Марк Грей: България няма напредък в борбата с корупцията на високо равнище
Марк Грей: България няма напредък в борбата с корупцията на високо равнище / netinfo
Европейската комисия е загрижена за това дали българското правителство ще спази своите ангажименти, поети при присъединяването на страната към Европейския съюз - това заяви в специално интервю на "Седмицата" на Дарик радио говорителят на Европейската комисия Марк Грей. Не забелязваме значителен напредък в борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност, подчерта Грей.

Какъв е изходът от скандала в МВР според вас, за да си върне България доверието на Европейската комисия?

На първо място, дебатът по работата на МВР в България е въпрос на действия на българските власти. Няма да навлизам в дискусии, спекулации или слухове, това е вътрешнополитическа ситуация. И е въпрос на решение на правителството на България. Единственото, по което бихме правили коментар, е какво се изисква от България, в съответствие с поетите от нея ангажименти по време на присъединяването, за да се реформира съдебната система или да се пребори корупцията и организираната престъпност.

Споменахте, че имате собствени източници, на които разчитате да ви кажат какво точно се случва в България по отношение на борбата с престъпността. На какво смятате, че се дължи случващото се в МВР?

Няма да участвам в спекулации за това защо различните разследвания продължават. Това е вътрешнополитически въпрос. В процес сме на писане на нов доклад, консултираме се с правителството, очевидно защото те ни осигуряват последната актуална информация от тяхна страна. Нормална практика е да говорим с други международни организации, разбира се, правим свои собствени оценки, изпращаме експерти, за да получим възможно най-обширна картина за ситуацията на място. Но, отново, не смятам да коментирам вътрешните разследвания по същия начин, по който не бих очаквал българските власти да коментират вътрешните разследвания в ЕК. Единствената загриженост от наша гледна точка е, че българското правителство ще спази поетите от него ангажименти. Ще продължим да работим усилено с правителството, за да постигнем тези ангажименти, и това е единственият коментар, който бих направил по отношение на ситуацията в момента.

Какви очаквате да са последиците от евентуално оставане на поста на министъра на вътрешните работи Румен Петков?

Вероятно предполагате от това, което казах, ние не коментираме нито назначения, нито оставки, нито позиции на министри, това е работа на българското правителство, не наша.

Много европейски политици казват, че скандал като този би завършил с оставка в министъра в много европейски страни. Оставане на министър Румен Петков на поста му, би ли означавало, че не сме европейска страна?

Европейската комисия няма да коментира какво трябва или не трябва да прави българското правителство във връзка с отделните министри.

Много от европейските и евро атлантическите ни партньори казаха, че моралът на българските политици не е много висок. Какви са вашите впечатления в тази посока?

Не съм виждал никое от тези изказвания. Това, което мога да кажа, че се надяваме и очакваме, че българските власти и българската политическа класа ще изпълнят ангажимента, който беше поет по време на присъединяването, за да се посрещнат ангажиментите на България. Това е изискването, по тази причина призовахме за спешни действия, и това е, което се надяваме, че ще можем да нагласим в нашия доклад през юли. Но не комисията може да направи тези реформи, българските власти са тези, които трябва да го направят.

Какви резултати очаквате да постигнат българските власти преди следващият доклад на ЕК във връзка със съдебната система през юли?

В предишния мониторингов доклад ЕК отбеляза напредъка, постигнат от България по отношение на реформата в съдебната система, които посрещнахме добре. Това, което не забелязваме, е значителен напредък при корупцията на високо равнище или организираната престъпност. Това са сферите, в които очакваме прогрес преди нашия доклад през юли.

Бихте ли дали повече подробности по отношение на конкретните стъпки, които трябва да се предприемат, за да бъде докладът достатъчно задоволителен?

Направихме няколко коментара по плана за действие, набелязани от българските власти. Със сигурност има части от законодателството , които трябва да се приемат, станахме свидетели на създаването на националната агенция по сигурност, българските власти много добре знаят какво очаква комисията, и това очевидно е нещото, което се надяваме да бъде постигнато преди юли месец.

Какво точно ще изследват експертните групи, които ЕК ще изпрати в България в средата на месеца?

Групите, които ще пристигнат в България през април и през май, ще се срещнат с голям брой официални представители, ще разгледат всеки от акцентите, ще прегледат направения прогрес в светлината на обновения доклад, така че самите ние можем да оценим ситуацията на място.

Казахте, че трябва да се предприемат специални мерки в борбата с организираната престъпност?

Ангажиментите, поети от България, трябва да бъдат посрещнати. Не просто това да се признае, но очакваме да се видят качествени подобрения в борбата с организираната престъпност. Надяваме се да видим обаче значителен напредък, не само по отношение на разследванията, но и по работата по много от тези случаи на високо равнище.

Преди време споменахте, че настоявате за по-аналитична информация от българска страна за работата по престъпленията – последната работа, която получихте за работата на разследването по последните 2 убийства такава ли беше и какви изводи си направи ЕК от нея?

Няма да коментирам отделните разследвания, особено в контекста на последните две убийства. За последно през февруари казахме, че е трудно да се прави сравнителен анализ на ситуацията на място, за да се направи сравнение на гледните точки, в голям брой различни сфери, за сравняване на статистиките, но, отново, няма да коментирам продължаващи разследвания, или отделни случаи.

След скандала в МВР изводът, който беше направен беше, че корупцията в юридическата система е довела до неефективност и че злоупотребата с теснопартийни интереси е причината на ръководни постове в МВР да бъдат назначавани хора без нужната подготовка и със съмнителни връзки в сивата икономика. Как тези изводи ще бъдат отразени в доклада на ЕК и какви ще са основните заключения в него?

Нека разсъждаваме по този въпрос, когато му дойде времето. Няма да предсказвам доклада през юли, защото все още не сме изпратили експертни мисии. Разбира се, през последните няколко дни имаше серия от доклади, през юли трябва да направим оценка, както направения напредък, така и по-нататъшната работа. Но отново – няма да предсказвам доклада или неговото съдържание, преди написването му, все още не сме направили експертните мисии, след оценката ще започнем процес на написване на проект.

Доколко България има повод да се притеснява от евентуално задействане на предпазни клаузи след излизането на новия доклад за напредъка на страната ни? Ако да – какви точно и с какви последици за страната ни?

Мисля, че българските власти са напълно наясно за изискванията и за това, че ако изискванията бъдат посрещнати, няма да се стигне до предпазни клаузи. Всички ние сме наясно със ситуацията по отношение на сроковете на комисията. В момента сме фокусирани върху напредъка на България по отношение на реформите и че е напълно отдадена на тях.