Емануил Йорданов: Категорично трябва да се проведе дискусия за промени в Конституцията
Емануил Йорданов: Категорично трябва да се проведе дискусия за промени в Конституцията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Емануил Йорданов: Категорично трябва да се проведе дискусия за промени в Конституцията
45581
Емануил Йорданов: Категорично трябва да се проведе дискусия за промени в Конституцията
  • Емануил Йорданов: Категорично трябва да се проведе дискусия за промени в Конституцията

Детайлно да се изясни случаят в Катуница като стане ясно какви жалби и сигнали са подавани срещу Кирил Рашков, за това настоя в интервю за „Седмицата” кандидатът за вицепрезидент на сините в двойка с Румен Христов Емануил Йорданов.

„Преди да се вземе решение бих предложил да се изясни много детайлно случая. Защото към този момент ние все още нямаме информация какви сигнали и жалби има подавани срещу Кирил Рашков до различните държавни институции. Единствената институция, която се отчете, беше прокуратурата”, каза той.

„Освен това ми се струва, че е много важно да се види и как е работено по въпроса за интеграция на ромите в България. Да се провери и дейността на тези фондации, които са получавали европейски пари, за да се види как тези пари са били изразходвани и какъв е бил резултатът от тази дейност”, обясни още Йорданов.

След изборите да се проведе дискусия за характера на българската Конституция, заяви Йорданов. Тогава може да бъде обсъдена и необходимостта от съществуването на поста на вицепрезидента у нас, уточни той, като без да заявява категоричната си позиция. „По принцип диалога за президентската институция трябва да бъде поставен на основата на начин на избиране и правомощия. Когато са определени точно правомощията може да се каже дали има или няма необходимост от вицепрезидент”, каза той.

Емануил Йорданов заяви още, че не иска повече правомощия за вицепрезидента. „Мисля, че дори на базата на тези правомощия, човек би могъл да работи достатъчно качествено и да бъде полезен. Но ако говорим за държавното устройство на България много категорично трябва да се проведе дискусия за промени в Конституцията. Вие сигурно си спомняте, още през 2002 г. СДС имаше своите идеи, ние ги обявихме публично, дори започнахме преговори с другите политически сили, но не срещнахме абсолютно никакво разбиране тогава”, припомни той.

На въпрос с какво може да подпомогне работата на президента, Емануил Йорданов отговори, че „имам достатъчно самочувствие и всички функции на президента, които са свързани с работата на вътрешно министерство и съдебната власт, също са от моя компетентност и аз бих могъл да бъда полезен при взимане на едно или друго решение”. „Една от сериозните функции на президента е контрола върху законодателството, който се осъществява чрез връщане на законопроектите на Народното събрание. Аз мога да бъда много полезен в тази дейност, защото съм юрист с богат професионален опит. Освен това съм бил и народен представител, и министър. Дори текстове, които съм писал преди 12-13 години, все още са част от българското законодателство”, коментира още той.

Кандидатът на Съюза на десните сили заяви категорична готовност да дава българско гражданство на всеки „първи, който отговаря на всички законови изисквания”. Йорданов обаче изтъкна, че би дал българско гражданство на спортисти, учени, артисти, бизнесмени, без те да отговарят на условията за останалите кандидати, единствено, „когато даването на българско гражданство, категорично ще е в интерес на България”.

Той защити и необходимостта именно президента да стои на финала на тази процедура с думите, че „все пак някой трябва да носи политическата отговорност”. „Защото, това, което ми е правило впечатление, когато съм участвал в управлението на държавата, е, че има много експерти, много от тях са качествени хора, но отговорността никога не стига до експертите”, обясни той.

Йорданов коментира още, не иска да прилича на сегашния вицепрезидент Ангел Марин най-много по разминаването на политическа позиция и поведение. „Защото, ако си спомняте, Ангел Марин в качеството си на висш военен, беше казал, че командата „Бегом към НАТО” била нездравословна за България. В последствие заема поста вицепрезидент и то във време, когато България става член на Европейския съюз, на НАТО. Ако трябва да се изразя образно, представете си, че един човек е фен на хардрока и в момента, в който заема някаква длъжност, спира с хардрока и започва да слуша само чалга”, уточни той позицията си.

Кандидатът за вицепрезидент на Съюза на демократичните сили, не скри и критиката си към Румен Христов. По думите на Йорданов кандидат президентът е трябвало по-сериозно да налага медийния си образ. Още докато бил зам.-председател на СДС. „Защото каквито и качества да има един политик, ако те не стигнат през медиите до хората, после много по-трудно можеш да обясниш и позиция, и някакво решение, което си взел”,каза той.