Допълнителни 200 000 МВтч идват от пети блок на АЕЦ “Козлодуй”
Допълнителни 200 000 МВтч идват от пети блок на АЕЦ “Козлодуй” / снимкa: Sofia Photo Agency

 Сблизо две седмици по-рано завърши плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик радио изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов. Блокът бе включен в паралел с енергийната система на страната, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

В момента "Козлодуй" работи с един блок, само шести. Ще издържи ли на лятната консумация на ток? Нали е в ремонт, който трябва да свърши.

Да.

Някъде през юли трябваше да свърши, до края на месеца.

Ще ви коригирам малко и с това ще започна. На мен ми е изключително приятно да използвам вашето студио, за да поздравя персонала на АЕЦ "Козлодуй", моите колеги. Да им благодаря за изключителната работа, която свършиха. Снощи, в 21.00 ч. пети блок беше включен в паралел 13 дни по-рано от предвидения график и това е най-голямото постижение, най-добрият резултат като продължителност на ремонтна кампания за всички централи, експлоатиращи ВВЕР 1000. Четиридесет и два дни продължителност на ремонт няма нито в Русия, нито в Украйна, нито в Чехия.

А трябваше да бъде 2 месеца?

Трябваше да бъде 55 дни по график, така че ние го включихме 13 дни предсрочно.

А защо направихте това усилие? Застрашена ли е България във върхови при месеци с върхова консумация, би трябвало лятото, когато работят много климатици да е такъв период, да се налага режим?

По принцип последните години се забелязва един летен пик, не толкова голям, колкото зимния, в потреблението на електроенергия. Това според мен доказва и ръста във възможностите на българите. Имаше, така, необходимост НЕК-а от по-голямо количество електроенергия през летния период. Опитахме се, в крайна сметка това най-вече е в полза на АЕЦ "Козлодуй" - по-голямото по-кратките ремонти са по-голямо количество електроенергия, която се произвежда, а допълнителното количество електроенергия ние даваме на свободния пазар, не на регулирания. Това са допълнителни приходи за централата, така че дружеството има полза. В момента сме предоговорили графиците за ремонт и на шести блок и с този по-раншен пуск на пети ще обезпечим до 22 август работата и на двата хилядника, така че максимално да удовлетворим нуждите на НЕК.

До 22-и, а на 22.08. затваряте.

На 22.08. спираме шести блок за ремонт. Планов годишен ремонт.

Трябва да свърши до зимата.

Ами, той също е предвиден за по първоначалните ни планове, в бизнес плана 55 дни да продължи ремонтът. Аз се надявам, че той също ще бъде. . . този срок ще бъде съкратен.

Тоест до средата на октомври би трябвало да свърши?

Предполагаме. Намеренията ни са в самото начало на октомври вече шести блок, ако всичко е нормално, да бъде въведен отново в работа и зимните месеци, последните три месеца от тази година до април месец догодина двата блока надявам се да работят безаварийно и да обезпечават необходимото Количество.

Всяка година ли трябва да се правят такива ремонти, които изваждат блоковете за. . . между един и два месеца от експлоатация?

Всяка година трябва да се правят. Това е задължително поне по този тип гориво, който използваме в момента. Има такива възможности за в бъдеще. Така или иначе ние достигаме вече граничните стойности на възможност за производство на електроенергия от тези блокове при това състояние, с това гориво и с тези изисквания, регламентни, за ремонтни кампании. Работим усилено и производителите на ядрено гориво работят в тази насока - за обезпечаване на гориво за 18-месечни кампании.

На година и половина ремонт?

Да, на година и половина ще бъдат ремонтите и ще има един период цяла година нито един от блоковете няма да се спира за ремонт.

Всъщност вие отворихте думата за горивата, та да обясните разликата между тях. Какво е това гориво, с което сега изкарваме една година, а казвате, че може да вземем друго гориво, с което да се изкарва година и половина, а ваши критици в продължение на десетина дни пък разказваха, че всъщност използвате едно гориво, което е и опасно.

Значи, нашите критици, нашият критик.

Той е един.

Да, той е един.

Бивш служител на централата.

За съжаление един добър работник.

Георги Котев, ядрен физик.

Да. Добър наш работник.

Той твърди, че вместо свежо ядрено гориво се използва рециклирано и в това вече.

Да.

Имало и далавера.

Да.

Значи, да обясните тия ядрени горива какви са разликите между тях. Сам отворихте дума за между 12 и 18 месеца. Защо не взимаме от това за 18 месеца?

Значи, това е друг въпрос. Осемнадесетмесечна кампания все още, няма апробирано гориво за осемнадесетмесечна кампания. Там се изисква по-голяма дълбочина на изгаряне.

Няма апробирано къде - в България.

В Русия е производство. В Америка има, изпробвани са такива осемнадесетмесечни кампании. Има и някои проблеми в тези кампании, но тепърва въпросът ще се решава, ще се решават и проблемите, които възникнат.

Проблеми, свързани със сигурност или.

Не, с все пак с продължителността на работа на блоковете, все пак 18 месеца без ремонт това си е съвсем друг подход към ремонтните кампании, за да може. . . не е въпросът само в горивото. Все пак там си има и много друго оборудване, което работи, и то трябва така да бъде подготвено в. . . по време на ремонта, че да издържи 18 месеца без спиране.

Всъщност сега какво се получава - в седмицата, в която този човек ви атакуваше, че вие търсите как да минете по-тънко, да вземете някакво по-евтино гориво, вие казвате, че всъщност планът на централата и вие като директор е да се вземе по-добро свежо гориво от това, което използвате?

При всяко положение, но това едва ли ще бъда аз изпълнителният директор, който ще бъде въобще преминато на такава кампания. Този процес продължава дълго и през следващите 3-4 години не можем да очакваме такъв вариант. Въпросът за горивото, за което господинът споменава, че купуваме рециклирано гориво. Първо, аз не мисля, че рециклираното гориво ще бъде по-евтино. Аз не зная каква му е цената, когато ни бъде предложено, когато Русия стане готова да продава рециклирано гориво за.

Това е рециклирано, аз четох, от ядрени ракети се взимало. Вярно ли е?

Не, значи, рециклираното гориво се получава. . . Сега, какви са допълненията, технологията на допълненията към това, което е отработило вече като гориво, не зная как се получават, но това е гориво, което използва отработилото гориво от малкия реактори ВВЕР 440, които има и в Русия да работят, и това гориво се преработва, отделят се елементите, които не са необходими, и се създава нова субстанция от ядрен материал, делим ядрен материал - уран, но в него, при условие че това гориво е работило вече в активна зона, се получават и изотопи на урана, които в свежото ядрено гориво не присъстват. Това са четни изотопи.

И какво, като се получат? Опасно ли е?

Не, няма никаква опасност. Проблем създава единият от изотопите, но той го създава с, така, работата със самото гориво, преди да бъде поставено в реактора.

И това казвате, не е по-евтино или не знаете?

Не мога да кажа каква е цената, защото не я зная, никой не е предлагал.

А руснаците го правят.

Те го правят от доста време правят рециклирано гориво за РБМК, за тези реактори чернобилски тип, които работят още.

Които ние нямаме обаче.

Ние нямаме такива.

Тоест вие казвате в Русия няма даже такова гориво, което да става за нашите реактори, рециклирано?

Не, ако трябва да сме пределно точни, в момента на един от блоковете, втори блок на Калининската централа в Русия, който е с ВВЕР 1000, вече трета година вървят експериментите за преход към използване на рециклирано гориво. Още не е минал пълният цикъл, след четири години нормално при тези преходи се минава изцяло на новото гориво, и когато завърши преходът, ще се направи анализ как е поведението на горивото, какви са резултатите и евентуално тогава могат да лицензират възможността за износ на такова гориво зад граница. В такива условия. . .

Тоест те руснаците, ако искат да го изнесат за България, могат да го направят само контрабанда, това обяснявате вие?

Изключено е някой производител на ядрено гориво да прави контрабанда.

То няма друг начин.

В момента, в момента така биха могли да го направят, но за мен това е абсурдна теза.

Сега, обаче, как ще ги хванем ние, при положение че става дума за все пак, от това, което обяснявате в момента, не съм сигурен какво ви разбраха нашите слушатели, това е толкова сложно .

Много е трудна темата за разглеждане.

Има ли кой тук да го провери и да се види тия дали покрай свежото не дават, даже не нарочно и не както твърди този Котев, че е далавера, ами да ни го пробутат, без да разберем.

Има такава възможност, понеже аз ви казах, че има изотопи на урана, които не присъстват във свежото ядрено гориво, има си специални прибори, с които може да се установи наличието или отсъствието на такива изотопи. Ние в момента се мъчим да обезпечим такива независими лаборатории, които да изпратят свои специалисти.

В момента вие го правите със собствените си лаборатории и със собствени прибори.

Не, ние по принцип досега не сме правили такива замервания, защото на нас не ни минава през ума, че може някой да ни предлага не такъв продукт, какъвто ние купуваме. А контролът се извършва от нашия контрол и от международната агенция само за изотопа на уран 235, който е това гориво, което създава, произвежда електроенергията в атомните централи от нашия тип.

Тоест сега вие всъщност за първи път ще направите проверки по линия на МААЕ, международната организация за атомна енергия.

Чрез тяхно съдействие се опитваме. Това е, въпроса го решава нашата Агенция за ядрено регулиране, защото при такъв сигнал те са длъжни да направят такива проверки.

Докога има купено гориво в България?

Ами, ние последните две години все пак успяхме, понеже имахме и повече средства, в добро финансово състояние беше дружеството, си купихме за една година напред гориво, т.е. в момента разполагаме с това гориво, което ще обезпечи работата на блоковете до 2009 г., и още по една кампания на двата блока от 2009 до 2010 г. Имаме, разполагаме с такова свежо гориво.

Тоест за две години напред, повече от две години напред има свежо гориво?

Да.

Което сега ще си и проверим по линия на МААЕ вярно ли е свежо, за да се спре.

Да, да, има свежо, което сега сме го получили, и има свежо ядрено гориво, което стои в нашето, нашия склад, в който съхраняваме свежото гориво, от миналата година.

А като стои две години, извинявайте за, така, моята некомпетентност, но сигурно много хора си казват.

Горивото, горивото остарява. Не, не, не, горивото остарява в реактора. Там, като започне да изгаря, намалява концентрацията на този делим, делящ се изотоп и така горивото остарява до един момент, когато вече става неефективно и ние го изваждаме.

Още за сигурността. Сега идвате и се похвалвате, че 13 дена по-малко сте ремонтирали.

Да.

И със сигурност някой си мисли - тия са претупали работата. Сега, за да печелят, да продават, понеже може и да спре токът, защото сега върхова консумация има и за да няма проблеми. Като се прави по-бързо, не става ли това за сметка на сигурност?

В никакъв случай не става за сметка на сигурност. Това става чрез по-голяма ефективност в организацията на работата. Ние включваме и на тримесечие, на трисменен график работим и в ремонта, а това дали сме претупали ремонта или не ще го докаже предстоящата кампания, как ще работи. Ако блокът работи безаварийно, както и миналата година работеха през цялата кампания след зареждането, това означава, че ние не сме претупали ремонта, а сме го направили качествено.

Имате ли вече отговор от ДАНС откъде тръгна слухът за радиоактивност от централата?

Нямаме отговор, но аз се надявам, искрено се надявам, защото аз определено смятам, че това е кампания, целенасочена, и първият, и вторият случай, да бъдат намерени източниците или хората, които стоят, или организацията, която стои зад тази кампания. Това е вредна.

Убеден сте в организация?

Да, аз съм убеден.

Убеден сте, че е създадено нарочно, а не, така, един казал, друг.

Ами, аз съм убеден, защото си имам своите аргументи. Просто имам достатъчно аргументи. В момента, последните две години, не че защото аз съм бил изпълнителен директор, поведението, аргументите, които АЕЦ "Козлодуй" дава за българската енергетика - стабилност, увеличаващо се производство, безаварийно производство, екологично чисто производство, това са факти, никой не може да ги оспори. Това са много силни аргументи в полза на атомната енергетика и в полза на строителството на "Белене", и в полза на разширяването на АЕЦ "Козлодуй" със седми и осми блок. Противниците, понеже, ако оставят тези аргументи да говорят в полза на атомната енергетика, те ще загубят, започват да пускат слухове и започват. . . Това обвинение, второто, то не е слух, защото човекът, така, със собственото си име и образ го изнася, но това са много сложни, много сложна е материята, обвиненията се дават лесно, но е много трудно.

Добре де, ама той, за да ги изнася, той не е бил там, като идва това гориво, той къде го е проверил какво това, горивото, кой му е казал, това някой отвътре му е казал?

Не, той допуска, той допуска, че е такова горивото, на базата.

Ама, то трябва, за да ти мине през акъла тая работа, трябва някой да ти каже нещо.

Ами, понеже е ходил по симпозиуми, пращали сме го човека, влагали сме инвестиции в неговото развитие, ходил е по симпозиуми, слушал е лекции, че Русия разработва рециклирано гориво, и е тръгнал да си обяснява един факт, който по принцип е верен в неговото твърдение, за продължителността на кампанията, почва да си го обяснява по съвсем неправилен начин.

Чий е интересът от тези слухове?

Не мога да кажа. За съжаление зная кой губи от това - губи българската енергетика, българската икономика и българите.

Не, значи, аз бих си помислил, ами, значи, интересът би трябвало да е в тия, дето правят други централи, от ветрени до водни.

Възможно е. Не би трябвало да бъдат привържениците на възстановяемите източници, защото нормално тези източници на електроенергия, така наречените възстановяеми екологично чисти, те не могат да бъдат алтернатива.

Другото е обаче ТЕЦ-овете, които са на въглища.

Въглища, нефт, газ. Тези цени се качват. Вярно, че и цената на ядреното гориво се качва, но ефектът е върху цената.

Тези цени, доколкото си спомням от решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, са два до три пъти по-високи от цените, при които произвежда енергия АЕЦ "Козлодуй", нали?

Така е. В момента цените, които държавната агенция за енергийно и водно, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определя, цената на АЕЦ "Козлодуй" е най-ниска.

Тя беше и намалена, нали?

Да, и тя беше намалена, ако си спомняте.

Вие обещахте, че ще бъде намалена, да.

Казах, тогава не го приехте много сериозно. То се оказа факт. Нашата цена беше намалена с 2 процента. На всички останали производители цената от 1 юли е повишена. И в момента най-ниската следваща цена е около 2 пъти по-висока от цената на АЕЦ "Козлодуй". Всички останали са над 2 пъти, даже от ВЕЦ-овете са три пъти по-високи цените. Това са фактите.

Има ли вече посещения в централата от фирми, които да отворят 3 и 4 блок. Очакваше се интерес от канадската "Брус пауър", английската Би Ен Еф Ел.

Не. В момента взаимоотношенията може да се каже, че са в, така, застой.

След посещението в САЩ на премиера Станишев имаше новини оттам, че и американци проявяват интерес.

По принцип аз, доколкото разбрах след това посещение, американците проявяват интерес към.

За 7 и 8 блок.

Възможност за изграждане на нови мощности в "Козлодуй".

Ама, никой не е идвал при вас да гледа.

Не, при нас никой не е идвал. Това е сериозен въпрос, който, първо, трябва да се реши на правителствено ниво.

Колко всъщност ток произвежда в момента централата, сравнено с миналата година по това време? Личи ли по вашето производство световната икономическа криза?

По нашето производство не личи.

Ами, те хората трябва, нали, няма пари, ипотечни кредити, не могат да ги обслужват. Храната по-скъпа. Би трябвало да гасиш по-често лампата.

Ами, аз мога да кажа какви са плановете, как, така, какви са тенденциите да се получи в годишен аспект. Миналата година 5 и 6 блок произведоха над 14 милиарда киловатчаса електроенергия, над 14 милиарда. Това беше за първи път в историята на централата. И постижението беше, преизпълнението на плана беше с около 9 процента. В момента ние имаме реалните възможности да произведем над 15 милиарда, както си обещахме в началото на годината. Просто това е около 1 милиард допълнително количество електроенергия, което е в полза и за АЕЦ "Козлодуй", и за НЕК.

Тук ли се консумира, в България, или това е една възможност за износ?

Значи, основно това свръхпроизводство отива за свободния пазар. А в България, така, може да се каже, че единственият играч все още на свободния пазар това е АЕЦ "Козлодуй". Разбира се, че използваме възможности чрез, заедно с НЕК, такава ни е уговорката, да изнасяме и зад граница, но от количеството.

Четох, че било само 3 процента, и то във ваше изказване, от общото производство.

Ами, да, може би са малко повече, но фактът е, че ние на свободния пазар продаваме около, малко над 600 мегавата на час. На НЕК продаваме за износ в съседните страни 60 мегавата. Това са 10 процента от количеството, което продаваме на свободния пазар. А свободният пазар е около 35-36 процента от общото производство на централата. Така че може да се каже около 3-4 процента от продукцията на АЕЦ "Козлодуй" отива за износ. Разбира се, когато имаме по-голямо количество електроенергия, произведена, така, с преизпълнение на плана например в този месец и в следващия, ние ще потърсим възможност за по-голям износ на електроенергия в чужбина, защото цената, която получаваме от този износ, е по-висока.

Колко?

Ами, мога да ви кажа, че сега, след увеличението на цените, някъде разликата падна между цената на вътрешния пазар, свободен.

Така, колко е разликата?

Е, около 10-15 лева.

Десет-петнадесет лева при цена 40 лева ли беше?

Това е на регулирания пазар. Четиридесет и два лева е цената, на която ни изкупуват електроенергията за регулирания пазар. На свободния пазар цените са по-високи и те се определят не от АЕЦ "Козлодуй", а от останалите търговци, които продават.

А в чужбина колко е спрямо 40-те. Спрямо 40-те лева ли казвате 10-15?

По-високо, по-високо. Даже, когато има по-голямо потребление, в чужбина търсенето е много по-голямо и цените са по-високи. Но предпочитам тук за цени да не говорим.

Каква ще е следващата атака? Казахте тази седмица, че я очаквате. Имате ли идея каква може да бъде?

Очаквам. Засега нямам идея.

Понеже това, горивото вече, така, отшумява. Макар че пак щели да дават пресконференция.

Утре ще дават пресконференция зелените.

Утре, да.

Въпреки че, честно казано, аз с г-н Пенчев говорих преди два дни на нашата пресконференция. Аз смятам, че зелените, ако са наистина зелени, те трябва да се борят за защита на АЕЦ "Козлодуй", а не против АЕЦ "Козлодуй". Защото това е екологично чиста електроенергия.

Най-малко цапа.

Да. Ние не се нуждаем от сероочистващи инсталации. Ние не отделяме парникови газове, които застрашават йонния слой. Ние, АЕЦ "Козлодуй" и атомната енергетика защитава природата. Отработеното ядрено гориво е въпрос, който се решава и ще бъде решен. Той не може да бъде проблем. Атомната енергетика няма алтернатива в момента. С тези цени на въглищата, на нефта и на газа, които се увеличават, най-евтината и екологично чиста електроенергия, базова електроенергия, е от атомните централи. Разбира се, възобновяемите източници също си имат своето място, но то ще бъде в много малки количества и тяхната цена е много по-висока.