Папаризов: Важно е в борбата с корупцията да има системен напредък
Папаризов: Важно е в борбата с корупцията да има системен напредък / netinfo

Интервю с председателя на Комисията по европейските въпроси Атанас Папаризов в предаването „Денят” по Дарик

Комисията по европейските въпроси на свое закрито заседание изслуша информация относно доклада за извършеното от страната ни по показателите за напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи. Знаете чудесно, че именно по реформите в правосъдната ни система през това лято през месец юни Брюксел ще реши как да продължи членството ни нормално и спокойно, както досега, или пък да бъде наложена предпазна клауза или предпазни клаузи..

Кажете, налагаше ли се днес това заседание да бъде закрито? Защо не беше открито за колегите журналисти?

Знаете, беше закрито, за да може по искане на министрите да ни дадат малко повече информация от това, което те на този етап биха дали на едно открито заседание. Но по същество те информираха за тези шест области, в които ние имаме задължение да отчитаме напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи. И така, моето впечатление от казаното е, че в областта на правосъдието, що се отнася до първия показател, свързан с конституцията, нещата може да се считат за изпълнени. Що се отнася до втория показател - законите, които не сме приели и трябва да приемем за съдебната власт, законите, свързани с новия процесуален кодекс, Гражданско-процесуален кодекс, според представителите на министерството са в доста напреднал стадий.

Ето, правителството е одобрило новия закон за съдебната система вчера и очакваме той да влезе в парламента след ваканцията. Това е действително много важен законопроект, от който ще зависи действително това, за което се говори, за независимостта, в същото време отчетността на съдебната система и нейната прозрачност да станат нещо по-реално. Що се отнася до квалификацията на магистратите, третото изискване в тази област, ние чухме много цифри за това колко магистрати са получили преквалификация, как продължават усилията на съответния институт към Министерството на правосъдието. По трите показателя, свързани с дейността на МВР, борбата с корупцията по високите етажи на властта, с дребната корупция, както я наричат, т.е. администрацията, общинска и държавна, и с организираната престъпност. Също чухме доста информация за това, че са предоставени данни на ЕК за реални действия в тази област.

Разбира се, като че ли най-много имаме напредък в борбата с дребната корупция на общинско и на ниво администрация, и там... се надяват, са показателят скоро ще се счита за изпълнен. Разбира се, не можем да се похвалим с такова изпълнение в другите две области, докато не можем да видим присъди от българския съд, тъй като каквито и да са усилията на МВР, ако те не са увенчани в крайна сметка с присъди от страна на правосъдната система, тези усилия не могат да бъдат отчетени в пълен обем.

Г-н Папаризов, ще ми се да знам какъв е вашият личен прочит. Днес например разбирам, че пред "Дойче веле" германски известен юрист и дипломат в София през 90-те години Клаус Шрамайер разказва, че в борбата с престъпността българското правителство очевидно е направило много, но проблемът е този, че в мрежата ни попадат само дребните и средните риби. Вие днес, като слушахте целия този отчет, цялата тази информация, останахте ли с това впечатление, че наистина в нашите мрежи все още няма акули?

Не, аз не останах с това впечатление, но останах с впечатление, че този доклад ще бъде допълван до месец май, до средата на месец май, за да може вече през юни месец комисията да даде цялостна оценка. И по-важното, което смятам, че предстои, е по този доклад да бъдат проведени дискусии със съответните европейски експерти, които ще посетят България през по-следващата седмица, през близките фактически 10-15 дни, и да се види действително в каква степен информацията, от която те се нуждаят, ще я получат. Това, което ми направи добро впечатление, е, че политиката и на МВР, и на Министерството на правосъдието ще бъде да дадат достъп до цялата информация, с която разполагат, по всяка една от тези области.

Струва ми се, че това, което и колегите поставиха като въпрос, е къде е информацията за решенията на Висшия съдебен съвет, свързани с магистрати, които не си вършат работата. Също така се поиска повече информация за борбата с корупцията вътре в рамките на МВР. Общо взето, колегите искаха да знаят в съответните системи до каква степен е ефективна борбата с тези, които не си изпълняват задълженията. И предполагам, че именно тези данни ще бъдат много важни за ЕК, когато оценява напредъка. Защото изключително важно е в тази сложна борба с организираната престъпност и корупцията да има системен напредък в съответните институции и това според мен ще бъде и най-важното за цялостната оценка, която ще даде ЕК.

Накрая, г-н Папаризов, вие лично като председател на Комисията по европейските въпроси смятате ли, че този доклад, който страната ни само преди няколко дни предаде на Брюксел, ще бъде приет безрезервно? Питам ви, защото, макар и неофициални, засега първите оценки оттам са по-скоро критични на написаното от страната ни.

Аз бях учуден от интерпретацията за първите оценки, които се появиха камо ли не уикенда, след като докладът беше представен.

Точно така.

Уверявам ви, че никой европейски чиновник не се е заел да чете доклада през миналия уикенд. И все пак очаквам да чуя реалните оценки на ЕК, когато нейните представители дойдат тук. И да ви кажа честно, така приписвани оценки в момента на един или друг експерт, анонимен или неанонимен, за мен не са сериозни, тъй като нито един европейски сериозен експерт не би дал мнение по доклада, преди внимателно да се запознае с него и преди да зададе тези въпроси, които има, на българското правителство тук на място. Така че аз очаквам реално първите оценки, след като експертите посетят България.