/ ThinkStock/Getty Images
Пролет по Коледа
100047
Пролет по Коледа
  • Пролет по Коледа
След валежите и захлаждането в последните дни ще последва затопляне. Това показват средносрочните модели за времето, представени в "Дарик кафе" тази сутрин.
 
Покачването на температурите ще започне още в края на тази седмица и ще продължи и през следващата, в края на която ще посрещнем Коледа. Възможно е температурите на места в страната да надхвърлят дори 10 градуса. Снегът, там където в последните дни се образува снежна покривка, бързо ще се стопи и ще се превърне в киша.

ThinkStock/Getty Images

Обилният снеговалеж блокира 40 деца в хижа „Алеко“ във Витоша

В петък е възможно да има слаби превалявания на места, след това и в началото на следващата седмица, но те няма да променят характера на времето.

ThinkStock/Getty Images

В събота и неделя от запад на изток отново ще превали. Валежите ще са предимно от дъжд, в планините и планинските райони - от сняг. Но и затоплянето ще продължи. В началото на следващата седмица вятърът ще отслабне, в Източна България ще стане северен. Ще има още валежи, но ще са предимно слаби и на места, като в североизточните райони дъждът ще премине в сняг.
Меко време се очертава и в дните около Нова година, показват метеорологичните модели. В периода след 27 декември е възможно да има валежи, но още не може да се прогнозира дали ще са от дъжд или сняг.

ThinkStock/Getty Images


След коледните празници, до края на годината, по-често ще преобладава облачно време, макар че ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността. На места ще има и слаби превалявания от сняг. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik