Проверяват случая, в който заплашиха членове на СИК в Кърджали с убийство
Проверяват случая, в който заплашиха членове на СИК в Кърджали с убийство / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Полицията в Кърджали е образувала проверка във връзка със скандалния случай в изборна секция 61 малко след края на изборния ден, когато в секцията нахлула жена, представила се за наблюдател на ДПС и настояла обявените от комисията четири невалидни бюлетини да бъдат признати за валидни.

След отправени заплахи, малко по-късно в секцията нахлули още двама мъже, единият от които се представил за общински съветник от ДПС в местния парламент.

Последвали нови заплахи, включително и за убийство, а напрежението се покачило, когато в секцията пристигнал секретарят на РИК Беркант Базат, който също си позволил да обвини председателката на комисията, че не е наясно с изборните правила. Вследствие на това тя получила припадък и се наложило да й бъде оказана медицинска помощ.

Полицейската проверка е образувана по жалба на народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева до РИК-Кърджали, а решението на комисията гласи „жалбата да се изпрати по компетентност на ОД на МВР Кърджали.

Според друго решение на Районната избирателна комисия случаят е изпратен до ЦИК „за вземане на решение".

По случая е образувана проверка в полицията . сезирана е и прокуратурата. От ГЕРБ пък ще искат на провинилия се политик от ДПС да бъде наложена забрана за участие в изборни комисии от тук насетне.

Но преди всичко се чака решението на ЦИК, който трябва да се произнесат по скандала.