Здравното министерство има план Б за лекарствата
Здравното министерство има план Б за лекарствата / Sofia Photo Agency
Здравното министерство има план Б за лекарствата
36941
Здравното министерство има план Б за лекарствата
  • Здравното министерство има план Б за лекарствата

Ако болниците не успеят до 1 март да проведат търговете за лекарства за онкоболни и пациенти на хемодиализа, Министерство на здравеопазването ще продължи да ги осигурява. Това предвижда така нареченият план Б на ведомството, който беше оповестен от заместник-здравния министър Гергана Павлова. От 1 март лечебните заведения трябваше да започнат да провеждат търгове за някои видове лекарства. От министерството уверяват, че имат количества, които ще стигнат до април. Според пациентските организации обаче търговете ще оставят хиляди болни без своевременно лечение.

Най-вероятно някои болници няма да могат да се справят с провеждането на търговете за лекарства в срок, стана ясно от думите на заместник-министър Гергана Павлова. За това в здравното министерство имат план Б - докато лечебното заведение проведе необходимите търгове, пациентът да продължи да си получава лекарството от министерството: „До средата на април да бъдат обезпечени абсолютно всички онкопациенти, които са започнали терапия. Имаме възможност да обявим допълнителни процедури, които да позволят и за по-дълъг период да бъдат обезпечени пациентите".

Според Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването технически е невъзможно министерството да осигури необходимите медикаменти: „Тъй като за таргетната терапия няма обявена обществена поръчка за март".

Стана ясно още, че търговете за тези лекарства няма да се провеждат само за 1 година от лечебните заведения, както беше обявено в началото. От 2012 г. обаче финансирането ще е със средства от НЗОК, а не от МЗ, но търговете ще си се провеждат в болниците и занапред. Пациентските организации настояват да се даде възможност да болните да си взимат лекарствата директно от аптеките с рецепта от касата. По този начин пациентът няма да е зависим от това дали болницата е провела търговете и няма да чакат с месеци, за да получат адекватно лечение. От министерството, обаче обясниха, че става въпрос за лекарства, които могат да се прилагат само в болница. Теодора Захариева не е съгласна с това твърдение: „Ако това наистина стане факт, е предната лъжа спрямо обществото на България, защото амбулаторното лечение в никакъв случай не можем да приемем, че е болнично лечение. А министерството явно тълкува амбулаторното като болнично лечение. Химиотерапия се прави в отделения без легла".

Лечебните заведения са получили препоръки да не сключват договори за по-високи цени на лекарствата от тези, които е плащало досега министерството. Ако това се случи, болницата щяла да поеме за своя сметка разликата в цената. С промените става възможно също държавата да заплати на пациент, ако има нужда от лекарство, което не е регистрирано в България. Практиката досега беше болницата или самият пациент да купува за своя сметка медикамента, ако не е регистриран в България.