Световните медии за избора на Румен Радев за президент
Световните медии за избора на Румен Радев за президент / БГНЕС

Подкрепяният от опозиционните социалисти кандидат генерал Румен Радев печели балотажа на президентските избори в България, съобщават световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати на социологическите агенции.

Кой е Румен Радев?

Новият президент ще бъде изправен пред възможно увеличаване на мигрантския поток от съседна Турция и нарастващо напрежение между Русия и Запада, отбелязва Асошиейтед прес. Радев, който е "новобранец" в политиката, привлече много българи, най-които им са омръзнали корумпираните политици, отбелязва агенцията.

АП припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че "еврофилията не означава непременно русофобия".

Румен Радев е петият президент на България

Вотът означава също ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговия кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва ДПА.

Какво следва, ако премиерът Бойко Борисов подаде оставка

Ройтерс отбелязва, че Радев води предизборната си кампания със силна антимигрантска реторика и аргумента, че в интерес на страната е да намери баланс между изискванията на членството й в ЕС и по-добри връзки с Русия.

Една оставка на правителството ще предизвика предсрочни избори и период на несигурност за тази бедна страна от ЕС, която през 2013 г. беше обхваната от масови демонстрации срещу корупцията и няколко месеца на политическа нестабилност, съобщава Франс прес.

Какво трябва да направи новият президент?

Кандидатът на българските социалисти Румен Радев спечели президентските избори, предаде агенция Блумбърг. Неговата победа може да доведе до оставката на премиера Борисов, коментира медията.

ТАСС изтъква думите на Румен Радев в първото му телевизионно интервю след изборите, че в България демокрацията е победила апатията и страха. Агенцията припомня основни моменти от биографията на Радев и изявленията му в навечерието на изборите, че смята да води балансирана външна политика, за да може България активно да участва във формирането на европейската и международната политика, на базата на националните интереси, и да остане активен член на ЕС и НАТО.

Резултатът от президентските избори в България може да придвижи България по-близо до Русия, пише Евронюз. Изборите печели мъж, който е приятелски настроен към Кремъл. Румен Радев, който изрази толерантност към руските ходове в Украйна, подкрепя отслабване на санкциите срещу Русия. Победата на независимия кандидат ще изправи България в противоречие с нейните съюзници в ЕС и НАТО, отбелязва Евронюз.

Източник: БТА, БГНЕС