9 области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Всички останали са на етап 0. 

Това стана ясно по време на заседание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването, чийто председател е зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

Припомняме, че миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че се въвеждат първите и най-леки противоепидемични мерки в областите, които са в Етап 1. Мерките влизат в сила от понеделник – 18 юли и включват основно носене на маски в здравните, лечебни и социални заведения. Препоръчва се и дистанционна работа там, където е възможно. 

Къде се връщат маските от днес 

„Към момента в интензивни отделения в болниците в страната са настанени 33-ма пациенти с COVID-19. Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна“, посочи зам.-министър д-р Грибнев.

По време на срещата стана ясно, че в няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на COVID-19, като най-засегнати от новата вълна са възрастните хора.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 хил. души, съобщават още от Здравното министерство. Към 18-и юли числото е 167,31 на 100 хиляди души, показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти. 

Създадена е организация при необходимост лечебните заведения в страната да бъдат снабдени с достатъчно количества лекарства за лечение на коронавирусната инфекция, стана ясно още по време на заседанието на ведомствения пандемичен комитет.

Какво е разписано в новия план и какви мерки предвижда, четете тук

В състава на пандемичния комитет влизат представители на ръководството на Здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.
МЗ