Й. Бекхьойс: Морето и ски-курортите носят бързи пари, но потенциалът е в устойчивия туризъм
Й. Бекхьойс: Морето и ски-курортите носят бързи пари, но потенциалът е в устойчивия туризъм / снимки: DarikNews.bg
Й. Бекхьойс: Морето и ски-курортите носят бързи пари, но потенциалът е в устойчивия туризъм
50382
Й. Бекхьойс: Морето и ски-курортите носят бързи пари, но потенциалът е в устойчивия туризъм
  • Й. Бекхьойс: Морето и ски-курортите носят бързи пари, но потенциалът е в устойчивия туризъм

В България се обръща много повече внимание на Черноморието и ски-туризма и твърде малко на устойчивия туризъм като екотуризма. Това каза в интервю за Дарик Йохан Бекхьойс, който е един от координаторите на проекта българо-холандския проект „Новото тракийско злато”.

В ефира на Дарик сме разказвали за този проект, който вече трета година развива екотуризма, дивата природа и биологичното земеделие в Източните Родопи. Тази седмица от организацията представиха и първият пътеводител за този район, който ще помогне на много български и чужди туристи да открият сами своите маршрути и места за отдих.

Като холандец Йохан е убеден, че негативните настроения срещу българите в неговата страна не са преобладаващите, а са на една малка група националисти. Според него проект като техния, който показва красотите на България, може да помогне за това в родината му да научат нещо повече от това, което се чете в местната преса, а именно че българите основно нарушават законите там или че са свързани с мафията.

Как лично ти откри България? Доколко и как участва в идеята за „Новото тракийско злато”?

Моето първо посещение в България беше през 1985 г. Аз се занимавам с орнитология интересувам се от птици и се срещнах с български колеги, които ми показаха най-добрите места в България за наблюдаване на птици. И едно от тези места беше Източните Родопи. Оттогава съм отчаяно влюбен в природата на България, в пейзажите на България. Защото беше много чисто, не беше разрушено. Всичко е много истинско, много неподправено, хората са много приятелски настроени и за мен е като истински рай.

Ценят ли го обаче българите? Защото се налага холандци да ни отварят очите как да цени дивата си природа?

Навсякъде е едно и също. Аз харесвам толкова много България, защото ние в Холандия разрушихме природата си. За мен беше изненада, когато дойдох тук, че в сравнение с Европа тук видях толкова чиста и неподправена ситуация и природа. Когато го казах на българите, те казаха „ами да, така е”. Те го намират за нормално, за част от живота си. Но аз, който съм в Европа и пътувам там, виждам - това е едно неподправено и чисто място.

Източните Родопи и специално проекта имат общо и със сферата, в която ти работиш – птиците.

Това, което е много интересно и е уникално за района на Източните Родопи е, че се съчетават три неща - азиатски, средиземноморски и централноевропейски елементи. Това са три особено богати региона. И Източните Родопи са като кръстопът на тези три влияния. Това прави този район много интересен и богат като природа.

Има ли шанс обаче българите да видят и тази практическа част от всичко онова, което вие се опитвате да направите в региона - да се свърже селският туризъм, дивата природа и биоземеделието?

Първото, което забелязах като дойдох в България е, че човек не знае какво и как да намери. Просто нямаше дори и пътни знаци. Трябваше ми българин, който да ми показва къде да отида. И затова ние започнахме оттам работата си - за да има в този район добри карти, да има пътеводител. За да могат все повече хора да идват - да поканя мои колеги от Холандия, Англия, Германия да дойдат тук.  Като имат и знаят информацията за района, да прекарат тук ваканцията си като туристи.

Вероятно се занимаваш с част от проекта - отчита ли се и какъв напредък отчитате в рамките вече на третата му година? Трудно ли стават нещата в България?

България има много хубава природа и това, което от което ние тръгнахме и направихме преди година е, че има карта на района. А това, което представяме сега на туристическото изложение в София  е първия пътеводител за Източните Родопи. Хората могат да го отворят и сами да намерят своя път към Родопите, сами да открият нещата - в коя къща за гости да отседнат, къде да хапнат, какво да посетят като природни красоти, какво да видят. Можем да поканим и турооператори и показвайки им картата и пътеводителя да им кажем: „Защо не организирате пътувания в този регион?”, „Вижте какво имате!”. Да дойдат хора от Варна, Бургас и София, от Холандия и Германия - да им кажем: „Елате, вижте това място, оставете пари в района - това подпомага и местната икономика!”.

Хората от Варна и Бургас със сигурност няма да се смутят от състоянията на пътищата в този край на България, от дупките, но холандците и германците?

Ние можем да справим с това. Няма проблем - това е част от чара на района.

Дива природа с труднодостъпни пътища!

Част от дивата природа.

В областта на орнитологията специално подпомагате ли дейности по проекта?

На много неща може да се наслаждава човек там - и в района на Маджарово, на Бяла река, в района на Студен кладенец. И едно от нещата, които правим е да развием туристическият потенциал на Студен кладенец. Имаме споразумение с ловното стопанство да започнем да развиваме туризма там. Има толкова много неща, които могат да се видят там - има много птици, скоро ще има благороден елен там, има лопатари, вълци, чакали. Страшно интересно и богато място. Ще опитаме да стимулираме туризма. Сега подготвяме друг пътеводител, който ще бъде на английски език. Той ще бъде насочен специално към хора природолюбители, които имат такава насоченост да се наслаждават и да посещават места, където природата е особено богата. Това е висококачествен и скъп продукт, който ще показва на хората къде има интересни неща, свързани с природата - тарпаните, лешоядите, различни птици и животни, които могат да видят.

Холандия ли ще бъде основно мястото, където ще се разпространява основно този втори луксозен пътеводител?

Ще се отпечатат 2500 копия. Ще се продава и в Англия, Полша, скандинавските страни, Германия, Франция, през интернет даже в Щатите и Австралия. Но също ще се предлага в София, Бургас и Варна например, защото все повече българи, които говорят английски се интересуват от природата, той просто ще бъде насочен към природолюбителите.

Й Бекхьойс Морето и скикурортите носят бързи пари но потенциалът е в устойчивия туризъм
netinfo


Откакто активно се занимавате с проекта, с колко и как нарасна интересът на холандския турист към региона?

Не мога да посоча цифри, но това което правим - фондацията ни АРК разпространява информация, показва на партньорите и на други организации каква красота има в този район. И така привличаме интереса на туристите. Ще организираме и пътуване на холандски и английски журналисти в региона, за да могат и те да разкажат в статиите си за красотата на природата и по този начин да повишим интереса към страната.

Вие всъщност вършите и част от работата на българската държава. Тук се коментира каква да е рекламата на страната като туристическа дестинация, какъв да е символът, харчат се милиони, а вие го правите с голяма лекота и като дарение един вид?

Парите идват от пощенската лотария на Холандия. Тя дава пари за проекти по цял свят, които правят света по-зелен и подкрепя проекти, които са за по-справедлив свят. Източните Родопи са район, който не е много добре икономически развит. И аз с моя холандски поглед виждам, че има голям потенциал за туризма, за екотуризма. Понякога ми се струва, че е много трудно за българското правителство да види този потенциал. Ние се надяваме, че като направим първите стъпки, това ще покаже и на българското правителство какъв потенциал има района. Издаваме пътеводител, каним журналисти и това ще предизвика се надяваме и българските власти. Те също да започнат да сътрудничат и да разберат, да видят, че това си заслужава и че тези усилия се изплащат.

Отговаряте за туризма по проекта - като гледате българския туризъм, в правилна посока ли се влагат усилията на бранша?

Това, което виждам е, че много внимание се насочва към Черноморието и към ски-курортите. Но там са т.нар. бързи пари, а трябва да се мисли за устойчивия туризъм и за туризма в бъдещето. Смятам, че трябва да мислите дългосрочно, по устойчив начин с баланса между хората и природата. И аз лично мисля, че наистина правителството ви може да подобри тази част от популяризирането и рекламата на този вид туризъм.

Има още година и половина по този проект, надявам се да го продължители в този район на България.

Надяваме се да е така, да има продължение. Защото през първата година, когато започнеш да работиш, никой не те познава. Сега сме по средата и хората започват да ни познават, виждат продуктите ни, картата, връщането на дивите коне в района, популяризирането на биологичното производство, което подпомагане. Така започва - хората започват да говорят помежду си и се надяваме, когато през 2014 г. проектът приключи, да направим следващата стъпка. И тази нова стъпка е „Подивяването на Европа”. Това е нова европейска инициатива, която се опитва да намери, да направи 10 пилотни района в Европа. Надяваме се Източните Родопи да станат част от тази програма и по този начин още да се развиваме като проект там. Но имаме нужда от подкрепата на хората, на местната власт, на централното правителство. Ако и те се съгласят и го приемат като свое, то ще се случи, ние ще успеем да го направим.

Защо имат сериозни предразбирания към източноевропейците и българите в Холандия? Сега крайнодясната партия там събира в сайт сигнали и оплаквания срещу наши сънародници.

Ще ви кажа какво е основанието. Когато разгледате холандските медии, не четете статии за хубавите пейзажи и красивата природа в тази страна, а четете за българската мафия и за всички неща, които не са наред в държавата. Затова ние трябва да допринесем за това да има добри новини. Нашият проект „Новото тракийско злато” е именно такъв. Той може да донесе положителни новини и те да стигнат до холандския народ.

Уви, обаче май е трудно да надвикате Герт Вилдерс?

Вилдерс е представител на крайнодясната партия в Холандия. Той може би представлява около 10% от населението, но вдига много шум. Това е неговият стил и донякъде е вътрешен въпрос за Холандия. Ако слушате и крайнодясната партия в България, ще чуете същия стил на крайно десни изказвания.

Въпросът е не отключват ли хора като него, негативната нагласа на холандците? Само за два дни над 30 000 са се оплакали.

Да, аз мога да ви кажа, че в момента има много голяма опозиция, политическа опозиция срещу Вилдерс - става дума за партиите от центъра и левите партии. Те са му много силна опозиция. Не трябва да забравяме, че ние сме 17 млн. души в Холандия и само 30 000 са натиснали бутончето на този сайт. Това наистина е малцинство, но много шумно малцинство...

Дали просто холандците малко ни познават или пък по-скоро ни познават с лошите ни черти, с престъпността?

Права сте. Когато отивам в Родопите, виждам много хора, които са работили в Холандия. Тези хора, които са били там, работили са там, те са много големи приятели на Холандия. Харесват страната, обичат страната. Много е приятно човек да говори с тези хора и аз много ги харесвам.

Но има и едно друго обяснение. Има райони в Холандия, където има голяма концентрация на чужденци. Холандците се чувстват притеснени - чуват български, полски, все непознати езици за тях. Те не ги разбират и започват да ги гледат малко по-така.

Според мен, нещата могат да се променят, ако има повече контакти между различните хора, директни контакти между българите и холандците.

Имат ли място българите на вашия трудов пазар? Мнозина казват, че те вършат работа, която холандците не искат да вършат.

Права сте. Точно така. Българските работници, както и полските работници, вършат много работа, която холандските работници не искат да вършат.  Така че те са много ценни за нашата икономика.

Коя е любимата ти българска дума?

Любимата ми българска дума е „Наздраве!”. Свързвам я с приятелско събиране и добри емоции.

Й Бекхьойс Морето и скикурортите носят бързи пари но потенциалът е в устойчивия туризъм
netinfo