро Шрейв, Ламб и Хармън. Проектът е завършен само за две седмици, като е вдъхновен от Рейнълдс Билдинг в Уинстън-Сейлъм, също проект на Шрейв, Ламб и Хармън, и от Карю Тауър в Синсинати на архитекта Уолтър Алшлагер.

Изкопните работи за строежа на Емпайър Стейт Билдинг започват на 22 януари 1930 г., а изпълнението на първите конструкции - на 17 март. Броят на хората, работещи едновременно на строежа, достига до 4000 души, като много от тях са европейски имигранти и индианци мохок. От времето на строителството са останали множество впечатляващи снимки на монтажниците, сглобяващи елементи на стоманената конструкция на стотици метри височина, често без никаква предпазна екипировка.

1945 г.: Aмерикански бомбардировач се забива в „Емпайър Стейт Билдинг”.

Gulliver/Getty Images


Впечатляващо при тези условия е, че по официални данни, на обекта загиват петима работници, но нито един от тях по време на монтажа на скелета, който на пръв поглед изглежда най-рисковата дейност. Зидарските работи започват през юни и за завършени на 13 ноември 1930 г.

Вижте как „Емпайър стейт билдинг" обяви 45-ия президент на САЩ (ВИДЕО)

На 17 септември 1930 г. ръководителят на проекта Алфред Смит поставя символичния основен камък на сградата със сребърна плоча пред публика от 5000 души. Сградата е официално открита на 1 май 1931 г. на специална церемония, като осветлението е запалено лично от президента на САЩ Хърбърт Хувър чрез натискане на бутон в столицата Вашингтон.

Строителството продължава една година и 45 дни, или общо 410 дни, включително почивните, като в крайна сметка сградата е завършена преди крайния срок. В строежа са вложени 330 000 кв.м бетон. Небостъргачът има 6500 прозореца, 73 асансьора и е с разгърната площ 200 000 кв.м.
 

Gulliver/Getty Images


На 86-тия етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк.
 

Gulliver/Getty Images


Изображения на изчезващи видове „плъзнаха” по фасата на Емпайър в Ню Йорк

Една от най-известните появи на сградата е във филма „Кинг Конг“ от 1933 г., в който гигантска горила се изкачва по нея, опитвайки се да избяга от своите преследвачи. През следващите десетилетия Емпайър Стейт Билдинг е показвана в множество кинофилми и телевизионни сериали с действие, развиващо се в Ню Йорк, като „Как се запознах с майка ви“, „Приятели“, „Сексът и градът“, „Клюкарката“.
 

Gulliver/Getty Images