Зимата спря строителството на оградата с Турция
Зимата спря строителството на оградата с Турция / Dariknews.bg, Лалка Димитрова

„Извънредните климатични условия забавиха дейностите за изграждане на оградата на границата ни с Турция. Но имам уверението на областния управител, че при първа възможност, те ще бъдат възстановени. Наистина трудно е да се премине и е невъзможно да се работи", каза министър Румяна Бъчварова.

България ще похарчи около 124 млн. евро за подобряване на охраната по границата

По-рано днес тя, заедно с директора на ГД „Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков и заместник-директора на ГД „Национална полиция" ст. комисар Константин Димитров, извършиха проверка на ГПУ-Малко Търново. Те се срещнаха със състава на зоната за отговорност и обсъдиха редица въпроси, свързани действията по противодействие на нелегалната миграция.

„Тези милиони мигранти в Европа не са дошли сами. Били са организирани", подчерта Бъчварова.

Обсъдена бе и интегрираната система за наблюдение и надграждането й по проектите, които ще бъдат финансирани с евросредствата, отпуснати на България. Тя ще улесни работата на гранична полиция в района на Малко Търново при локализиране и бързо задържане при опит за нелегално преминаване на границата.

Борисов за охраната на границата: Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция

Министър Бъчварова разговаря с патрулите в граничната зона, които я информираха за нивото на миграционния натиск. В района на Малко Търново от декември той е нулев.