П. Атанасов: Системата за контрол не позволява депутатите да лобират за пари по САПАРД
П. Атанасов: Системата за контрол не позволява депутатите да лобират за пари по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency
Гости на предаването „Денят” на Дарик радио: Пенко Атанасов – член на комисията по земеделие в парламента, депутат от "Коалиция за България" и Бойко Великов – председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, в коментар за работата на комисията по земеделие и гори.

Вие с какво чувство напускате тази двучасова комисия, в която никой нищо не чу за това как депутати са лобирали за себе си или за свои фирми, или за фирмите на своите съпруги и деца, за да получат повече европейски пари?

П. Атанасов: Ами това беше общо взето създадено, така, от медиите, това очакване...

А, не. Чакайте малко.

П. Атанасов: ...и от някои други народни представители.

Никакви медии. Тук цитираме през цялото време обещанието на г-н Димитър Тадаръков, който застана пред всички медии със своите обещания.

П. Атанасов: Ами Димитър Тадаръков, точно така. Това обещание не се случи, но аз си мисля, че по-важното е другото, за мен поне беше, да се види как действа тази система и за това, че наистина да се убедим, че все пак ние нещо свършихме в тази комисия, и в това министерство, и хората получиха тези пари. Мисля, че това беше основното и аз лично бях доволен от това, което се случи. Вярно е, че аз по никакъв начин не смятах, особено тази, тънката част, нали, да се извадят данни за злоупотреби, нали, на депутати и на това... просто то няма как и да стане. Аз добре слушах колегата Върбанов, той общо взето беше, така, много точен и добре аргументиран в това отношение.

Тоест и според вас депутати не могат да лобират и да прокарват свои интереси в програмата.

П. Атанасов: Няма как да лобират, защото системата за контрол е много сериозно направена.

И като е толкова сериозно направена, защо ни спряха парите по САПАРД ми е много любопитно.

П. Атанасов: Ами парите по САПАРД ни ги спряха, но аз не съм... аз съм убеден, че те ще бъдат пуснати отново. Така че системата наистина работи добре.

Така де, но очевидно може да се извърши пробив в системата, след като Брюксел вижда пробива и заради това ни спира парите, докато си запушим дупката, нали така.

П. Атанасов: Ами, значи, защо ни спира Брюксел парите? Дайте да видим, нали, защо.

А вие нямате ли отговор защо?

П. Атанасов: Те искат реални действия. Значи, реално тези хора да си получат заслуженото, които са злоупотребили. Чухме и главния прокурор, нали? Така че и тези действия ще бъдат... В края на краищата ще бъде решен въпросът, според мен, и тези пари няма да бъдат загубени за страната...

Кои действия ще бъдат показани? Не ви разбрах...

П. Атанасов: ...и, разбира се, за тези, които са участвали с нормални, редовни проекти.

Само не ви разбрах кои действия ще бъдат показани.

П. Атанасов: Моля?

Казвате - някакви действия ще бъдат показани, какви действия, на кого, кога ще бъдат показани?

П. Атанасов: Нали главният прокурор самият каза, че процедурата тече и всичко ще бъде вкарано в съда. И там ще стане ясно, да кажем, кой е виновен, виновен ли е и така. Така че мисля, че няма да загубим тези средства, защото последните дни много силно, така, бяхме атакувани, ние като управляващите и министерство, и фондът като цяло, че, да кажем, сме виновни за това, че това се е случило в държавата. Аз не казвам, че сме перфектни, има и грешки, те ще бъдат показани. Въпросът е, че тази система за контрол, която сме създали за това кратко време, все пак действа и пропуските могат да бъдат наваксани и да си получаваме средствата по европейските...

Г-н Атанасов, как мислите, имаше ли днес, така, натиск от ваша страна върху г-н Тадаръков, да не показва този списък публично и да излезе с изявлението, че преди точно месец всъщност този списък е предаден на неговия колега, председател на комисията за борба с корупцията Бойко Великов?

П. Атанасов: Едва ли е имало натиск. Аз поне не съм го усетил и ако е имало такъв, просто не знам, не мога да коментирам. Едва ли.

Ама на мен ми е любопитно. Значи, казвате, че всичко е прозрачно, видели сте как работи системата, между другото, без да съм, как да кажа, веща в земеделието, аз също си представям добре как работи тази система, без да я виждам с очите си. Като всичко е толкова прозрачно, защо преди месец г-н Тадаръков предава списък с всички хора, които са получили европейски пари по системата за това единно плащане, на председателя на комисията по корупция, очевидно, той не ви ли обясни, за всички ли има съмнение, че са корумпирани?

П. Атанасов: Председателят на комисията по корупцията е с мен в момента и каза, че такъв списък не му е бил предаван. Моля ви се. Нещо има, нещо не е в ред в цялата система, не знам, аз... нещо ми се струва, че се търси тук някакъв... не знам, не мога да си го обясня, честно казано.

Добре, вие обяснете какво разбрахте, какво предаде г-н Димитър Тадаръков преди месец, той всъщност днес ви е обяснил, какво е предал на Бойко Великов, председателят на комисията за борба с корупцията?

П. Атанасов: Аз лично такова нещо въобще не съм... не съм разбрал, че...

Е, как не сте разбрали?

П. Атанасов: Понеже в момента сме с г-н Бойко Великов, ние пътуваме към НДК, и даже той отреагира така, за какъв списък става въпрос, защото вече нещо го питали - ама то при вас бил списъкът.

Добре, докато пътувате към НДК, може ли само за секунда да го чуя по телефона?

П. Атанасов: Ами само той да иска.

Добре, питайте го дали иска. Казвам се Жени Марчева, помолете го от мое име да го чуя само за секунда.

Б. Великов: Ало, слушам ви.

Много се радвам, че се чуваме. Тъй като говорим за вас, пък вие пътувате до г-н Атанасов, по-добре да се чуем с вас. Какво точно преди месец, на 13 февруари, ви предаде изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков?

Б. Великов: Преди един месец г-н Тадаръков в резултат на настояване на комисията и парламентарния контрол, който проведохме за втори път във връзка с фонд "Земеделие" и програма САПАРД, по наше настояване ни предаде един пълен списък на консултантските фирми и на всички, които са усвоявали средства по програма САПАРД. Така, че ние имаме един огромен списък от фирми и лица, бенефициенти, които са участвали във всички процедури, свързани с програма САПАРД. Днес имаше заседание на комисията за борба с корупцията и целия списък аз предоставих на народните представители, членове на комисията, за да се запознаят с него, да имат възможност и внимателно да го разгледат и да преценим като комисия необходими ли са по-нататъшни действия по този списък от наша страна във връзка със свързани фирми, конфликт на интереси. И едва когато установим, че има такива случаи в посочения списък, тогава ние като комисия заявихме, че ще се ангажираме пряко с тези случаи, ако те бъдат установени.

За колко фирми става...

Б. Великов: Списъкът е от няколко хиляди, според мен.

И колко време ще ви отнеме да обработите всички тези фирми? Г-н Тадаръков, давайки ви този списък, каза ли, че лично той има съмнения за корупция към някои от тях? Защото да дадеш хиляда фирми, някак ми се струва малко нелогично, честно казано.

Б. Великов: Г-н Тадаръков на мен лично не ми е предавал тези фирми. Аз ги получих по пощата със служебно писмо, което ми беше изпратено, заедно с въпросния списък. Така, че аз с г-н Тадаръков не съм коментирал този списък. Той беше изискан от нас, от комисията, на последното заседание. Той в сравнително кратки срокове ни представи този списък с въпросните консултантски фирми, бенефициентите, които са участвали.

Последен въпрос. Кога ръководената от вас комисия ще излезе с някакви изводи и заключения по представения списък, по получения списък?

Б. Великов: В момента, в който е готова комисията и народните представители, аз затова днес предоставих целия списък на всички народни представители, които са членове на комисията, за да могат те да се запознаят, да могат да вникнат, да анализираме, да оценим целия този списък, доколкото това е възможно, и тогава да се произнесем, ако бъдат установени, пак повтарям, конфликт на интереси, свързани фирми, така, както беше изнесено и в средствата за масова информация.