По  изготвен график, представители от Районната избирателна комисия в Кърджали разясняват и обучават гражданите от областта как да гласуват с машина на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври, каза председателят на РИК Павел Гатев.

Той обясни, че екипите на РИК, областна администрация и общинските администрации ще дават указания на избирателите не само в градовете, но и в малките населени места, по кметствата. „Отпуснати са ни 13 машини за обучение на гражданите, като в община Кърджали са 4, а в останалите 6 общини по една или две машини“, коментира Гатев.

Започна разполагането на машини за пробно гласуване в Кюстендилско

Обучението ще продължи до 29 септември включително. То позволява да бъде видяна технологията на гласуване, къде евентуално хората биха могли да се объркат, както и да гласуват пробно.

В кметството в с. Енчец с поставяне на машината за пробно гласуване вече имаше желаещи. Обучителят посочи своите впечатления, че хората все по-рядко изпитват затруднения да гласуват с машина. По думите му дори по-възрастното население се справя почти без грешка при пробното гласуване.

ЦИК: На разположение са 400 машини за пробно гласуване

Обученията сред гражданите в област Кърджали за гласуване с машина се правят за пореден вот, като в предходни кампании се отчита интерес от страна на населението, обясняват от РИК – Кърджали.
БТА