Няма да създаваме фракции в НДСВ, заяви Анелия Мингова
Няма да създаваме фракции в НДСВ, заяви Анелия Мингова / netinfo

Председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова в "Седмицата" на Дарик радио.

Един въпрос, който задавам на всички политически лидери предвид новата завръзка в Либия. Какъв трябва да бъде българският отговор на либийските претенции срещу освобождаването на медиците, заплахите с късане на дипломатическите отношения с арабския свят? Каква е позицията на НДСВ или личната ви позиция?

Аз бих могла по-скоро да говоря за личната си позиция. Смятам, че трябва да бъдем достатъчно твърди, но в същото време и дипломатични. Това би било достойно българско поведение в тази ситуация. С акта, с указа на президента за помилване ние всъщност дадохме знак, че постъпваме така, както повелява нашето законодателство, а в случая това законодателство е договорът, който е сключен между българската държава и либийската държава. Всякакви опити да се вменява неспазване на този закон, действащ между двете държави, според мен, първо е неоснователно, то очевидно се използва за туширане на напрежението, което вероятно съществува в Либия по повод на този акт, но мисля, че и европейската дипломация, и българската дипломация и понастоящем, и в миналите години е доказала, че може да се справя с проблема.

Вие сте впрочем, няма да е пресилено да се каже, един от най-добрите български процесуалисти, професор по право и към вас е резонен въпросът как гледате на претенцията на Либия, че когато в договора не пише, че може да има помилване, не може да има помилване. Това е всъщност либийската теза.

Да, аз разбирам въпроса и без да претендирам, че това, което ще кажа би било изчерпателно и би било абсолютно вярно, струва ми се, че всъщност анализът трябва да бъде такъв, че всъщност, когато ние прилагаме тези разпоредби това, че нещо не е записано означава, че когато на територията на българската държава се намират екстрадираните вече от Либия български граждани, на практика българската държава е тази, която ще прилага българското законодателство. В този случай при присъда доживотен затвор, която съществува според либийските правораздавателни и политически органи след това, означава, че нашите органи тук, правораздавателни, а в случая и президентът, който има право да помилва, може да упражни това свое право. Така че аз не виждам нищо незаконосъобразно и нищо непоследователно. Всъщност българската държава никога не е твърдяла, че би постъпила по друг начин с българските сестри, когато те се върнат у дома.

Друга тема от седмицата, впрочем белязала края на политическия сезон, правилата за местните избори. Какъв е отговорът ви на коалиционния партньор БСП, лидерът на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков, който каза, че последното убежище на разпадащото се НДСВ е национализмът по повод това, че гласувахте принципът на уседналост, който да ограничи възможностите на ДПС за подкрепа на местните избори?

Ами, чух това, но мисля, че просто е излишна проява на нервност в тези трудни дни. Може би е обяснима и на фона на това, че БСП беше притиснато да подкрепи една идея, която първоначално не беше идея на БСП. Вие си спомняте много добре, и вашите слушатели също, че именно БСП твърдяха още при предишния закон за избора за евродепутати всъщност, че именно на местния вот ще се. . . /пропадане на връзката - бел.ред./ този принцип на уседналост. Що се отнася до позицията на НДСВ, тя и този път беше достатъчно ясна и достатъчно категорична от много дълго време. Натискът, който беше упражняван за промяна на позицията, се появи впоследствие и всъщност в последните дни, когато като че ли стана ясно, че този принцип ще мине, тогава някак си напрежението нарасна, НДСВ обаче отстоя позицията, за съжаление не достигнаха гласовете. Казвам за съжаление, защото всички народни представители, които бяха в зала, запазиха този стил на поведение, който имаха и в самото начало.

Само да изясним - според вас противоконституционен ли е текстът или начинът на приемането му? НДСВ ще участва ли в сезиране на Конституционния съд по повод отпадането на уседналостта?

Ами, вижте, това пък би била една противоположна демонстрация и мерене на сили. Аз мисля, че трябва да гледаме напред. Всъщност губещият в тази ситуация не е нито НДСВ, нито тези парламентарни групи, които отстояваха принципа. Аз си мисля, че по-скоро колегите от ДПС трябваше да оставят нещата такива, каквито бяха при предходното гласуване, защото, ако те наистина твърдят, че това не ги касае пряко, странно защо толкова разпалено защитаваха обратното. И понеже слушах предишния събеседник г-н Цонев, когото много уважавам като мой колега и като специалист, той даде един пример, който ми се струва неудачен. Не може да твърдим, че там, където имаш къща или вила ти дава право да упражниш правото си на глас и правото си на избор. Не е такова българското законодателство. То се свързва с понятието живеене, а живеене може да има две измервания - или постоянен, или настоящ адрес, защото аз ако имам вила на Хонолулу, съвсем не означава, че имам право да участвам в изборите за местни органи или каквито и да било органи там. Така че аргументите, които се опитват да бъдат намерени срещу този принцип, не са достатъчно състоятелни. Що се касае пък до противоконституционност, струва ми се, че трябва да правим разлика между правото на избор и упражняването на едно конкретно право, което ние се опитваме да уредим със съответните условия с оглед и целите, които правото на местен вот преследва.

Имаше ли обаждане от високо в НДСВ, г-жо Мингова, каквито намеци има в печата, как да гласувате?

Ами, има постоянна връзка с лидера на НДСВ. Той всъщност следи този процес и беше обезпокоен от нажежаване на напрежението, защото НДСВ никога не е била политическата сила, която нажежава такова напрежение и която беше склонна. . .

Чакайте малко, Симеон Сакскобургготски. . . Симеон. . .

. . . да търси изход.

. . . Сакскобургготски подкрепя ли уседналостта?

Със Симеон Сакскобургготски сме разговаряли и той в нашите разговори винаги е стоял зад този принцип. Това също е негова теза.

Ще има ли фракция в НДСВ, както я нарича пресата? В нея щели да влязат според в. "Политика" неподписалите писмото до Симеон Сакскобургготски за обединяване на усилията за местните избори?

Малко ми е, да ви кажа, смешно като слушам това, като четох и в пресата. Аз вече имах повод да отговоря, че го намирам това за един нескопосан и дилетантски опит за някаква провокация, някаква дестабилизация. Всяка политическа сила има своите моменти на по-големи или по-малки изпитания, по-големи или по-малки трудности. Във всяка политическа сила понякога мнението на някои хора не се харесва на останалите, но това не означава, че трябва да се правят предположения за разцепления, за създаване на фракции и други подобни неща. Не мисля, че е сериозно да продължавам темата. Ако трябва да ви отговоря кратко и ясно - не, няма такива фракции. Няма да бъдат създавани фракции. Целта ни сега е друга. Целта ни е местният вот наесен.

Примири ли се НДСВ с разпускането на Висшия съдебен съвет?

Ами, както разбирате и от предишната тема, НДСВ винаги реагира реалистично и прагматично на това, което се случва в политическия живот. Няма да правим драма, няма да правим драма, въпреки че ние ясно заявихме и в комисията по правни въпроси, и мисля, че и в медиите това беше аргументирано, че всъщност отново политически надделяха, политически аргументи надделяха, когато се приемаше законът. Жалко, че това се подкрепи от всички останали политически сили, защото това, че един-двама магистрати, членове на ВСС, нямат достатъчно качества, за да не кажа по-силна дума, да бъдат магистрати и да бъдат членове на ВСС, има достатъчно механизми те да престанат да бъдат такива, но целият орган да бъде по този начин безпрекословно делегитимиран като институция на нам мен ми се струва много опасно. И точно това трябваше да бъде предотвратено. За съжаление обаче не се случи така. Нека да гледаме напред, защото обратното няма да е продуктивно.

Няма да бъде сезиран Конституционният съд, вие имате май депутати да го направите?

Не мисля, че ще съсредоточим усилия в такъв акт.

Как да се затвори досието "Гоце", което според коментар по радио "Дойче веле" тази седмица поставя България в неловко положение?

Изобщо отварянето на досиетата трябваше да се случи отдавна, но отново да се връщаме на тази тема някак си няма смисъл. Фактът, че все пак този закон беше приет с голямо мнозинство, фактът, че той вече се прилага, аз мисля, че доста обективно колегите от тази комисия всъщност си вършат работата и съвсем би отговаряло на обществените очаквания всичко да бъде точно и прецизно представено пред обществото. И обществото трябва да каже какво мисли, т.е. темата няма как да бъде затваряна, тя още много дълго време ще стои отворена.

Не, аз ви питам. . . как да каже обществото, като не е ясно сега президентът му дали с разбиране и готовност е сътрудничил, дали е писал информации за работата на службата, в която си е работил, секцията в Историческия институт, нещо не е много ясно и не е много добре да имаш такъв президент, ако това е вярно. Ако пък не е вярно, е много грозно да остава съмнението.

Трудно бих могла да ви отговоря на въпроса за конкретиката на фактите, но когато става дума за действащия президент, когото българите избраха с огромно мнозинство, и когато става дума за институцията президент всичко това е въпрос, който би трябвало да има само морален прочит. И този морален прочит може би най-добре ще бъде представен, ако самият президент вземе отношение по въпроса.

Накрая вашият поглед, вашите изречения за финала на този политически сезон?

Политическият сезон беше динамичен. Ако го гледаме от парламентарната му страна - много успешен. Много законодателни актове приехме, които даже, признавам си, аз мисля, че някои от тях ще оставим за есента, но това означава, че като че ли след реалното ни европейско членство в самия парламент настъпи, от една страна, успокояване, което обаче доведе до мобилизация, така че с много компетентност, с много отговорност хората вършеха работата в законодателен план. Вие знаете, Гражданският процесуален кодекс след дълги месеци усилена работа в работната група беше успешно финализиран и много се надявам, че успешно ще стартира в началото на следващата година. Законът за електронното управление, Законът за електронните съобщения, Законът за Черноморското крайбрежие най-накрая, един много важен и дълго, така, отлаган закон беше приет, макар и с някои драматични случки в пленарна зала, но, общо взето, сесията мина успешно според мен. Надявам се, че и следващият политически сезон на парламента ще бъде и ще стартира успешно.