Въпросът за преформулиране на коалицията не е актуален
Въпросът за преформулиране на коалицията не е актуален / netinfo

Михаил Миков, председател на парламентарната група на Коалиция за България в „Седмицата” на Дарик

Съгласувани ли бяха с вас като председател на парламентарната група предложенията, които направи Сергей Станишев?

Аз не мисля, че премиерът би трябвало тези предложения да ги съгласува, доколкото става въпрос за негова лична отговорност и ангажимент. Разбира се, въпросите, които бяха анонсирани като решения в отделни сектори, са били предмет на обсъждане и в момента той съобщава едно решение, става въпрос и по отношение на службите, и по отношение на горите. Вие знаете, че през последната година може би дискусия по тези въпроси постоянно е имало.

Тоест в ръководството на БСП и парламентарната група вие очаквате категорична подкрепа за структурни промени и създаване на национална агенция за сигурност и държавна агенция за горите?

Да, категорично смятам, че народните представители от "Коалиция за България" ще подкрепят промени в тази посока.

Ще бъдат ли намалени функции в областта на сигурността на вътрешния министър и отчасти на министъра на отбраната и на министъра на финансите, за да бъдат те прехвърлени към ръководителя на тази агенция?

Вижте, става въпрос за създаване на орган, чиито функции тепърва ще трябва законодателно да бъдат уредени. Става въпрос за правомощия, които се решават на законодателно равнище, за обезпечаване с финанси и с кадри, които несъмнено ще доведат до определени движения в тия ведомства.

Тоест от Национална служба сигурност, която съществува в момента в рамките на МВР, хората ще отидат вече към една агенция на пряко подчинение на премиера?

Аз си мисля, че е твърде рано да коментираме в такива детайли конкретиката, но при всички случаи това решение ще бъде задвижено в най-кратки срокове.

Беше ли обсъдено с коалиционния ви партньор от ДПС, чийто министър ръководи Министерството на земеделието и горите, обособяването на Държавна агенция за горите. Впрочем да ви кажа, ако не сте слушал "Седмицата", че по-рано днес Нихат Кабил каза, че той лично не е чул аргументите за обособяването на отделно ведомство, които, разбира се, е готов да изслуша и той да изложи своите аргументи. Не е ли това поставяне пред свършен факт на коалиционния партньор сега?

Първо, в рамките на коалицията детайлите на тези промени, структурни промени, които водят до промени и в политиката, ще бъдат обсъждани. Но като цяло, пак казвам, тази дискусия и по двата въпроса не е спирала.

Има ли идея в парламентарната ви група кой да наследи Румен Овчаров?

Не, такъв въпрос не е коментиран досега. Тепърва ще бъде коментиран в органите на партията, които имат правомощията да решават кадрови

Сигурно ли е, че ще се запази Министерството на земеделието съответно за Нихат Кабил или структурната промяна ще означава и неговата смяна?

Кадровите въпроси са въпроси на премиера и на лидерите на тройната коалиция, така че ние не сме обсъждали този въпрос.

Ще има ли размествания в управлението на министерствата, например икономиката и енергетиката да бъдат взети от ДПС, а пък, извинявайте, от НДСВ, а пък правосъдието например да отиде в БСП, или ще се запазят тези пропорции?

Вие поставяте въпроса за преразглеждане на коалиционната формула. Мисля си, че той към тоя момент не е актуален, и то беше анонсирано от лидерите на партиите в тройната коалиция още след европейските избори.

Т.е. икономиката и енергетиката остават за БСП, а съответно правосъдието за НДСВ?

Правителството има своя структура, одобрена от Народното събрание на базата на коалиционното споразумение. Към момента не чувам някой да е поставил въпрос за нейното преразглеждане.

Впрочем премиерът не беше съвсем ясен, когато каза, че не са невъзможни и други структурни промени точно по въпроса за Министерството на икономиката и енергетиката. Какви са настроенията в парламентарната ви група, господин Миков, да се раздели ли...

Ще изчакаме, ще изчакаме опцията от министър-председателя. Знаете, че негово конституционно право е да предложи както кадрови решения, така и структурни в рамките на Министерския съвет.

Как разбирате вие, аз ще си позволя да ги определя като малко мъгляви изказванията на премиера по отношение на здравеопазването, образованието и пенсионерите. Съзирате ли в това идея за персонални промени на министри там или не?

Нищо мъгляво няма в заявката за ускоряване на социалната политика. Всички разбираме, че сме в дълг пред гражданите, че трябва да търсим едно динамично догонващо развитие към европейските стандарти и в тоя смисъл акцентът върху тези сфери мисля, че е основателен. Става въпрос за една политика, която касае по-голямата част от българските граждани.

Масларова, Гайдарски и Даниел Вълчев ли ще ускоряват социалната политика в тези три сфери?

Мисля си, че министрите, които носят своята отговорност.

Тоест вие лично, така ли да ви разбирам, не виждате заявка от страна на премиера и идеи в управляващата коалиция за смени на тези министри?

Виждам заявка за нова социална политика, а тези три министерства са най-свързаните със социалната политика.

Но тези трима министри няма да бъдат сменени?

Няма да вляза в изкушението да коментирам персонални въпроси, които са отговорност на министър-председателя.

Прави впечатление, че, поне така изглежда на пръв поглед, промяна на министър от страна на ДПС няма да има.

Не е коментиран такъв въпрос и не бих се впуснал аз да го коментирам.

Тоест смените няма да бъдат извършени по формула, отговаряща на пропорциите в коалицията?

Господин Вълчев, изпреварвате малко развитието на събитията от днешния, от утрешния ден, от следващата седмица.

Каква съдба за Румен Овчаров виждате? Ще остане ли той председател на софийската организация и заместник-председател на партията?

Това са въпроси, които се решават на съответните форуми и не бих искал със свое мнение да предопределям тия въпроси. Партията има достатъчно ясни и демократични механизми.

Все пак какво е вашето мнение като изявен функционер на партията, личното ви мнение?

Има органи и моето мнение като нечлен на тази организация не бива по никой начин да води до формирането на решения.

Как гледате на коментарите, че се нарушава балансът между две крила в партията, изразени от Румен Петков и Румен Овчаров, с махането на Овчаров, макар и с ограничения само на правомощията на Петков?

Всякакви коментари има и особено тези, свързани с Българската социалистическа партия, са особено интересни, доколкото тя е най-голямата партия на управляващата коалиция.