/ БГНЕС, архив
В 9 области в страната предупреждават за нови снеговалежи и възможни поледици
Над 600 машини обработват пътните настилки, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия, съобщават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, напомнят от агенцията.
 
Шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, се подчертава в информацията.
 
Обилният снеговалеж блокира 40 деца в хижа „Алеко“ във Витоша

Няма въведени ограничения по републиканската пътна мрежа вследствие на метеорологичните условия през изминалата нощ. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планинските райони - частично заснежени, но обработени и проходими при зимни условия. Проходите Върбишки и Златишки са затворени целогодишно, а Троянският проход е забранен за МПС над 12 т.

Всички 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа. При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти.
 
Към шофьорите: Движете се със съобразена скорост и повишено внимание

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

НИМХ


В 9 области от страната е обявен жълт код за сняг и поледици, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В планинските част на областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Смолян се очакват снеговалежи и снежна покривка до 5-10 см.
 
В Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас предупреждението е за обилни валежи от дъжд, които привечер и през нощта срещу сряда ще преминат в сняг. Прогнозираните количества ще достигнат до 20-25 л/кв. м. През нощта срещу сряда ще започне да се задържа и снежна покрива от 5 до 7 см.