Президентът на Сицилия: Трябва да развиваме у младите хора „култура на законността”
Президентът на Сицилия: Трябва да развиваме у младите хора „култура на законността” / netinfo

На гости на предаването "България следобед" по Дарик радио бе президентът на Сицилия сеньор Салваторе Куфаро. Той откри къща на Сицилия в София. След Париж, Ню Йорк, Монреал и Тунис, София е петият пореден град, в който Сицилия има представителство.

Как ви се струва София. Малко по-студена от Сицилия, иначе хората са същите?

Температурата е малко по-ниска. Връщам се в София след няколко години. Намирам, че София вече е един град, пълен със строителни площадки. Това означава, че се развива. Намирам, че българите продължават да бъдат щедри и топли и съм убеден, че българският и сицилианският народи имат нещо общо, а това са 2000 години история, която история е била прекосявана от много доминации, от много робства и са се опитвали и са успявали да съжителстват с всички онези, които са минавали през тяхната територия. Тоест Сицилия и България могат да бъдат един пример за това как можем да живеем заедно, заедно с народи, които имат различни религии, култури и история. И мисля, че това в едно ново семейство, каквато е Нова Европа – е нещо изключително важно.

Вижте колко близки характеристики имат сицилианците и българите и въпреки това разстоянието, което ни дели, също не е много. И вие обичате футбола, и ние. И вие имате красиви жени, ние също, обичаме тестените сладкиши също като вас. И въпреки това не знаехме, че сицилианците са различни, много по-различни от останалите италианци, че са независими, че имат президент.

Да, много общо имаме българи и сицилианци. Онова, което видях през последните два дни – страхотни хубави жени и останах изумен от хубавото вино, което виждам тук. Мисля, че възможността на Сицилия да бъде автономна област, независима област в италианската държава, трябва да използваме този факт за засилване на отношенията между България и Сицилия – говоря за културни отношения, но също така и за икономически и търговски отношения. Защото това ще помогне на двата народа да се опознаят взаимно, да се посещават взаимно повече. Аз съм тук, за да може през следващите дни и седмици да осъществим възможността за директен полет между София и Сицилия. Вече разговарях с една сицилианска авиокомпания, която е склонна да го направи, за да може все повече сицилианци да идват в България и все повече българи да посещават Сицилия.

Изключително важна стъпка е това за сближаването на нашите народи. Прави ли ви впечатление, че може би не се познаваме достатъчно добре, защото често пъти влизаме и българите, и сицилианците в световните новини с един съвсем различен вид новини – организирана престъпност. И за нас българите се говори така, и за сицилианците непрекъснато се споменава. Не знам какво пише в сицилианските вестници тези дни, но ето в един български вестник имаше дописка за хващането на поредния капо ди тути капи. Каква е истината, какво се случва в Сицилия?

Видях и аз на първа страница в един български вестник тази новина и снимката на арестуването на един от шефовете на мафията, едно много важно събитие за Сицилия, но ние – сицилианците, както вие – българите, трябва да се опитаме да опознаеме нашите страни. Не само заради негативните, но и заради положителните и красиви неща, които съществуват. Имаме страхотна природа, богата история, много паметници, археология, макар и различни като климатични условия, природните красоти са много и при нас, и при вас. Едни изключителни ресурси, но мисля, че има един ресурс, който за мен е най-хубавият от всички – това са хората ни – сицилианците и българите. Трябва да се опитаме да опознаем взаимно този прекрасен, изключителен ресурс какъвто са хората. Хората, които живеят почтено, които работят, които правят жертви в ежедневния живот. Нещо, което трябва да направим също така е да опознаем положителната част от нашата земя и да се борим с негативните проблеми, като подпомагаме силите на реда, съдебната система и това може да стане като развиваме у младите хора, в гражданското общество т. н. "култура на законността". И институциите от своя страна, които създавайки възможности за работа и заетост, защото всяка възможност за работа, всяка работно място в повече е един момент по-малко за престъпността, за организираната престъпност да продължава своя път. Сицилия и България имат една огромна възможност каквато са европейските фондове, които ако се използват добре, ще ни помогнат в този наш общ път.

Понеже имаме толкова общи неща, още от времето на Гарибалди сме по някакъв начин свързани със Сицилия, при нас има нещо любопитно. Много хора казват президентът трябва да направи еди какво си, или президентът е длъжен да направи еди какво си…, възлагат ли на вас сицилианците такива надежди – да кажем да се справите с футболното хулиганство, корупцията в здравната система и т.н.?

В Сицилия аз в качеството си на президент бях избран пряко от народа. Това създава едно пряко взаимоотношение между електората и президента на областта. Ежедневно се срещам с толкова много хора, спирам и разговарям с тях, чувам техните нужди. Много от тях чакат с часове, за да разговарят няколко минути с мен и много често няма какво да ми кажат, и когато ги попитам защо сте чакали толкова време, само за да ме поздравите ли, те ми отговарят тази вечер ми се иска, когато се върна в къщи, да кажа на семейството си, че съм разговарял с президента. Това е нещо прекрасно, което ни налага и ни задължава да бъдем сред хората, като им дадем дори някоя усмивка, топло ръкостискане, хората имат нужда от човечност. Мисля, че в политика този хуманен аспект е най-важен. Футболът помага да се създават човешки отношения. Вашият голям футболист, който остави един голям, страхотен спомен в Италия, говоря като бивш футболист – и аз навремето съм играл футбол, наистина остави един неизтриваем спомен в сърцата на италианските тифози.

Някъде четох, че една четвърт от сицилианците сте ги прегърнал и целунал, увеличи ли се тази бройка откакто сте президент, или напротив – седи постоянна, защото не може президентът да продължава така?

Познавам лично и наистина съм прегърнал много хора. Бил съм с тях в трудните, но и в радостните моменти с много сицилианци. Бил съм във всички населени местна на Сицилия, дори и в най-малките селца и градчета. Не знам колко съм прегърнал, по бройка не мога да кажа, но знам, че са много. Сицилианците знаят, че могат да се срещнат с мен, когато пожелаят. Мисля, че това е новата философия, която обвързва електората и отделния избирател с един президент, който е пряко избран.

Докато ви слушах, за момент се почувствах като сицилианец, нещо което…, така че ви благодаря много за вашето гостуване. Надявам се отново да се видим и да си поговорим за всички онези неща, които ни свързват, а те както видяхме не са едно или две.

Вие казахте нещо, което беше прекрасно, за което аз също искам да кажа нещо. Толкова много българи има в Сицилия и те перфектно се интегрираха с нашите хора. Живеят заедно с нас, много са честни, биват оценени по достойнство, и дават своя принос за растежа и развитието на нашата земя. Ние ги чувстваме наши. И мисля, че това е пример и доказателство, което трябва да отнесем в Европа. Ще бъдем истински европейци тогава, когато след няколко години някой ни попита от коя страна сте, независимо от нашата национална идентичност да можем да отговорим – ние сме европейци!