Сауната удължава живота
Сауната удължава живота / Thinkstock/Getty Images

Честите посещения на сауна удължават живота, като намаляват риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

То обхванало 2315 мъже на възраст между 42 и 60 години за период от 21 години. Резултатите показали, че рискът от смъртоносен инфаркт на миокарда намалява с 22 на сто за онези, които посещават сауна два-три пъти седмично.

Рискът намалява с 63 на сто за участниците, които я посещават между 4 и 7 пъти седмично.

Колкото до риска от смърт в резултат на увреждане на коронарните артерии, той е с 23 на сто или с 48 на сто по-малък за посещаващите сауна съответно 2-3 или 4-7 пъти седмично. Авторите на изследването обобщават, че посещаването на сауна два-три пъти седмично намалява риска от смърт с 24 на сто, а посещаването й 4-7 пъти седмично - с 40 на сто.

Освен честотата на посещенията, е от значение и времето, прекарано в сауната. В сравнение с мъжете, за които сеансът в сауната продължава по-малко от 11 минути, рискът от инфаркт на миокарда е със 7 на сто по-малък за онези, които прекарват там между 11 и 19 минути на сеанс. Намаляването на риска е 52-процентно за участниците, които остават там повече от 19 минути на сеанс.

Изследователите заявиха, че са нужни допълнителни проучвания, за да се определи механизмът, който може обясни връзката между състоянието на сърдечносъдовата система и честите посещения на сауна.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

Източник: БТА