/ Thinkstock/Getty Images
Отношението ни към животните е шизофренично, смята германският философ Рихард Давид Прехт. "Използваме ги безмилостно, развъждайки ги заради месото им, а същевременно сме силно привързани към домашните си любимци."

Вие сте автор на книгата "Животните мислят. За правото на животните и за границите на хората". Казвате, че от една страна ние, хората, безмилостно използваме животните - например като ги развъждаме заради месото им. От друга страна обаче сме толкова привързани към домашните си любимци - кучето, котката, морското свинче. Как си обяснявате това?

Действително, отношението ни към животните е шизофренично. Аз непрестанно повтарям и ще продължа да повтарям тези критични думи. От една страна се грижим наистина за застрашени от изчезване животни като пандите, които току-що пристигнаха в берлинската зоологическа градина и за които ще бъдат похарчени милиони, а от друга страна масово развъждаме и колим животни заради месото им. 

Учени определиха главната разлика между човека и животните

Нима в далечни времена, когато ловът е бил част от делника и човекът се е смятал за част от природата, сме проявявали по-голямо уважение към животните?

Да, доколкото това ни е познато от народите, които живеят в тропическите гори, или пък от древноегипетската религия: в онези далечни времена, когато още не са развъждали масово животни, хората са се отнасяли с много по-голямо уважение към тях, защото са ги възприемали като част от своя свят.

Казвате, че "колкото повече човекът владее природата, толкова по-бездушно му се струва онова, което е овладял."

Точно така. Колкото повече власт имаме върху нещо, толкова по-малко го уважаваме. Това е, така да се каже, резултат от дългото развитие на човешката история.

Не трябва ли веднъж завинаги да изясним отношението си към животните?

Трябва и ние сме на път да го сторим. Дори само фактът, че в Германия има един милион вегани и 7,8 млн вегетарианци доказва, че в момента тече удивително мащабен процес на преосмисляне. Преосмисляне, което ще доведе до една по-голяма чувствителност спрямо животните. Това, че за нас вече не е напълно естествено отглеждането и клането на животни заради месото им, е стъпка към по-етично развитие.

Вие пишете, че животните страдат, както и че те също имат съзнание. Това ли трябва да определя отношението ни към животните?

Да, но също така и благоговението към природата изобщо. Не ѝ правим услуга, когато така безжалостно я превръщаме в "обект".

Рихард Давид Прехт (1964) е философ, публицист, автор и един от най-известните съвременни интелектуалци в немскоезичния свят. Книгите му, между които "Изкуството да не бъдеш егоист", са преведени на над 40 езика.

И още за животните:

Най-смъртоносните животни на планетата (ВИДЕО/СНИМКИ)

Разбиха нелегален кучкарник във Варна (СНИМКИ)

Бездомните животни във Варна миналата година били 2638

Десетки желаещи да осиновят животните, спасени от кучешкия концлагер
Deutsche Welle