Герджиков: При всички случаи се налага реформа в МВР
Герджиков: При всички случаи се налага реформа в МВР / снимкa: Sofia Photo Agency

Надяваме се да има защо да сте поласкан. Ще ви изиграе ли, професоре, лоша шега днешното гласуване "въздържал се" по искането за оставка на кабинета? Веднага след изказването на премиера, в което той обяви, че натискането на сивия бутон от НДСВ ще бъде използвано срещу вас, тръгна кулоарен слух, че се обмисля промяна на коалиционната формула не във ваша полза.

Аз смятам, че премиерът Станишев е един отговорен политик и чудесно ще си даде сметка, че опитът за промяна на тази коалиционна формула едва ли ще доведе до стабилизация на управлението - нещо, което е изключително важно за страната в оставащите година и няколко месеца до изтичането на мандата.

Ако все пак този слух се окаже верен, възможно ли е да решите да действате изпреварващо и да напуснете коалицията? Неведнъж в партията сте казвали, че трупате негативи от участието си в нея. Дойде ли му времето за това?

Аз смятам, че няма да е национално отговорно такова поведение, защото за България е необходима преди всичко стабилност, независимо че ние не можем с всичко това, което става, да сме съвсем съгласни и доволни, както е например тази, тази дълбока криза в МВР, която за нас застрашава стабилността на самата държава и ние бяхме длъжни като една вътрешнокоалиционна, вътрешнокоалиционен коректив да покажем нашето отношение съвсем, така, добронамерено, от друга гледна точка, съвършено сериозно и отговорно, че трябва наистина радикални мерки, радикални реформи, но те могат да се осъществят в рамките на това управление.

Категорично ясно ли ви стана от изказването на премиера, че Румен Петков ще понесе политическата отговорност за кризата в МВР, че ще е сред министрите, които ще бъдат сменени? По време на дебатите по искането за оставка точно вие от НДСВ поискахте министърът да понесе тази политическа отговорност.

На мен ми се струва, че това трябваше да стане в един предходен момент, още преди да се стигне до внасянето на вот на недоверие. Това щеше да бъде според мен един удачен изпреварващ ход, защото политическата отговорност очевидно трябва да се понесе в такива случаи и това е една европейска практика. По едни или други съображения премиерът Станишев не го направи. Дали ще го направи в един следващ момент, мен ми е трудно да бъда категоричен. Той е достатъчно зрял, макар и все още твърде млад, за да може да вземе, струва ми се, най-правилното решение.

Ако го имаше този изпреварващ ход, щеше ли да се стигне до разговор за сериозни персонални и структурни промени в кабинета?

Във всички случаи се налага реформа в МВР независимо от оставката на един или друг, който е начело в йерархията, както е в случая министърът на вътрешните работи.

Имам предвид рокади в другите ресори. Ако имаше изпреварващ ход, щеше ли да се стигне до рокади и в други ресори?

Засега още не се е стигнало до никакви рокади, така че не бих прогнозира дали би се стигнало.

До разговори да се стига.

Много е вероятно това да се случи в близките няколко седмици, но не мога да бъда абсолютно сигурен в това.

Професоре, с какви позиции ще влезе НДСВ в разговорите за структурни и персонални промени в кабинета? От думите на Ахмед Доган разбрахме и че и ще са бързи тези промени, ще се случат възможно най-скоро.

Това са въпроси, които тепърва ще се обсъждат, ако се стигне дотам, и мен ми е трудно изпреварващо да мога да прогнозирам. Аз лично не смятам, че има нужда от промени от гледна точка на министрите на НДСВ, защото струва ми се, че те са едни от най-добре работещите в сегашния кабинет.

Изненадвате ме с това, което казвате, и ще ви кажа защо. Защото, откакто тече скандалът с кризата в МВР, се говори, че всъщност позицията на НДСВ е покрай смяната на вътрешния министър да бъдат сменени и нелоялните министри към лидера Симеон Сакскобургготски. Значи ли това, че всички са лоялни?

Аз лично не споделям едно такова виждане.

Не споделяте. А очаквате ли да се стигне до смяна на жълти министри, въпреки че вие не споделяте едно такова виждане.

Значи, аз не смея, политическият опит вече, който го натрупах, не смея да прогнозирам нищо категорично, но бих бил изненадан, ако това стане. Не че в този свят не се случват неща, които да ме изненадват, но аз действително смятам, че нашите министри стоят достатъчно добре, за да се налага тяхната смяна.

А кои са бълхите, които трябва да бъдат изтупани от юргана?

Ами, доколкото може да се използва тази метафора, очевидно е основната бълха, разбира се, с цялото ми уважение, въпреки негативите, които натрупа министър Румен Петков, нали, за да мога да го оприлича на бълха, но все пак това е една българска, така, поговорка и затова нека ми бъде простено, но той е основният заподозрян, всъщност той е този, който трябва да понесе политическата отговорност заради това, което става в МВР, и което е видно не само в България, това е видно и в Европа, и ние не можем да се правим, че такъв проблем не съществува или че той не е достатъчно сериозен и дълбок, за да можем да казваме -не, всъщност не е кой знае какво нещо и ние можем да си продължим по този начин.

А кои са другите бълхи според вас? Трябва да кажем на слушателите, че използваме. . .

Разбира се, критики повече или по-малко могат да се отправят и към някои от другите, някои други ресорни министри, но аз не се наемам да бъда съдник на тях.

Трябва да уточним за слушателите, че използваме метафората на председателя на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов изразена по време на вчерашните разисквания по искането за оставка на кабинета, ако се чудят за какви бълхи и какъв юрган си говорим сега с вас.

Да, правилно уточнение, защото действително тези, които не знаят, доста, така, ще се учудят на нашия разговор.

Кажете, професоре, НДСВ ще се съгласи ли на предложение партньорите да си сменят ресорите в правителството?

Всичко това е въпрос на едни политически разговори, които биха могли да бъдат водени между ръководството на политическите формации. Мен ми е трудно да прогнозирам, аз лично не участвам в такива разговори, за да имам поглед върху тях.

И все пак чисто по начина на работа смятате ли, че е разумно примерно един ресор като здравеопазване да попадне в чужди ръце, един ресор отбрана да попадне в чужди ръце?

Какво означава чужди ръце? Тук няма чужди ръце, все са български ръцете, така че ние няма да. . .

В ръцете на друг коалиционен партньор в управлението.

Не, в това не би имало нищо особено страшно и нищо особено шокиращо. . .

И все пак. . .

Ние бихме могли да представим добри кандидатури, струва ми се, за всички министерства, а предполагам, че и нашите партньори имат подобно самочувствие.

И все пак, когато остава малко повече от година до края на това управление, разумно ли е такава смяна на ресорите?

Аз лично не съм голям привърженик на много резките ходове в едно управление, още повече когато е превалил вече отдавна половината мандат. Едва ли това ще доведе до нещо особено положително в оставащата година, година и два- три месеца до свършването на този мандат. Така че резки ходове аз лично не бих препоръчал, доколкото някой би ме питал изобщо, но не изключвам да има и подобни промени и може би, така, този разтърсващ скандал ще даде повод да се извършат някои от промените, за които вие говорите.

Професоре, понеже вие сте известен с това, че често говорите с метафори, когато има буря в управлението, кажете какво е времето в коалицията с днешна дата?

Ами, разбирам, че нашите коалиционни партньори не изпаднаха в особен възторг от нашето поведение, но аз смятам, че това е едно принципно и последователно и национално отговорно поведение. И вероятно и самите те си дават сметка за това. И затова едва ли толкова сериозно ни се сърдят за нашето поведение. Аз смятам, че нашето поведение е колегиално поведение, лоялно поведение, защото в крайна сметка лоялната позиция е да покажеш на партньора си, че греши, когато той греши.

Добре, не използвахте синоптични термини.

Ами може би за да не се повтарям.