Трайков: Балотаж Трайков-Радев може да спре левицата
Трайков: Балотаж Трайков-Радев може да спре левицата / снимка: БГНЕС; снимка в текста: Пресофис на Реформаторския блок

"Всички кандидати са опоненти, но опасността, пред която България е изправена, е да бъде избран ляв президент, не толкова по отношение на икономиката, а произточен. Не прозападен, не продемократичен президент. И за съжаление не виждаме в основната политическа партия и техния кандидат достатъчно капацитет той да бъде спрян. Най-големият шанс е, ако имаме балотаж Трайков-Радев", заяви кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков пред БНТ.

На въпрос за АЕЦ „Белене" Трайков заяви: „Не знам какво е оборудването на АЕЦ „Белене" и дано има някой в държавата, който знае. Единственият шанс е то да бъде вложено в друг проект, тъй като там е неговата търговска стойност, различна от цената на метала. Друг е въпросът дали да има нова ядрена мощност в България и това не е свързано с факта, че имаме оборудване за няколко стотин милиона лева. Не си купувате балтон, защото имате копче".

Трайков Балотаж ТрайковРадев може да спре левицата
netinfo
По отношение на санкциите към Русия Трайков заяви, че Европейският съюз наложи строго ограничени санкции към политически личности и олигарси, които имат отношение към анексията на Крим. Няма как Евросъюзът да има политика към нарушаването на международния ред, той е създаден да обединява държави с ценности и зачитане на човешките права, а санкциите, които се усещат, са наложени от президента Путин към руския народ и към европейските граждани, каза Трайков.

Той бе категоричен, че е необходима радикална съдебна реформа. Според него посоката е преди всичко по отношение на прокуратурата, която по думите му „работи по съветски модел, изключително стар и неефективен, където един главен прокурор не се отчита на никого, но за сметка на това тотално контролира работата, кариерата и съдбата на всички прокурори в системата".

„Главният прокурор трябва задължително да се отчита пред Народното събрание, а не както досега пожелателно. Може да се помисли да има по-кратък мандат, както и за процедура по принудително отстраняване. Това е едната посока. Другата посока е в начина, по който функционира ВСС, да се намали политическата квота в съдийската колегия и да се увеличи тази на гилдията", каза Трайков.

Според него мандатът на Великото Народно събрание трябва да промени Конституцията така, че да няма Велико Народно събрание, а конституционните промени да се вземат от обикновено Народно събрание. За да се пристъпи към тази промяна, хората трябва да са сериозно мотивирани, смята Трайков.