Здравната вноска не трябва да се вдига, смята шефът на НЗОК
Здравната вноска не трябва да се вдига, смята шефът на НЗОК / снимка: БГНЕС, архив
Здравната вноска не трябва да се вдига, смята шефът на НЗОК
66905
Здравната вноска не трябва да се вдига, смята шефът на НЗОК
  • Здравната вноска не трябва да се вдига, смята шефът на НЗОК

При положение, че за последните три години от здравните вноски на българина са прехвърлени в държавата почти 2 млрд. лева, не би трябвало да се вдига здравната вноска.

Това обяви в предаването „Седмицата на Дарик" директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.

Според нея средствата в размер на 1,4 млрд. лева, които бяха иззети от парите за здраве през 2010 година, вече са изхарчени, а на тяхно място касата сега разполага със 108 милиона, които има по сметка в банка.

Тях обаче институцията не може да използва за плащания през тази година, защото актуализация на бюджета й не може да бъде направена.

В същото време очаквания преразход на касата за болнична помощ до края на годината е в размер на 130 млн. лева.

Директорът на Здравната каса посочи още, че диагностично свързаните групи, които трябва да заменят клиничните пътеки няма да бъдат въведени следващата година.

Една от основните причини за това е, че за въвеждането на тези групи трябва един значително по-голям финансов ресурс, с какъвто касата не разполага.

„Първо вътре в самата система трябва да са направят значителни размествания, имайки предвид анализите, които вече Касата може да подаде и да каже коя част от системата не работи. Държавата да си влезе във функциите и да каже кои болници ще работят в страната, кои са рентабилните болници, кои дават качествена помощ - и ресурсът да бъде насочен там", обясни Тодорова.

По думите й концентрирайки се само в болничната помощ, се забравя извънболничната, която с годините все повече не работела.

„Общопрактикуващият лекар не е пазител на системата, така както е записано първоначално. Някак си се внуши на българския пациент, че личният лекар не е лекар, че той е един човек - диспечер", добави шефът на Касата.

Според нея трябва да се дадат повече права на личните лекари, за да може ресурсът, който се заделя за по-високите нива, за специализираната помощ, да бъде такъв, че да качи прегледа при специалиста.

„И когато имаме една добра извънболнична помощ, естествено, че потокът към болничната ще намалее", добави Тодорова.

Тя категорично отказа да се ангажира с обещания за лекарствата на онкоболните:

„Аз не обещавам нищо, аз заварвам една недовършена работа от д-р Цеков и не искам да нося неговата вина".

Според Тодорова сегашният принцип за разпределяне на лекарствата за онкоболните е дискриминационен и трябва да се промени.

Частните фондове трябва да поработят още върху себе си преди да излязат на пазара

Дошло е времето в системата на здравеопазването да заработят допълнителни здравноосигурителни каси, но те не трябва да функционират по модела на конкуренцията с Националната здравноосигурителна каса, а да се допълват с основната здравна финансова институция. В противен случай се създава предпоставка за фалити и има опасност да се срине цялата система, заяви още в предаването „Седмицата" на Дарик директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.

Според нея, обаче, частните фондове трябва да поработят още доста върху себе си преди да излязат на пазара по подобен начин. Причината е, че ресурсът, който управляват в момента, е твърде малък, за да бъдат натоварени с отговорностите, които ще им бъдат приписани.

„С частните фондове има много голяма опасност от фалити. Това, че един фонд фалира, не е толкова страшно. По-страшно е тези, които са се осигурявали в този фонд къде ще отидат и дали няма да дойдат в онази каса, която осигурява бедните. Тогава ще фалира цялата система. Аз смятам, че на първо време, тъй като това е една изключително тънка и чувствителна материя - нито правим магистрали, нито правим хладилници, това са живи хора. Трябва да се започне с надграждащия модел. Има много място за - те не са вече осигурителни, а са застрахователи, от 1 август тази година, фондовете, в които те могат да намерят своето място", добави д-р Тодорова.

Здравната каса остава задължителна. Вие можете да осигурявате генерични, най-евтини лекарства?

„Или можем да осигуряваме определен пакет от дейности - пакет за медицински консултации и изследвания. Можем да покрием част от медицинските изделия, до определена степен лекарства. От там нататък... Също и болнично лечение. Ако иска да бъде сам в стая, ако иска да има интернет вътре, тогава може да се ползва неговата допълнителна осигуровка и аз мисля, че това е разумно", каза още д-р Румяна Тодорова.