Трафикът на хора е вторият голям престъпен бизнес в света след наркотиците
Трафикът на хора е вторият голям престъпен бизнес в света след наркотиците / снимка: БГНЕС, архив

Секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева, събеседник в „Седмицата” на Дарик:

Вчера започна тазгодишната кампания за превенция на трафика на хора в София.

Да, тя е традиционна, ние всяка година провеждаме такава лятна кампания, която е насочена към младите хора и…

Лятото заради сезонната работа извън България, заради бригадите?

Ами, знаете ли, това е едната страна и тя е по-скоро свързана с края на нашата кампания за трудова експлоатация, тази част, която е за сезонната работа. Когато говорим за рисковете при младите хора, генерално има много сериозна такава статистика по отношение на сексуалната експлоатация. Защото много млади хора, студенти и ученици, които сега са във ваканция, търсят работа… изобщо предложения как да си прекарат тези 3-4 месеца ваканция.

И да изкарат пари.

Да, и да изкарат пари, разбира се. И тук, разбира се, трафикантите като едни „добри хора” идват с предложения и всъщност ние имаме повишен брой на сигнали, включително и за вътрешна експлоатация, т.е. момичета, които са били въвлечени, примерно от Монтана, от Видин, от Плевен, от Пазарджик, и експлоатирани на нашето Черноморие. Тоест казват им ще работиш като сервитьорка, като барманка, то нали по морето лятото е, нали, пикът на търсене на такъв тип…

Затова кампанията, която ще правите, не е само в София... това, което започна вчера с концерта на Д2, на Милена, на „Гравити ко” и т.н., а и в Бургас и Варна през юли.

Задължително, защото това са двата големи града, които са, първо, привличат много млади хора и, второ, са център през лятото на всякакви културни мероприятия, привличат и туристи. Защото идеята на кампанията ни за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация е да обърнем внимание и на клиентите, защото реално търсенето е инспирирано, е мотивирано от предлагането. Т.е. предлагането е от търсенето инспирирано. Т.е. има много туристи, и то много чуждестранни туристи, които търсят сексуални услуги, и съответно, когато има търсене, има предлагане. Трафикантите ръководят „бизнеса си” като бизнес, в смисъл то е пазар. След като има клиенти, които търсят определен тип услуга, те намират начин да им я предоставят.

През миналата година 680 българи са жертви на трафик на хора.

Това е генералната статистика. От тях 574 са жертви на сексуална експлоатация.

По-миналата са били 540. Това с бройката интересно как установявате?

Това е официалната ни статистика, която ние вадим в края на всяка година.

Нали, трябва да дойде и да каже аз съм жертва.

Да, да, това е официалната статистика от ВКП и тя не е просто някой да дойде да каже, ами…

Върховната касационна прокуратура.

Да, във Върховна касационна прокуратура. И ние взимаме тази статистика от тях, защото те събират всъщност броя на жертвите, които са идентифицирани, свидетелствали са и са подпомагали разследването, и са били свидетели в съда. И съответно срещу трафиканта има присъда. Тоест при тях тази сборна информация се събира. Отделно на тази статистика ние имаме своя, която е в допълнение и тя е свързана с това колко жертви ние сме обгрижили в нашите приюти, колко жертви са подкрепили…

Имате два приюта.

Имаме два приюта във Варна и в Бургас. И колко жертви са подкрепили неправителствените организации плюс жертвите, които…

И по тази статистика…

…сме подкрепили, но не са свидетелствали.

И по тази статистика колко са?

Ами, още към 250 отгоре.

А вече не статистика, а предположение, колко са българите жертви на трафик годишно?

Знаете ли, за това трябва една много сложна методология да се създаде, която ние в момента се опитваме да направим по един международен проект. Така че вероятно може би догодина ще можем да дадем такива цифри. Истината обаче е, че тази статистика е върхът на айсберга, защото аз съм убедена, че… ще ви дам пример - получаваме сигнали, които са за един човек. Съответно прави се полицейска операция и за един сигнал, за един човек изваждаме, да речем, трима. За операция „Монтана” във Виена преди година и половина, две само за един сигнал, подаден от майката на момиче, което, нали, тя беше много притеснена от нейното изчезване, беше сигурна, че нещо подобно й се случва, извадихме 31 момичета. Затова вярвам, че понякога дори един сигнал може да доведе до спасяването на много повече жени.

Най-много жертви са в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, напоследък Норвегия, също и Гърция, казвате в един интервю. Но то е преди време, още за 2011 г. Това се отнася и за тази година.

Да, Норвегия нямаме напоследък, но това, което ни прави впечатление, е, че в Чехия и в Германия ни се повишават случаите, и то за трудова експлоатация. Това са страните, които традиционно са, първо, от една страна, исторически, особено Чехия и Германия, и Полша, хората търсят, българите търсят работа там от много, много години. А по отношение на сексуалната експлоатация, страни като Белгия, Холандия, Австрия, Германия, те са легализирали проституцията и това съответно е един пазар, едно търсене, което трафикантите използват.

Прочетох да казвате, че очаквате, когато България влезе в Шенген, да стане важна дестинация за трафик на хора. А какъв е вмомента мащабът пък през България да минават от трети страни?

Малък е, малък е. България е транзитна страна, но имаме изключително малко бройки, буквално по пет-шест случая за последните няколко години. Това, което прави впечатление, е, че България основно, все още българи стават, имаме някои други жертви на… чужди жертви, като имахме от Молдова, от Русия, от Украйна, от Полша имахме жертва, но това са отделни случаи, не можем да говорим в момента за някакви големи размери. Но истината е, знаете ли какво, истината е, че в момента, в който България стане част, икономически активна част от Европейския съюз, тя ще привлича такива престъпни дейности от други страни.

80% от всички жертви на трафик на хора са с цел сексуална експлоатация, другата част обаче са жертви на трудова експлоатация…

Да, основно мъже и деца, като децата са експлоатирани в просия и джебчийство.

Решението там е сигурни фирми посредници, които да проверяваш… и дали и това е решение, какво да проверяват тия хора?

Значи, това, което ние правим от две-три години, е да караме хората сами наистина проактивно когато търсят работа, да проверяват определени неща, за които преди не са се сещали. Другото, което много често се случва напоследък, е, че от всичките разговори - и чрез медийните ни партньорства, и, нали, и чрез вас, хората, като слушат други случаи, разпознават собствените си случаи, което е чудесно, и те казват: ние искаме, ние смятаме, че сме в подобна ситуация, помогнете ни. Това, което е важно, е хората да знаят, че не е безопасно просто така да тръгнат да си търсят работа в чужбина, защото има твърде много хора, които се възползват от тяхната уязвимост, от това, че не знаят език и не знаят какви са нормите. Знаете ли, че например във, повечето българи, които особено са… работят сигурно на 30% от минималната ставка за дадената професия на запад.

Което в първия момент може би им се вижда добре…

Ама, знаете ли, когато един човек му кажеш ще взимаш 1000 евро на месец примерно…

А то всъщност трябва да взима три.

…от някое село в Пазарджишко, и той казва: Еха, аз ще си оправя всичките проблеми с тези 2000 евро.

Обаче, като си плати разходите там…

Но той реално… Значи, първо, той не ги взима. Реално, когато отиде, той отива без договор, на договорки устни, език не знае. Отива там, оказва се абсолютно изолиран и той на практика не може… той първо не получава парите, за които се е договорил, оказва се в ситуация, че нищо не може да направи срещу това, че не ги получава. Два-три месеца ги залъгват: абе, тук сега имаме проблем с продажбата на ябълките, дето сте ги обрали, и трябва малко да изчакате, дават им някакви дребни пари, колкото да не умрат от глад. И изведнъж тези хора започват да виждат как трупат един… работодателите им трупат дълг към тях. И ако в началото са… в главата им те са загубили 2000 евро, първите два месеца, след 5-6 месеца те виждат 5-6000 евро и казват - аз не мога да си тръгна, аз трябва да си взема парите. И те не схващат, че са в един абсолютен капан и те парите няма да си ги получат.

Всъщност те не печелят нищо…

Те губят, те губят. И някои от тях се връщат дори изхарчили… Има хора, които тръгват със спестявания, които, за да оцелеят физически там, ги изхарчват всичките и гладуват…

И се връщат тук… и вече нямат къща, кола…

Някои от тях се връщат и в лошо здравословно състояние, което пък е допълнителен разход. И знаете ли, хората просто наистина трябва да са малко по-мнителни към такива предложения.

Ами, чета ваши прагматични съвети, които давате, да не звъниш на оферти по спирките, които са разлепени…

Абсурд. Трябва да ви кажа, че българинът не знам защо продължава да…

Да не звъниш никога на обяви със само мобилен телефон.

Ами, да, защото…

Нали, звучат прости като решения, обаче като нямаш решение и видиш една обява с мобилен, намираш един…

Да, така е, така е. Така е, казваш - дай да се пробвам. Ама то те на това разчитат трафикантите - на „дай да се пробвам” и „може пък това да ми е късметът”.

Третият трафик - бебета. 14 000 миналата година поне са били, пак по ваши данни. 14 000 евро за момиче, 18 000 евро за момче.

Да, това са неофициални данни колко се заплаща…

Колко струва едно бебе.

Да, да. И даже мисля, че това са пак стари данни, защото мисля, че…

Седем случая, регистрирани в прокуратурата миналата година. А тази? Т.е. миналата са данни от…

Има повече. Ако не се лъжа, 2012-а са ни 44 случаите с трафик на бременни жени с цел продажба на бебетата.

Бебетата се изнасят за Гърция, но…

Не се изнасят бебетата. Схемата е следната - жената…

Да, с жената…

… се превежда в Гърция основно, това са жени от ромски произход, които са поставени буквално до стената от т.нар. лихвари и са задължени с хиляди левове… и просто в един момент идва някой и им казва - аз си искам парите, ти не можеш да ми ги издължиш, затова искам да си продадеш бебето, ще получиш и ти пари, и с остатъка от парите ще ми изплатиш дълга. Тези жени са абсолютно притиснати в такава ситуация, защото имат и още други пет-шест деца, които те трябва да изхранват, и в един момент са в абсолютно патова ситуация.

Ама това било не само с Гърция. Австрия, Великобритания, Франция, Португалия…  дестинации.

Не, това са дестинации за трафик на деца, които…

Вече на родени деца.

… се използват за просия и джебчийство. Трафикът на бременни жени е единствено с дестинация Гърция, като сме имали отделни случаи във Франция и имахме един случай и в Италия. Но това са отделни случаи.

Това всъщност се оказва също огромен бизнес. Според УНИЦЕФ 1,2 милиона деца са в това положение.

Вижте, децата и жените… Някои ваши колеги ме питат защо жени и деца са най-уязвими. Защото особено децата те няма как да се защитят, те не разбират. Значи, тези деца, които ние изваждаме от трафик, знаете ли, че те първите две-три седмици ни виждат нас като враговете, защото те друг живот не са имали, те освен да просят и да крадат друго в съзнателния си живот не помнят. Т.е. тяхното детство е ограбено. Жените също, те физически не могат да се защитят. Има хора, които казват - е, какво толкова като е попаднала в трафик, що не избяга, що не скочи от прозореца, що не му удари един шамар и не тръгне? Но не е толкова просто. Физическото насилие в момента, в който се противопоставиш, е много сериозно. Имахме случай с мъже, които са жертва на трудова експлоатация, но трафикантът ги беше бил и тях. Значи, щом и мъже стават… нали, в смисъл са физически принудени от побой да изпълняват това, което някой им казва…  Хората живеят в относително спокойна и защитена среда и много им е трудно да си представят, че примерно физическото насилие и страхът може да бъде толкова силен мотиватор.

Колко са трафикантите в България?

Ами, тези, които сме осъдили за миналата година, са 121, за 2012-а…

Всъщност това бил вторият след наркотиците голям престъпен бизнес в света.

Да, точно така. Знаете ли…

32 млрд. долара, 27 милиона в световен мащаб жертви…

Знаете ли защо? Защото трафикът на хора, особено с цел сексуална експлоатация, е нещо, което може да се… Първо, не ти трябва инвестиция, за да стартираш. При наркотиците трябва да ги купиш, трябва да осигуриш коридор, да подкупиш един куп хора по граници и т.н., за да мине стоката. Нали, има твърде много риск, докато от точка нула до последната точка на продажба стоката…

… ти се връщат парите.

…стоката стигне. Освен това с наркотици… знаете, от колко хиляди… от колко стотици… от години, от десетки години се борят и има все по-модерни средства. Трафикът на хора няма инвестиция. Какво мислите, че коства на един трафикант да излъже една жена? Около 500 евро, не повече, му е инвестицията - да й купи билет, да й купи някоя друга дрешка, да й плати няколко вечери и две кафета и да я убеди, че я чака прекрасен живот в Холандия, в който ще си живеят страхотно заедно. Това е. Оттам нататък той само печели от нея, той разход по нея няма, само печели. И това, което си спомням, в Щатите една от прокурорите, с които говорих, когато е говорила с един трафикант и е казала… трафикант, който се е занимавал с трафик на наркотици, след това минал на трафик на хора… и тя го е попитала - добре, защо, от трафик на наркотици ти си печелил много? Той казва - да, но аз като взема стоката, печеля еднократно, а от една жена печеля 18 часа на ден, защото мога да я пускам на колкото си искам клиенти. Ето затова трафикът на хора е толкова сериозен бизнес за трафикантите и е толкова трудно да го ограничим.

По-голямото решение минавало през удар на парите, на тези милиарди. Българите, според „Риск монитор”, само българските трафиканти печелили милиард евро годишно…

Да, преди около 3-4 години установихме, че усилията ни да хванем и осъдим трафиканти нямат достатъчно траен резултат, защото те излежават присъдите си и след това излизат и ние установяваме, че те продължават да се занимават с подобна престъпна дейност, защото парите им са някъде скрити.

Те са в луксозни стоки, автомобили, хотели, магазини.

Да. И затова от 3-4 години всяко престъпление за трафик на хора върви успоредно с разследване за пране на пари. И вече когато им вземем парите, тогава им отрязваме главата, защото те нищо не могат да направят след това.

В земеделието, понеже почнахме със земеделския министър, земеделието бил добър бизнес да си изпереш парите от такава работа, защото никой не може да…

Значи, давате им идеи…

… не може да те хване. Не, четох на „Риск монитор” доклад. Не можели да те хванат точно продукцията ти колко струва.

Да, строителството също, купуването на имоти също. Знаете, че там може да…

А на всичко отгоре върви и със субсидия, които вече са чисти, говорим за земеделието, пари…

Да, има много начини това да се случи.

Колко дела има годишно срещу трафиканти? Казахте, миналата осъдените са 120…

Осъдените… Ами, горе-долу към 200. Разследванията всяка година се увеличават, въпросът е, че… Това, което е хубаво, е, че се увеличават случаите и разследванията с международен характер, където вече говорим за организирани престъпни групи, за много трафиканти, за много жертви… и вече там говорим за сериозни години затвор и финансови санкции.

Още такива държавни приюти за жертви на трафик, освен двата, които има във Варна и Бургас, планирате ли да отваряте?

Много са необходими. Надяваме се догодина към есента да отворим приют в София, тъй като…

Вие имате местни представителства в Монтана, Пазарджик, Враца, Благоевград, Пловдив…

Имаме местни структури, да, в девет града. Все рискови, все рискови градове…

Това са регионите, откъдето…

Да, Варна, Бургас, Русе, Благоевград. Така че ние обхващаме най-рисковите общини и области на практика, защото макар и само в общините, местните инструктори работят и на областно ниво. И трябва да ви кажа, че особено в Северна България нещата са много сериозни и там просто ще засилим много работата през следващата година, защото факторът бедност там особено е много силен. Ако на други места имаме и други фактори, като мечта за по-добър живот генерално, без да е в бедност дадено момиче, без… там наистина хората са притиснати до ръба. Освен това има и една друга група - децата, които от институциите излизат, от домовете, те също са в много уязвимо положение след като излязат от институциите на 18 години.