Приживе Тодор Живков се оплакал от пенсията. Взел „подарък” $400
Приживе Тодор Живков се оплакал от пенсията. Взел „подарък” $400 / снимки: DarikNews.bg, Пловдив
Приживе Тодор Живков се оплакал от пенсията. Взел „подарък” $400
38444
Приживе Тодор Живков се оплакал от пенсията. Взел „подарък” $400
  • Приживе Тодор Живков се оплакал от пенсията. Взел „подарък” $400

Тодор Живков, който през 1994 г. е под домашен арест, се оплакал при лична среща с Шефкет Чападжиев от ниската пенсия, която получава. „Съжалих го и му дадох 400 долара”, това разказа в интервю за Дарик известният български мултимилионер в Чикаго Шефкет Чападжиев.

Бившият държавен глава приел с уважение предложената сума. Срещата се осъществила в Бояна, точно 45 години след като Шефкет Чападживев и цялото му семейство са прогонени по време на комунистическия режим от родният им град Мадан.

Самият той заминава за САЩ през 1964 г. и в момента е един от най-влиятелните сънародници зад граница. Всички български политици, общественици, спортисти, журналисти и приятели се посрещат от Чападжиев в апартамента му в небостъргача „Джон Хенкок” в Чикаго или в къщата му във Флорида.

„Единствено Желю Желев не е искал нищо от мен”, споделя с усмивка бизнесменът.

След края на мандата си президентът Петър Стоянов приема поканата за двуседмична почивка на Флорида. Гостоприемството на Чападжиев е познато на Надежда Михайлова, Георги Първанов, а напоследък и на Бойко Борисов, който използва апартамента на 88-ия етаж, за да пуши спокойно пурата си, тъй като на всички обществени места в Чикаго пушенето отдавна е забранено.

Приживе Тодор Живков се оплакал от пенсията Взел подарък $400
netinfo


Още от разказите на Шефкет Чападжиев може да чуете от прикачения звуков файл, който е част от радиофилма „До Чикаго и назад”. Забележителната история на Шефкет Чападжиев се разказва и в документалния филм на Иглика Трифонова „Роднини”.