Заедно в здраве и болест не важи в сезона на настинките и грипа
Заедно в здраве и болест не важи в сезона на настинките и грипа / ThinkStock/Getty Images

Когато партньорите им са болни, британците явно забравят, че са се обрекли да бъдат заедно "в здраве и болест", и вместо това избягват контактите с тях, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено по поръчка на производителите на антибактериалния гел за ръце "Cuticura Total".

Какво издава позата при сън за вашата връзка? (СНИМКИ)

С наближаването на зимата зачестяват настинките и грипът. Хората се държат на разстояние от кихащи пътници в обществения транспорт или си взимат по-късна обедна почивка, за да не се хранят в компанията на кашлящ колега. Липсата на състрадание към болния обаче е най-изявена у дома. Проучването разкрива до какви крайности стигат британците, за да не се заразят от половинките си.

Двойките се карат повече в студеното време

Двадесет на сто от участниците в допитването признават, че дори пъдят партньорите си от спалнята, за да не прихващат вируси от тях. Причината е, че според мнозинството от анкетираните (66 процента) целувката е най-разпространеният начин за заразяване. Проучването разкрива още, че в опит да избегнат заразата, някои британци дори напускат дома. Други си намират извинения, за да не прекарват времето си с болния партньор или чистят по-редовно, смятайки, че по този начин противодействат на бацилите.

Прегръдките защитават от инфекции

Анкетата показва също, че над една четвърт от британците се чувстват изоставени, когато са болни. Оказва се също, че в подобни моменти хората получават повече състрадание от колегите си, отколкото от най-близките си. "Проучването разкрива, че често хората биват изолирани, когато се борят с настинка или грип. Редица изследвания обаче са показали, че социалният контакт и проявата на човещина ускоряват възстановителния процес", казва психологът Марк Кропли.

Източник: БТА