ЦИК нямала отношение към проблема с печатницата в Костинброд
ЦИК нямала отношение към проблема с печатницата в Костинброд / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

Целият ангажимент за отпечатването на бюлетините, превозването, количеството и доставката до всяка СИК са изцяло от компетенциите на Министерския съвет /МС/. В този смисъл ЦИК няма отношение към проблема с печатницата в Костинброд и намерените там бюлетини. Това заявиха от ЦИК на заключителната си пресконференция, на която присъства цялото ръководство на комисията.

В качеството си на представители на ЦИК не можем да коментираме този проблем, можем да го направим само в лично качество, посочиха от ръководството, цитирани от БТА.

В Изборния кодекс е записано, че МС заедно с областните и с общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии са отговорни за организационно-техническата подготовка и за обезпечаването на изборите с консумативи и с други материали, каза председателката на ЦИК Красимира Медарова. ЦИК няма компетентност по закон за тези ангажименти и всякакви коментари от нейна страна по този въпрос, особено в настоящата изключително напрегната обстановка, биха били некоректни, добави тя.

На въпрос защо служебният премиер е посочил, че очаква ЦИК да се произнесе по този казус, от ЦИК посочиха, че за това трябва да бъде попитан самият той.