Г. Марков: Нужна е нова Конституция и пряк избор на състава на КС
Г. Марков: Нужна е нова Конституция и пряк избор на състава на КС / снимка: БГНЕС
Г. Марков: Нужна е нова Конституция и пряк избор на състава на КС
67197
Г. Марков: Нужна е нова Конституция и пряк избор на състава на КС
  • Г. Марков: Нужна е нова Конституция и пряк избор на състава на КС

За първи път след 25 години демокрация с вчерашното си решение по казуса „Пеевски" Конституционният съд на практика умъртви основния закон, защото безпрецедентно отказа конституционно правосъдие. Това коментира в интервю за Дарик бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него вчерашното решение далеч надхвърляло личността на Делян Пеевски, когото Марков нарече „лидер на ДПС и БСП".

България има нужда от нов „14 декември" и както софиянци през 1989-та свалиха Член Първи от Конституцията (който провъзгласяваше ръководната роля на БКП), сега те трябва да поискат нов основен закон и пряк избор на членовете на Конституционния съд, заяви още бившият конституционен съдия. Според Георги Марков не може БСП и ДПС да се опитват да управляват с гласовете, спечелени основно в райони като Разград и Търговище. „Има си хора, които харесват Орешарски, нека правителството заседава извън София - там, където обичат премиера", коментира още бившият конституционен съдия.

Нахалството на парламента е, че не освободи Пеевски веднага след това, позволи му да бъде в двойно качество, което нашата Конституция забранява и като крайна мярка в такива случаи основният ни закон предвижда Конституционният съд да прекратява предсрочно мандата - нещо, което той отказа да направи. Това е отказ от конституционно правосъдие. И оттук нататък България в навечерието на 25-тата годишнина от демократичните промени трябва коренно да промени конституционния си модел, в това число да разпусне сегашния КС, никога в него да няма парламентарна квота и той да бъде избиран пряко от българските граждани. Иначе ще се въртим в този омагьосан кръг, една съсипана отвсякъде държава. На България й трябва нов 14 декември, трябва отново българските граждани да поемат нещата в свои ръце, имам предвид най-вече софиянци - така, както го направиха на 14 декември 1991 г. Софиянци свалиха член 1 на Конституцията от 1971 г. Сега те трябва да искат нова Конституция, изцяло мажоритарни избори, преки избори за висши магистрати.

Казвате всичко това, но пък не са малко и гласовете, които припомнят решенията на КС от миналото - и това за партия ДПС, помним коментарите около казуса, който беше поставен пред КС във връзка с възможността на Симеон Сакскобургготски да бъде президент. Категорично ли смятате, че в момента прозира влияние?

В КС, разбира се, е имало лобита по простата причина, че част от конституционните съдии се назначават от президента, който е ярка политическа фигура и от парламента, който е еманация на политическите партии. Никога досега обаче КС независимо от съставите, в които е бил, не си е позволявал такава пристрастност партийна, че да направи отказ от конституционно правосъдие, да направи отказ да приложи Конституцията. Казвате за делото за Царя - да, седем на пет гласа, но имаше мегдан за тълкуване какво е да си живял в последните пет години в страната. И понеже говорите за Симеон Втори, понеже напоследък беше тръгнал да ни дава съвети да не протестираме, не да се задава въпросът „Кой назначи господин Пеевски?", защото кой да го назначи, ами той е лидер на ДПС и БСП, защото той държи парите, въпросът трябва да бъде към българския Цар: защо той го наложи. Какви качества имаше господин Пеевски, че още невръстен оглави младежката организация на НДСВ и тръгна без житейски опит, трудов стаж и необходимото образование по различните стълбици на властта. Но не е господин Пеевски в случая виновен в нещо. КС отказа да приложи Конституцията. Това е безпрецедентно. Няма друг изход, освен разпускане на този КС, защото в него има много тежки привърженици не на БСП, а на комунистическата партия. Председателят на съда е човекът, който е написал за Народния съд, че е справедлив. Заради идиотските грешки на парламентарната група на някогашното ОДС, което беше наказано от избирателя, не стана Петър Стоянов председател на съда, а стана този човек - Токушев. Но вече ГЕРБ да си сърба попарата, защото ГЕРБ и президентът на ГЕРБ сложиха в КС приближени до БСП.

Винаги когато стане дума за прилагане на законите в България, за тълкувания на основния закон, тезата е „колкото юристи, толкова мнения".

Да, тук обаче въпросът въобще не е юридически. Няма място за мнения. Има само да се провери една фактическа обстановка и да се приложи конституцията. Това, което направи този същия КС с изборите беше най-тъжният ден в българската демокрация. Защото той позволи да се опорочи и малкото, което българската демокрация беше достигнала, а то е в предизборния ден да няма политическо говорене. И оттук нататък представете си какво ще бъде в предизборния ден. Българските институции в момента не функционират, Конституцията отвсякъде е пробита и трябва нов правов ред в България. Ако не, ще си се въртим в този кръг още 25 и повече години, изход няма да има. Ние излъгахме един път ЕС, че сме готови за влизане с едни смешни поправки в Конституцията, с които имитирахме реформа на съдебната власт, нищо не се случи. Ето го резултата 25 години по-късно - световни шампиони по публични убийства, нито едно разкрито, нито един човек в затвора; световни шампиони по корупция, разпад на партии, разпад на парламент. Това е България на 25-тата годишнина от демокрацията. Тази Конституция беше почти мъртва още като се роди, сега я доубиха. С такъв основен закон ние няма да можем да вървим напред. Пак казвам, трябва пряк избор на ВСС, на КС и на висши магистрати. Това, което става в България, е повече нетърпимо. Тази промяна на вота... Загубилите изборите се държат като победители, размахват пръст на победителите и са тръгнали да управляват България. С кого? С гласовете в Разград, Търговище... Моите уважения към тези гласове, но те не са извършили промяната в България, София извърши промяната, софиянци излязоха на улицата, а не сега 25 години да ни се качват на главата. Има си хора, които харесват господин Орешарски, харесват това правителство. Да си го вземат! Халал да им е! Никъде не е казано, че Министерският съвет трябва да заседава в София. Да заседава в Ловеч, Разград, Търговище - там, където го обичат.

Знаете обаче, че промяна дори само в основния закон, да не говорим и за нова Конституция, изисква сериозно съгласие и мнозинство. Сам знаете, че в българското общество в момента, а и на политическия терен няма никакви признаци, че може да се води диалог.

Да, обаче има едно съгласие. Виждате, че когато става дума за интерес на партийните централи, в България се появява единствено съгласието. В момента има много тъжен консенсус между всички политически сили в парламента и тези, претендиращи да влязат в следващия парламент, наричайки се дори реформатори, има абсолютно съгласие по това да няма мажоритарни избори. Без референдум най-тъпият човек в България разбрал, че преобладаващата част от българските граждани искат мажоритарни избори, искат да знаят, че гласуват за личности, да имат връзка между избрания депутат и този, който го изпраща там, да се знае, че няма да има повече анонимни депутати, няма да има изказвания и тъпотии от тези един депутат от ГЕРБ, мисля, каза да се налага данък върху пенсиите и такива лудости. Не може четири години да стоиш в парламента и никой да не те знае. Но по този въпрос имат консенсус - не искат мажоритарни личности, не искат да се избират личностите, защото никой от партийните централи не е гарантиран, че ще влезе. България е в безпрецедентна криза. Тя не е само икономическа, духовна и така нататък. Тя е тежко институционална и вече стана и партийна. И ние нямаме партия, която ако сега има избори, да спечели дори 1 млн. гласове. Тези партии продължават да искат те да се възпроизвеждат, ние да им редим листите, да им подреждаме вътре. Ама хората не искат да гледат листите, искат да избират личности. Това е единственото нещо, което в момента може да освежи донякъде модела. Но тук има консенсус да няма такива избори. И се намират аргументи - ама не бил дозрял българинът....

Като говорите, че всички партии нямат интерес това да се случи, предполагам слагате в това число и ГЕРБ, които действат доста импулсивно.

Да, разбира се, те ГЕРБ спечелиха едвам един милион гласа на последния вот. Сега няма да го докарат и до толкова. Но аз оправдавам поведението на ГЕРБ. Защото каквато и партия да е ГЕРБ, тя е победилата на изборите партия. За първи път в една парламентарна държава не се отреди по вота на българския народ, не по симпатии, председателското място на парламента на ГЕРБ. Дори в началото на демокрацията, когато се извърши първото предателство, първото преструктуриране на парламента и се направи правителството на Беров между БСП, ДПС и отцепниците от СДС, въпреки това, беше спазен свещеният глас народен и божий и председателското място, след като беше свален Стефан Савов, все пак беше дадено на СДС в лицето на Александър Йорданов. ГЕРБ трябва да бъдат безмилостни в поведението си към управляващите в момента. Не одобрявам стоенето им в парламента въобще, дето ги броиха един ден там като дивите зайци. Просто вън. Вие с тези хора, които промениха закона и иззеха правомощия на държавния глава, за да си сложат своя лидер за шеф на ДАНС, да размахва пръста на опозицията, вие нямате работа с тези хора. И аз ако съм на мястото на Борисов, ще свикам посланиците от ЕС да им кажа „Господа посланици, ние повече до българския КС няма да пускаме искания и жалби, защото той отказа да приложи конституцията. Този КС е мъртъв за нас като опозиция".

Едва ли обаче цената, която трябва да бъде, е разрушаването на парламентаризма - нещо, което наблюдаваме през последните дни.

Той се саморазруши. Какъв парламент, в който двете партии, които се напъват да ни управляват, нямат кворум? Едните ходят да пият бира в Брюксел и парламент няма. Никой не го е разрушил - нито е дошъл някой да го запалва, нито някой да го атакува. Хората си манифестират, смеят се и гледат сеира. Парламентът в България се саморазруши. Българските политически партии го разрушиха в последните десет години със своето поведение и със своето безхаберие.