Във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три заповеди, с които въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната.

Извънредната епидемична обстановка в страната се удължава

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които пристигат от държава в червената зона и които представят при влизането си в страната само един от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ), се поставят под 10-дневна карантина. При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина. Това нарежда здравният министър със заповед, която влиза в сила от 29 юли.

Здравното министерство уточни при какви условия медиците ще получават допълнителните 1000 лв.

В същата заповед е  разписано, че децата от навършването на 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС за изследване. В случай, че не представят такъв документ се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което е посочено, че ще пребивават, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, гласи една от заповедите.

Провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Провеждането на спортни състезания с публика се допуска при заемане на не повече от 50% от местата, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.

Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала.

С пълни текст на новите заповеди може да се запознаете тук: