ЕК няма да пише нов доклад за България през тази година
ЕК няма да пише нов доклад за България през тази година / снимка: DarikNews

Европейската комисия ще изпрати през декември в България и Румъния нови мисии, които да проверят как страните се справят с поетите ангажименти във връзка с членството им в Съюза, каза в интервю за Дарик говорителят на комисията Марк Грей. Според него тази година комисията няма да прави доклад за България, а междинни ще има в началото на следващата.

Ето какво още каза Марк Грей в интервю за Дарик:

Видях твърденията, че подготвяме доклад, който да бъде оповестен през ноември. Това не е вярно. Комисията няма намерение да издава доклад за финансирането през ноември. Второ, както сме казвали няколко пъти, възнамеряваме да направим междинен, технически доклад. Това ще стане след мисия през декември. Така че в началото на следващата година ще имаме междинен технически доклад. Намеренията ни са след това да изготвим голям доклад, който да бъде публикуван следващото лято.

Можете ли да кажете кога ще бъде?

Не, не мога. Междинният доклад ще бъде през януари или най-късно в началото на февруари. Не се знае обаче кога ще бъдат публикувани летните доклади.

Известни ли са някакви резултати от проверките на Комисията в България досега?

Мога да кажа, че очевидно се върши много работа и от българските власти, и от Комисията. От началото на миналата година работим конкретно с три фонда – САПАРД, ФАР и парите, свързани с пътната агенция. Продължават проверките и одитите, свързани с тях. За всеки от тях има различни срокове и аз не мога да дам една обща картина, тъй като те са различни. върши се много работа. Някои от сроковете са много кратки, например за парите по САПАРД. Крайният срок там е ноември, което е много скоро. На този етап обаче не мога да влизам в подробности. Когато нещата се изяснят и ние имаме по-добра оценка на ситуацията, в подходящо време ще бъде направено съобщение.

Има ли надежда да се удължи срокът на програма САПАРД за България?

Както казах, не мога да коментирам отделни случаи. Знаем за това искане. Компетентният комисар и службата му ще работят по въпроса и те ще направят съобщението. Но докато говорим за парите, не трябва да забравяме, че има нужда от промени и в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.