млади хора
млади хора / iStock/Getty Images
Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във вегетариански ресторант във Варшава и възрастта му позволява да не плаща данъци благодарение на правило, което влезе в сила на 1 август.

"Управляващата партия премахна данъка (върху дохода) за ненавършилите 26 години и по този начин си създава образа на благоразположена към младите хора, на които им предстои да гласуват", казва той пред Франс прес, признавайки, че е възможно за решението да е изиграл роля и фактът, че след няколко месеца в Полша предстоят избори.

Евростат: Над 20% от младите българи нито учат, нито работят

Консервативното правителство смята, че от влязлата на 1 август мярка ще могат да се възползват близо два милиона млади хора (става дума за работещите по трудов договор, а не и за младите предприемачи), като целта е те да бъдат насърчени бързо да станат част от пазара на труда, на който все повече липсва работна ръка, заяви пред Франс прес заместник-министърът на финансите Лешек Скиба.

По този начин един млад човек в края на месеца ще печели с 18 процента повече, тъй като работодателят му няма да удържа данък, който да плаща на държавата.
Обявената цел на правителството е също така да намали миграцията на млади хора към западните страни с техните по-високи заплати.

8 часа седмично - оптималното време за работа, за да сме здрави

"Като с магическа пръчка" 

"Трудно е да предвидиш всичко, да обещаеш нещо да стане като с магическа пръчка, но ние мислим, че младите, които се питат дали ще работят в Полша или в чужбина, ще видят, че разликата със Запада по отношение на нетната им заплата намалява и това ще ги мотивира да останат в Полша", казва Скиба.

И което е още по-добре, смята той, "част от тези, които са вече в Западна Европа, в Германия, във Великобритания, във Франция или Ирландия, ще бъдат насърчени да помислят за връщане в Полша".

/ iStock/Getty Images

За държавата общата цена (на мярката) може да достигне 2,5 милиарда злоти (около 580 милиона евро), казва заместник-министърът. Ако не бе приета новата мярка, половината от тази сума щеше да бъде получена от правителството, а другата - от общините.

23-годишният Ян Пьотровски, друг младеж, с когото разговаря Франс прес и който от четири години работи в търговския и в банковия сектор, а сега търси работа в сектора на логистиката, е по-скоро скептичен по отношение на въздействието на инициативата.

 "Популизъм?" 

"Идеята бе лансирана точно преди изборите за Европейски парламент и по тази причина виждам в нея елемент на популизъм. Не очаквам сериозна финансова инжекция. По-скоро ще става дума за нещо от порядъка на 100-200 злоти (23-46 евро)", казва той.

/ iStock/Getty Images

Пьотровски признава, че "от две години мисли за емиграция" и подчертава, че няма да си промени мнението за подобна сума.

"Честно казано, никак не ми харесва политиката на сегашното правителство и не очаквам тя да се промени. Много от приятелите ми са на същото мнение. Заплатите в Полша няма рязко да нараснат. Цените на жилищата са високи, бавно, но непрестанно се покачват и цените на храните", споделя младежът.
Планът на правителството се посреща със скептицизъм и от либерални икономически експерти.

Със сигурност би било добре, "ако правителството признае вредното въздействие на данъците върху икономиката", казва Анджей Садовски, президент на центъра "Адам Смит".
"Премахването конкретно на този данък няма да доведе до голяма промяна в икономиката. За един предприемач скъпо излиза не данъкът върху дохода, който е 18 процента, а социалните осигуровки, които са 40 процента", казва експертът.



Въпреки това работодателите са тези, които могат да спечелят от операцията, смята Садовски. "Ако наемат сега един млад човек, могат да му предложат заплата, от която няма да се налага да удържат данъка върху дохода от 18 процента", изтъква Садовски, който не изключва решението да е мотивирано от предстоящите избори. Експертът отбелязва, че в Полша, както и във Франция, властта често прави подаръци на избирателите преди избори.

"В конкретния случай благоприятната за младите хора мярка има за цел да компенсира негативния ефект от увеличението на размера на осигурителните вноски върху малките компании", което ще влезе в сила през януари.

Поддръжниците на благоприятната за младежите миниреформа дават пример с Швеция, където вече е правено такова нещо.

През 2007 г. десноцентристкото правителство на Швеция намали наполовина социалните осигуровки на младите хора под 26 години с надеждата да улесни достъпа им до пазара на труда. Левоцентисткото правителство отмени тази мярка през 2016 г., обявявайки я за неефективна.
БТА