Самостоятелното участие на ГЕРБ в изборите е задължително
Самостоятелното участие на ГЕРБ в изборите е задължително / снимкa: Sofia Photo Agency

Председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов се включи в предаването „Денят” на Дарик пряко от Щутгарт, където заедно с Бойко Борисов и евродепутата от Европейската народна партия и ГЕРБ Румяна Желева са на 22-ия конгрес на Християндемократическия съюз на Германия.

Какво ви казват немските християндемократи? Как е по-добре да играят партиите от Европейската народна партия в България на изборите за парламент следващата година? Заедно, в една коалиция, или поотделно?

Разговорите, които водим, и това, което сме разговаряли многократно през последните няколко месеца, това вече не стои на дневен ред за политическа партия ГЕРБ, защото ние сме заявили и имаме съгласието на Европейската народна партия за самостоятелно участие в предстоящите парламентарни избори. Но естествено диалог трябва да има между партиите сестрински, членки на Европейската народна партия. И аз смятам, че през последните няколко месеца точно това е нормалната политика, която водим от политическа партия ГЕРБ. Защото ние имаме една ясна цел - с кого не бихме могли да участваме в едно бъдещо управление и с кого бихме участвали, ако не получим подкрепата на българското общество за самостоятелно управление и с носенето на политическата отговорност за абсолютно всичко, което се случва в държавата.

Да, но в събота на националното си събрание "Демократи за силна България" ви протегнаха ръка, говорейки за изборна коалиция, което е доста обтекаемо, може да се разбира и като предизборна, и като следизборна. Какво ще стане, ако такива партии като ДСБ, СДС, други десни формации, с които си партнирате, става дума включително за земеделците и демократите, които са във формата на Европейската народна партия, не влязат в парламента и техните по 2, по 3 процента бъдат размити и бъдат загубени десетина процента за десните, само защото не се явите заедно?

Г-н Вълчев, проектът ГЕРБ се създаде на база желанието на българските граждани да има една реална алтернатива в център-дясно политическия спектър, за да може да върне доверието на демократично мислещите български граждани. И когато ние успяхме с проекта ГЕРБ в рамките на две години съществуване и в два национални избора за 2007 г. да бъдем първа политическа сила с нови лица, аз смятам, че, придържайки се към една българска поговорка, но малко ще интерпретирам, със стари лица нова партия няма как да направиш. И в тази посока смятам, че проектът, който стартирахме и започнахме, и вече се явяваме като реална алтернатива за сегашното управление, аз смятам, че самостоятелното участие на политическа партия ГЕРБ е задължително, на... обещанията и очакванията от нашите симпатизанти и членове и голямата част от българското общество. Но в никакъв случай не бихме искали да затворим протегнатата ръка или отворената врата, защото в края на краищата противопоставянето междуличностното на лидерите в център-дясно през последните десет години доведе до връщането на власт на социалистическата партия заедно с ДПС и НДСВ, което, виждаме какви са резултатите от това тройно управление на страната. В тази връзка ние сме готови за един диалог, ние сме готови за разговори, но политическа партия ГЕРБ е поела ангажимент към своите избиратели, информирала е европейската общност за самостоятелното си участие и в тази посока ние не търпим абсолютно никаква промяна в позицията си спрямо участието си в парламентарните избори. Така че ние сме за диалог след изборите, също така за диалог и преди изборите, но допустим до тази граница, до която да запазим идентичността на политическа партия ГЕРБ. И политическа партия ГЕРБ в предстоящите парламентарни избори ще участва само и единствено с нови лица, хора, които смятам, че въпреки държавата, въпреки всичко, което се е случило през последните 18 години, са успели да получат своята професионална реализация. И не бих искал да пренебрегваме голямата част от българското общество, които вярват и че са част от този нов проект, който предстои да бъде реализиран.

Отговорът ви е ясен – предизборна коалиция няма да има. Само че е възможен сценарий като в Румъния, не знам дали разбрахте какви са резултатите от изборите там, но три взаимно непонасящи се партии, с тежки отношения между лидерите и идеологически противоречия печелят почти равни резултати. И сега ще трябва да търсят коалиции. Това е възможен сценарий и за България. Ако друга дясна формация не влезе и ГЕРБ не може да направи коалиция в бъдещ парламент, вие ще останете, макар и победители, в опозиция, така ли?

Аз смятам, че с това, което беше представено от г-н Костов на конгреса на ДСБ, се даде ясен знак, че с противопоставянето в център-дясно вече е приключено, оттук нататък диалогът, който трябва, и пътят, който трябва да бъде извървян от старите десни партии, смятам, че би могло да се намери печелившата конфигурация, която да получат съответната представителност в следващия парламент. И ако политическа партия ГЕРБ не успее да постигне самостоятелно участие в съставяне на правителство, естествено, че нашите нормални коалиционни партньори биха могли да бъдат ДСБ и СДС. И по-добре е да сме наясно какво предлагаме на нашите избиратели преди изборите, а не да обещаваме едно, а всъщност да реализираме съвсем погрешна политика, която коренно да се различава от тази, която сме представили досега.

В съобщение на вашия пресцентър за днешните ви срещи в Щутгарт се казва, че сте се видели с председателя на европейския парламент Ханс-Герд Пьотеринг.

Точно така. С г-н Пьотеринг, с г-н Мартенс на Европейската народна партия, президента, също така с кмета на Щутгарт, с генералния секретар на фондацията "Конрад Аденауер". Разговорите бяха изключително плодотворни и всички сме удовлетворени.

Конкретен въпрос. Какво ви казват за европарите?

Ами, аз мога да, така, да пресъздам думите на кмета на Щутгарт, който каза - българският народ е изключително трудолюбив и българският народ не заслужава това, което днес търпите като критики и като отрязване на възможността да се възползвате от солидарността на европейските данъкоплатци. Затова той просто направи една рязка граница между българското правителство и българското общество. И точно това е парадоксът когато си представител и си представляван в Европейския съюз и си част от голямото европейско семейство, част от големите развити демократични европейски държави да слагат граница между българското правителство и граница между българското общество, защото за всички е обидно днешната квалификация за България като най-корумпираната, най-бедната държавата и най-корумпираното правителство, което имаме и което никога досега не е имала страна - членка на Европейския съюз. Ето това е проблемът, който стои. Но за съжаление ние пък с болка споделяхме, че всичко това рефлектира не върху българското правителство, а рефлектира върху голямата част от честните, трудолюбивите български граждани, които очакват с надежда тази солидарност. Защото всички ние искаме да живеем в по-висок стандарт, искаме да се доближим до европейските държави и да имаме една добра, разумна и прагматична политика, която да бъде в интерес на обществото.