Емануил Йорданов: Лошите практики са заразителни
Емануил Йорданов: Лошите практики са заразителни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обявяването на Делян Пеевски за престъпник е твърде прибързано, такова мнение изрази в ефира на Дарик в предаването "Реактивно" бившият вътрешен министър в кабинета „Костов" Емануил Йорданов.

По думите му и правителството на Пламен Орешарски демонстрира за пореден път, че важни промени в държавата се правят набързо.

Целия разговор с Емануил Йорданов може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Излишно е да ви питам дали сте бил изненадан от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, малцина са тези, които не бяха изненадани. Може би само тези, които са взели това решение и са го занесли в Народното събрание.

Не зная дали и те не са били изненадани. Действително, новината отекна много силно, но мисля, че реакциите към този момент са твърде пресилени. Според мен, това, което би трябвало повече да ни притеснява са промените в сектора „Сигурност"-структурните промени и начинът, по който те са извършени. Назначаването на Делян Пеевси е просто следствие от тях.

Да, но масовото недоволство дойде от там-защо точно тази фигура. За него се говори малко в публичното пространство, но доста повече извън официалните трибуни. За този човек има много съмнения, включително имаше уволнение като заместник министър, да не говорим, че не се крие факта, че той няма опит в МВР, ДАНС като стаж зад гърба си.

Тези неща биха могли да ни притесняват, но не мисля, че трябва да се отнасяме към него като към престъпник. Някои от мненията откровено намекват за това. Все пак става въпрос за човек, който малко хора познават и към този момент едва ли биха могли да кажат нещо по-конкретно за него. Аз съм по склонен да изчакам първите му действия, да видя как ще ръководи ДАНС и дали ще помисли за някакви допълнителни законодателни промени, които да изиска през Министерски съвет от Народно събрание, за да можем тогава да говорим за конкретни неща. В момента ние говорим за съмнения, някакви мнения, виждания на определени хора.

Някак не можете да ме убедите, че ако днес бяхте вътрешен министър с охота бихте подкрепил едно подобно назначение за шеф на ДАНС.

Не става въпрос да го подкрепям. Може би в мен заработва адвокатският рефлекс в този момент.

Някой, докато не е осъден, не е престъпник.

Виждам един човек, който е атакуван, така както Чакъра е бил атакуван с гранитомет-ако трябва да влезем в някаква символика. Ако зависеше от мен, сигурно началникът на ДАНС щеше да бъде друг.

Затова ви питам. От една страна-липсата на конкретен професионален опит в тази сфера, няколко месеца е бил следовател. Помним влизането му, излизането му от изпълнителната власт, после влизането му в Народното събрание. Един млад човек, който зад гърба си няма този опит, най-малко в този сектор „Сигурност" и това, в комбинация със съмненията, може би прави и логична реакцията на обществото. Не знам за вас доколко това е приемливо. Вие по-предпазливо подхождате.

Не искам да бъда краен в оценките си при положение, че говорим за човек, който аз не познавам лично. Действително той няма професионален опит в сферата на сигурността, но в същото време категорично може да се каже, че има политически опит, защото е бил зам. министър и народен представител.

И нито един път не се изказа в миналото Народно събрание, което винаги правеше впечатление. Чухме го тази година на един митинг на ДПС, за първи път.

Получава се странна комбинация-министърът на вътрешните работи, който както разбрахме ще бъде и вицепремиер, не е политик, а е човек, чиято професионална биография е свързана изцяло със службите. В същото време шефът на ДАНС е политик, но няма нищо общо със службите.

Странно е.

Ето това не е ли също проблем, защото от министъра на вътрешните работи се очаква да задава обща концепция на онова, което трябва да се случва в сектора? И наистина, там е по-добре да е политическа фигура, а не човек от службите, помним такива случаи-ходеше един министър, главният секретар на мястото на престъпленията.

Предишният министър, вероятно се вживяваше в ролята на главен секретар и любимото му занимание беше да кръщава акции с най различни имена, каквито му дойде на ум, влизаше малко в ролята на Братя Грим.

Не знам дали чухте съобщението на Пламен Орешарски, въпреки че той беше казал, че няма да имаме силов вицепремиер, но стана ясно, че Цветлин Йовчев ще бъде и вицепремиер, ще получи този пост, ще има структурна промяна в правителството. Много набързо стана всичко и като законова промяна в сектора „Сигурност", мастилото още не е изсъхнало в Държавен вестник с промените в закона за ДАНС, пък клетвата е положена в Народното събрание.

Ако карат така, мастилото няма да може да изсъхне въобще през целия мандат. Другото притеснително нещо в случая е, че говорим за твърде сериозни неща, които се правят с някаква невероятна скорост и без необходимото обсъждане. И ако БСП и ДПС си мислят да управляват като ГЕРБ, само че на по-високи обороти, мисля че е много възможно да свършат по същия начин, по който свърши ГЕРБ.

Даже в по-кратки срокове?

Трудно ми е да се ангажирам със срокове, защото в България става всичко и от времето, когато нашето правителство за първи път успя да изпълни мандата, вие виждате, че всяко следващо правителство беше отново с пълен мандат, без последното, на което му липсва половин година.

Вие виждате ли нещо различно, освен оставка като вариант на изход или не мислите, че някой би променил решението на управляващото малцинство?

За да бъде взето по този начин решението, очевидно никой няма намерение да го променя. Аз не мисля, че хората, които са взели това решение са имали представа каква ще бъде обществената реакция и очевидно тази реакция е била пренебрегната. В случая, на господин Пеевски, ще му бъде много трудно, защото той беше атакуван на секундата като се чу новината. Очевидно е, че ще работи под много сериозен натиск и единствено от него зависи дали ще успее да промени общественото мнение в своя полза или ще се наложи по някакъв начин да се оттегли.

Не виждате това да се случи на самия старт.

Не.

Дори ако обществената енергия демонстрира голяма солидарност- каузата срещу избора на Пеевски.

Трудно ми е да си помисля, че Народното събрание утре ще прегласува решението си, още повече не съм виждал закона в окончателния му вид, все пак той днес е обнародван в Държавен вестник, доколкото разбрах.

Изигран ли беше президентът по някакъв начин, приеха се един промени набързо, имаше някаква уговорка депутатите да се съобразят с текстове от закона? Като страничен наблюдател ви питам.

Не, не мисля. Според мен, тази функция на президента е напълно излишна. Във времето, когато аз бях министър, всички директори на национални служби плюс главният секретар на МВР се назначаваха с указ на президента, естествено преди това имаше решение на Министерски съвет. Не мисля, че президентът Стоянов, по онова време е имал някакъв интерес от това да издава подобни укази.

Не, аз гледам на указа като опция, не толкова като вето, по-скоро като стъпка, която би могла да контролира решението на Народното събрание или не толкова да контролира, но да даде знак ако те не съвпадат с онова, което очаква обществото. Защото така парламентът като последна инстанция гласува ,клеха се... Да, ще носи отговорност, но...

Знак можеше да бъде даден с връщане на закона в Народното събрание за повторно обсъждане На практика доста бързо беше издаден указът за обнародване на закона, така че не може да говорим за някакъв последващ контрол от страна на президента.

Дори и след като той обяви, че свиква консултативен съвет, доколкото знам отказа участие в церемонията по рязането на лентичката на Дунав мост 2. Но вие лично не очаквате целият този избор да се отрази на един път на политическата ситуация в страната-доверието в правителството?

Правителството е съвсем в началото на своя мандат и от него се очакват други неща, никой не е очаквал от това правителство, водено от един добър икономист да тръгне на първо място да разгражда МВР и заедно с него споменът за Цветан Цветанов, а в същото време това, което наистина очакват хората-по ясни стъпки в посока икономически растеж, укрепване икономическия растеж на страната като че ли остава на по-заден план.

Самоубива ли се БСП, мнозина днес използваха тази дума?

Твърде силен израз, но ако работата продължи така, както е първите седмици не може да се очаква нещо кой знае какво, защото се вижда, че няма никакво значение мнението на опозицията, отделен въпрос е, каква опозиция би могла да бъде ГЕРБ, защото те използват в парламента някакви махленски остроумия, а в същото време няма един съдържателен политически спор, няма реален опонент на решенията, които се вземат. Когато убеждаваш хората, че нещо направено от правителството не е добро, ти трябва да изложиш аргументи в тази насока.

ДАНС, с шеф Делян Пеевски, колко големи щети може да нанесе с правомощията, с които вече новия закон натовари агенцията.

След като три години и половина Цветанов водеше МВР, мисля, че след него никой не би могъл да ни направи впечатление.

За по-големи щети и беди в сектора „Сигурност". Не е ли знак за реваншизъм всичко това или заявка? Някои казват, че човекът, който до вчера беше техен партньор, днес го сложиха да ги гони-бившите.

Довчера се говореше, че под ръководството на Цветанов и Флоров, ГДБОП е била превърната в машина за справяне с неудобни политически и икономически опоненти. Сега би трябвало, на базата на подобни изявления, да се очаква една пълна ревизия на работата на ГДБОП, да се види какво точна е свършено. На първо място би трябвало да се с най-шумните арести, за да се види на каква фаза са наказателните производства.

Кои са най-шумни, да ги припомним.

Множество са. Първото, което ми идва на ум е случаят с бившия министър Николай Цонев. Три оправдателни присъди при една знаменита фраза , останала в историята: „ Ти си абсолютен престъпник". Това е един от най-ярките примери, но в никакъв случай не е единствен. Има много други неща, които са известни на по-тесен кръг от хора, не са ставали публично известни, не са станали достояние на медиите. Наскоро във вестник имаше един голям материал, който описваше подобни дела, насочени срещу представители на едрия бизнес в България-всичките до едно завършили катастрофално.

Има ли кой да се страхува и кой трябва да се страхува от Делян Пеевски, пък от друга страна. Той много говореше за страхуването, как „ГЕРБ ни страхували" и сега и се чудим тук, кой трябва да се страхува от Делян Пеевски, според вас?

Длъжността си е такава, че някой да се страхува конкретно от нея.

Има си правомощия тази агенция.

Разбира се, че има правомощия, но но не става въпрос за правомощия, които сами по себе си могат да доведат до някакъв краен резултата. Половината от агенцията е контраразузнаването-там не виждам кой трябва да се страхува и от какво. Става въпрос за една дейност, която е създадена в полза на държавата и е свързана с набиране на информация, най вече. Що се отнася до компетентността на ГДБОП, всичко зависи след това от прокуратура и съд. Да не говорим за това ,че никой не си помисли, когато променяха закона, аз не съм виждал да има някаква препратка към наказателно процесуалния кодекс, в момента разследващите полицаи, които са в ГДБОП, нямат никакво отношение към наказателния процес.

Това трябва да му бъде обърнато внимание. От това, което говорите, да разбирам ли, че по скоро опасенията са ви са от законовите поправки, които така набързо бяха изгласуваони. Мислите ли, че законът изкова пост за конкретен човек бързо беше свален изискуемият стаж, разни прекроики, свързани с шефското място

Очевидно е, за съжаление не е за първи път, многократно е правено това в България. Крайно време е да се отучим, но не се получава. Лошите практики са заразителни. Много лесно е да критикуваш, когато си в опозиция, в същото време се оказва, че когато вземем властта сме склонни да допускаме същите грешки, които са допускали предишните. И ако за ГЕРБ беше обяснимо, защото те нямат никаква историческа памет, те мислеха, че светът е възникнал в момента, когато Бойко Борисов е станал главен секретар на МВР. БСП е партия с над 100 годишна история и и трябва да има малко повече памет и да я използва пълноценно.

Грешка ли беше днешният избор?

Бъдещето ще покаже, но първите реакции не вещаят оптимизъм.