Бабини рецепти в сезона на настинките
Бабини рецепти в сезона на настинките / ThinkStock/Getty Images

Тези "бабини рецепти" работят безотказно. Особено в сезона на настинките те са ефикасно средство срещу всякакви простудни заболявания.

За силата на вълнения чорап

Студените крайници са често пръв признак за настинка. Затова дебелите вълнени чорапи и домашните пантофи трябва задължително да имат място в гардероба ни. Мнозина се съмняват в превантивното действие на вълнения чорап, но дори самото внушение помага на организма да се пребори с настинката - знаем, че плацебо ефектът има неподозирана сила.

Най-омразните неща, свързани със зимата

Ползата от сауната

Сауната и парната баня могат да имат чудотворен ефект - те подсилват имунната система, но само когато се ползват правилно. При висока температура не е препоръчително да се влиза в сауна. При хрема и настинка обаче тя върши чудеса: редуването на горещо и студено подобрява оросяването на лигавицата.

Сауната удължава живота

Живителна топлина

Човешкото тяло не бива да губи топлина. При настинки, коремни болки или мускулна треска е препоръчително тялото да се затопля с грейка или електрическа възглавница. Топлината подпомага оросяването и е ценно средство срещу всевъзможни болки. Но внимание: тъй като е пълна с гореща вода, грейката трябва да е винаги добре затворена.

"Заедно в здраве и болест" не важи в сезона на настинките и грипа

Лютивият корен

Джинджифилът играе централна роля в аюрведическата и традиционната китайска медицина. Лютивият корен е ефективно средство срещу гърлобол, световъртеж и гадене. От него може да се приготви и вкусен чай, който в сезона на настинките има наистина живително действие.

Защо топим краката си във вода с морска сол, когато сме болни?

Добър апетит!

Корейците вярват в чудодейната сила на кимчи - традиционно корейско ястие от ферментирали зеленчуци, основно зеле. И другаде по света ценят киселото зеле като ефикасен натурален продукт срещу настинки и болежки. Киселото зеле е богато на витамин С и флавоноиди, подпомага храносмилането и е ефикасно средство срещу вируси и микроби.

Билки за здраве

Освен от джинджифил, чай с лечебни свойства може да се приготвя също от салвия, риган, мента и много други билки. Да, вкусът е особен и понякога ни се струва, че с един билков чай поглъщаме цялото съдържание на домашната аптечка. Но пък си заслужава.