Какво накара Шефкет Чападжиев да дари 1 млн. лева на българска болница?

/ ThinkStock/Getty Images
Какво накара Шефкет Чападжиев да дари 1 млн. лева на българска болница?
100628
Какво накара Шефкет Чападжиев да дари 1 млн. лева на българска болница?
  • Какво накара Шефкет Чападжиев да дари 1 млн. лева на българска болница?
1 млн. долара дари българинът Шефкет Чападжиев на общинската болница в Мадан. Той е родом от родопското градче, но от години живее в Чикаго.
 
Въпреки че живее отвъд Океана от десетилетия той е един от най-успелите ни сънародници в странство, всяка година Шефкет Чападжиев се прибира в България. При последното си посещение в родния Мадан миналото лято вижда колко e старо оборудването в болницата. Решава да помогне. Парите са преведени по сметката на общината преди дни. С тях ще бъде закупена скъпоструваща апаратура.
 

Приживе Тодор Живков се оплакал от пенсията. Взел „подарък” $400
 
Ето какво разказа Шефкет Чападжиев пред Дарик:
 
Спомняте ли си момента, в който решихте да дарите тези пари на болницата? Кое беше онова голямото, което Ви накара да го направите?
 
Аз съм давал дарения много пъти. Но това лято бях там и брат ми беше болен, откриха му рак и след една седмица почина. Той е бил много пъти на преглед, обаче не са успели да намерят диагнозата. Като ги попитах как така, като е бил много пъти на изследване, те казаха, че апаратурата им е слаба, нямат възможност.
 
А също в един УНГ кабинет, аз имах проблем с ушите още преди 50 г., като влязох вътре, видях много стара апаратура. Аз съм бил там преди 55 г., както го оставих, така си го намерих. Просто ми се видя, че няма никаква промяна. Видях хора отвън да чакат на опашки, нещо така много бедничко. Разбира се, и тук имаме проблеми, обаче там беше още по-зле. Аз винаги съм се движил от мисълта, ако дам и един долар, да бъде полезен за всички в България, независимо какви хора са - бедни или богати, бели или черни, християни или мюсюлмани. Всички те за мен са под общ знаменател.

Oбособяват специален кът в болницата на Мадан за Шефкет Чападжиев