Запрянова отказала включване в програмата за защита на свидетели
Запрянова отказала включване в програмата за защита на свидетели / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с главен комисар Стефан Стефанов, главен директор на Главна дирекция "Охрана", част от която е Бюрото за защите на свидетелите в Министерство на правосъдието.

Първо, по конкретния случай, разбира се, в рамките на това, което можете да кажете, предвид разследването. Защо не е била защитена убитата свидетелка?

Едно лице, за да се защити, за да се включи в програмата по защита, трябва да бъде предложено. Съгласно закона предложението се извършва от окръжен прокурор или от съдия-докладчик, когато е в съдебен процес. Предложение за тях може да направи обаче, до окръжния прокурор, може да направи самото лице, което се чувства застрашено, както разследващият орган, така и наблюдаващият прокурор. В случая информацията ми е, че това лице не е пожелало да бъде включено в програмата по защита.

Тоест, на нея й е било предложено да бъде включена в програмата по защитата и тя е отказала?

Точно така. В разговор с главния прокурор стана известно, че на нея й е било предложено, но тя е отказала да бъде включена в програмата по защита.

Съгласието е условие, винаги, за да се включи?

Абсолютно, без да има съгласие на лицето не може да се включи в програмата и никой не може задължително да го включи в програмата.

Вярно ли е, че е била пазена от други, частни структури?

Това, което го чувам и което чета по пресата, нямам друга информация за нея, че е била пазена от частна структура.

В България има, това може би не го знаят много хора, Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, приет през 2004 г., влязъл в сила в средата на 2005 г. В рамките на този закон е създаден и специализираният отдел "Бюро по защита на застрашени лица", което бюро е във вашата дирекция. Кажете, колко предложения досега са правени за защита на свидетели. .. в рамките на закона?

В рамките на закона са направени 6 предложения, няма отказ на лице, всички са включени в програмата.

Има пет мерки по закон - лична физическа охрана, охрана на имущество, настаняване на безопасно място, промяна на мястото на живеене, работа или учене и промяна на самоличността. Има ли случай на някого да му е сменена самоличността от тези шест?

Не, все още не сме стигнали до случай да бъде сменена самоличността, но вече сме пред такава мярка. Самата ситуация, при която се намира защитеното лице, вече изисква да му бъде сменена и самоличността.

Тоест, има в момента от тези 6 случая защитено лице с някоя от другите - физическа охрана, настаняване на безопасно място. И това лице ще му бъде сменена и самоличност?

Точно така. Смяната на самоличността, това става, зависи най-вече от степента на заплаха, от риска, който съществува спрямо лицето, въобще това, което може да стигне до неговото физическо ликвидиране или до някакви други, по-леки последствия. Но най-важно е лицето да бъде запазено, да бъде запазен неговият живот.

Планира ли се и промяна на външните белези като част от смяната на самоличност - нещо, което досега само сме чели в американските криминални романи?

Това става най-вече по желание на самото лице. Ние не можем да го задължим то да си промени външните белези. Ако то желае, може да си промени външните белези.

Тоест. .. какво, държавата ще му плати за това?

Разбира се, ако няма необходимите средства той да си покрие разходите, правилникът за приложение на закона ни позволява Министерството на правосъдието да финансира и такава дейност.

Г-н Стефанов, нали разбирате много деликатното положение, в което съм и аз. Аз трябва да продължа да ви питам - за какво дело става дума, от коя област? Вие трябва да пристъпите всякакви нормални норми, за да ми отговорите. Все пак това лице, за което се готви смяна на самоличност, свързано ли е с някое от нашумелите дела?

Вижте, конкретни данни няма да дам, тъй като самият закон и самата ни дейност, най-вече, имам предвид дейността ни и структурата на звеното, трябва да бъде абсолютно конфиденциална. Всяко едно сведение, което бихме дали, би послужило на някого, но не и на нас. Тоест, на нас би ни навредило. Разбира се, че лицата, които охраняваме, за да ги охраняваме и за да бъдат включени в програмата, със своите показания, със своите обяснения, информацията, която са подали, е от съществено значение за доказване на престъпления от общ характер, тежки престъпления от общ характер.

Може ли да кажете тези шест само с лична физическа охрана ли са, или са и преместени някъде другаде да живеят, учат, работят?

Изпълняват се всички мерки, с изключение на последната, пета мярка, която вие казахте. Това зависи от конкретната ситуация, при която се намира лицето.

Добре де, а има ли. ..

Ст. Стефанов: Значи, може да се изпълнява и една мярка отделно, може да се изпълняват и заедно мерките. Така че зависи от обстановката, оперативната обстановка, при която е лицето.

Има ли България реален потенциал да защити своите свидетели? Страна с не голяма територия, с не голямо население. Това например лице, на което се смени самоличността, и тези лица, които евентуално са със сменена работа или изпратени на безопасно място, в България ли са?

Да, макар и службата да е от скоро, макар и да липсва практика в тази дейност, която е изключително сериозна дейност, изключително специфична дейност е, мисля, че държавата достатъчно създаде условия, първо, да бъдат включени в програмата свидетели, да им бъдат осигурени необходимите условия за живот и на второ място това е, което е много важно също, това е нашата подготовка. Отделят се средства за нашата подготовка, не мога да кажа, че те са достатъчни, освен за подготовка не са достатъчни средствата и за техниката, с която разполагаме, но на този етап ние успяваме да се справим с нашите задачи и мисля, че постепенно, едно по едно нещата и в бъдеще ще се нареждат и ще се оправят.

Според вас реалистично ли е България да започне да изпраща свои свидетели като в роман на Джон Гришам на Карибските острови, за да ги защити, или в други държави?

Значи да, реалистично е в други държави да изпращаме нашите свидетели, както и другите държави ще изпращат при нас свидетели. Това е съвсем реалистично. Това го има и в закона. Член 26 от Закона за защита на лицата, който дава възможност на България като страна по договор или при условия на взаимност да разменя такива свидетели.

Добре, а. .. да поговорим малко за процедурата. Казахте кои са хората, които правят предложения. Те ли правят и преценката дали трябва да стане защитен свидетел, или това трябва да го направи предвиденият в закона съвет, в който влизат двама заместник-министри на правосъдието, представители на прокуратура, следствие, съд, Министерство на вътрешните работи, доколкото си спомням.

Аз мисля, че преценката донякъде е комплексна. Наистина, когато един прокурор, окръжен прокурор прецени, че това лице трябва да бъде включено в програмата, той има своите основания. Основания, които са посочени в закона. Той изготвя предложението и го предлага, вече съветът по защита може и да откаже, ако намери достатъчно основание, но в случаите ние, както казах, нямаме отказ до момента на лице и Съветът по защита е органът, който определя каква конкретна мярка да бъде взета от тези пет мерки, които преди малко споменахте.

А в тия случаи, шестте, за които говорим, самите свидетели ли са искали, или им е било предложено да бъдат включени?

При нас идват предложенията.

Тоест вие инициативата не знаете. . .

Аз като представител на бюрото по защита участвам в съвета, но нямам право на глас в съвета. Така че имаме и случаи, в които самите свидетели са пожелали да бъдат включени, има и свидетели, на които им е било предложено да бъдат включени в програмата. Но като крайност се стига, така, до извода, че ако един свидетел не желае да бъде включен, все пак няма да бъде включен. Тоест би се предполагало, че свидетелите имат желание да бъдат включени в програмата.

Имате ли хора достатъчно за охрана? Значи, при разрастващите се дела за извършени тежки престъпления очевидно нуждата от защита на свидетели, дори с проста физическа охрана или охрана на тяхното имущество, ще расте. Вие колко, така, пазачи, да го кажа в кавички, имате? Откъде ги взимате?

Значи, тези пазачи, които ги казвате вие или че охраната. .. разбирам ви, не я обиждате, не, просто имате предвид, че я сравнявате с някакви други охрани като на обект например.

Висококвалифицирани хора трябва да бъдат . . .

Точно така. Това са изключително . . .

. . . които ходят неотлъчно до лицето. Ма те са на смени. Това трябва да са примерно поне, де да знам, 4-5 души, които да се въртят.

Имам, като ръководител на бюрото по защита имам възможността да си създам структурата така, че да отговаря на всички условия. В това число да отговаря на големия брой лица, които биха включени в програмата. Тоест има една оперативност, една гъвкавост, която ми позволява да увеличим щата или да го намалим в зависимост от обстановката, към която се намираме.

Тоест България има потенциал да поеме много или колкото е необходимо защитени свидетели.

Да, да. Това бих го казал, защото не винаги свидетелите са включени само с мярката лична физическа охрана. Аз ви казах, мярката може да бъде и отделно, може да бъдат и заедно. Ние не разчитаме само на личната физическа охрана като мярка.

Добре де, ако пратите. .. искате да кажете, че можете да пратите човека на друго място в България или в чужбина и едновременно с това да продължи да бъде охраняван.

Може да продължи да бъде охраняван, може и да не бъде охраняван. Може да бъде изпратен и без да бъде охраняван.

Макар че пък, ако продължи да бъде охраняван, не знам, вие си знаете тънкостите на охраната, но ако ходят след него едни охранители на смени, ще прави впечатление в новото си място.

Така е, има го и този момент, когато прави впечатление, а има и други моменти, в които въобще не трябва да прави впечатление къде се намира лицето, къде е настанено, но това вече са елементи от професионалните нашите задължения.

Да предположим, че избирате една западноевропейска държава, където този свидетел, когото вие готвите сега да бъде със сменена самоличност, да замине като още една допълнителна гаранция,България ли, държавата ли му плаща билетите, нужните пари, за да си купи апартамент, място, където да живее, издръжка, докато си намери работа, ако изобщо е в състояние да си намери?

Да, финансовите разходи са за сметка на държавата, изпращащата.

Тоест това трябва да са много важни за държавата свидетели.

Точно така.

Значи интересът е огромен и България е готова да купи включително апартамент в друга държава на човек, който свителства, за да бъдат разкрити тежки престъпления.

След като Съветът по защита прецени и реши и това може да се случи.

Няма горница на парите, които ще се дават.

Това вече е преценка на Съвета по защита и негова компетентност.

Очаквате ли след убийството на Запрянова да се отдръпнат свидетели. .. дори за по-дребни престъпления?

Съобразяваме се с това убийство, защото се предизвика голям интерес. Този интерес оказва влияние както на нас, така би оказал влияние и на защитените лица. Всеки един се съобразява с информацията, която излиза, и всеки един би си помислил, че това би се случило и с него. Нормално е това, човешко е.

Но нямате информация за някакви проблеми веднага след това с други свидетели, или пък съответно да са постъпили веднага молби от свидетели за защита.

Не, към момента нямаме никакви информация. . . . за да . . . 

Да? Вие отговаряте за цялата съдебна охрана, нали?

Точно така.

"Експрес" пише тази седмица, това е друга тема, че Малкият Маргин не бил охраняван пред дома си в Бояна, където е под домашен арест. Само част от бодигардове видели журналистите на вестника. Вярно ли е това?

Ние нямаме задължения към такива лица, които са под домашен арест.

Е, кой ги варди тези, които са под домашен арест?

Никой не ги варди. Мярката е домашен арест. Може да им се правят периодично проверки от органите на МВР.

А, искате да кажете, че всъщност те могат и да си излязат.

Не знам какво могат да правят те.

Биха нарушили мярката, но могат да. ..

Те са, те са. .. Ако са нарушили мярката, това е техен проблем.

О, аз си представях, че всеки под домашен арест си е арестуван, че стои пред дома му полицай и може би така си представят повечето хора,а тия всъщност хора са си . . .

Е, представяте ли си пред всеки дом да стои полицай. Не може да стане това. Мярката той трябва да я спазва.Ако не я спазва и бъде засечен, че не я спазва, съответно си има съответното отношение към лицето.

Вкарвате пак в затвора. А кой ги проверява дали са си . .. съдебната охрана или комисията?

Не. Съдебната охрана няма отношение към тези лица. Отношение към тези лица има МВР.

Тоест МВР трябва да ходи периодически и да проверява дали някой не е нарушил задължението да си стои в къщи, когато е под домашен арест.

Това е тяхна преценка, да. Кога ще отидат, ще отидат ли, няма ли да отидат и т.н.